Petr Meduna: Politická expertka Džamila Stehlíková

28.11.2014 18:04

Na bývalou ministryní pro oblast lidských práv a národnostních menšin ve druhé Topolánkově vládě v letech 2007–2009 se obrátila Česká televize a také Parlamentní listy v souvislosti s návštěvou prezidenta Miloše Zemana v Kazachstánu. Otázkou však je, zda k vyjadřování kvalifikovaného názoru stačí být odněkud, v případě D. Stehlíkové tedy z Kazachstánu. V tehdejším hlavním městě Almaty se narodila v roce 1962, od roku 1988 žije v Československu, resp. Česku.

Petr Meduna: Politická expertka Džamila Stehlíková
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Stehlíkové se vymezuje proti prezidentu Zemanovi a kritizuje ho za hodnocení současné situace v Kazachstánu. Podle jejích slov prezident Nazarbajev poměrně tvrdě pronásleduje opozici. Uvádí, že „většinou je to v postsovětských zemích tak, že na odpůrce proti autoritářským režimům se najde účelově nějaká hospodářská kriminalita. Nejkřiklavějším příkladem je Chodorkovskij. Znelíbil se Putinovu režimu a byl vězněn za hospodářskou kriminalitu“. V některých státech - třeba v Tádžikistánu – potom podle Stehlíkové spadnou odpůrci režimu do škatulky radikální islamisté. „V Tádžikistánu či Uzbekistánu je ten radikální islám problém, vláda proti němu bojuje, což je v pořádku. Ale je to velice pohodlné a zneužitelné člověka označit za islamistu,“ říká bývalá ministryně.

Zdalipak ovšem není možné, zvláště v případě hospodářské kriminality, věci hodnotit i z opačného úhlu pohledu? Co když hospodářská kriminalita je překrývána tvrzením o politickém pronásledování a o porušování lidských práv? Nejkřiklavějším příkladem by mol být třeba zrovna Chodorkovskij v minulosti, když už paní doktorka zabrousila i do Ruska a otírala se o Putina. Podobně je to prý s pohodlně označeným islamismem. Kdo se bude hlásit k tomu, že je třeba podporovatelem Islámského státu? To je lepší říkat, že se bojuje proti autoritářskému vládci. Kdo by také příliš očividně hlásal, že s ním přijde třeba právo šaría.

Džamila Stehlíková zkrátka s lehkostí klouže po povrchu problémů. Zeman podle ní tíhne k autoritářským režimům a táhne naši zemi na východ. „Páchá obrovské škody. Budou je odnášet ještě naše dětí," tvrdí v rozhovoru pro Parlamentní listy. Se stejnou lehkostí se v době, kdy byla lidskoprávní ministryní, vypořádala také s otázkou poválečného odsunu sudetských Němců z Československa. Podle mnohých tehdy výrazně jako ústaní činitelka vystoupila proti zájmům republiky.

V novoročním blahopřání německé menšině v ČR tehdy napsala: „… Česká republika jako nástupnický stát Československa má vůči Vaší společnosti stále velký morální dluh. … Čeští zločinci z té doby nebyli potrestáni, naopak řada aktivních německých antifašistů byla ponížena a oloupena o svůj majetek. Dlouhodobě indoktrinovaná a morálně devastovaná česká společnost nebyla s to ani po demokratické transformaci jasně a srozumitelně odmítnout princip kolektivní viny.“ Paní ministryně vlastně tak vyjadřovala stanoviska SdL, nikoliv česká, napsal tehdy předsedovi vlády Topolánkovi Ogňan Tuleškov. Tady se zase ukazuje, že rodilá Kazaška Stehlíková nezná všechny souvislosti českých dějin.

V rozhovoru pro Parlamentní listy Stehlíková prohlašuje: „Také si pokládám tuto otázku. Proč Miloš Zeman podporuje Putina. Proč je papežštější než papež. Proč mluví o finlandizaci Ukrajiny, tedy že zahraniční politika Ukrajiny bude řízená Ruskem. To znamená, aby ji Rusko zase vtáhlo do sféry svého vlivu. A Ukrajina zapomněla na svou touhu po cestě do Evropy. Proč to dělá? Všechny ty proruské kroky, kdy dělá antičeskou politiku. Tedy opak toho, co činí vláda. Tady musím pochválit ministra Zaorálka a projev premiéra Sobotky ve Washingtonu, který lahodil mým uším. Zeman na ten Západ prostě nemá. Obama ho nepozve. Jako kontrast je, když Clinton hrál Havlovi na saxofon. Tohle Zemana nepotká. Jeho nepozvou ani oficiálně. Nezvou ho příliš ani hlavy západoevropských států. Hlásí se sice k EU, ale vlastně ji rozbíjí. Tím, že říká, že sankce vůči Rusku jsou zbytečně škodlivé, anexe Krymu je v pořádku. Nikdo anexi Krymu neuznal. Teď zase ta finlandizace. To jsou takové úlety. Takže mu zůstává jen ten Východ. Tam je vítaným hostem a cítí se tam jako člověk s velkým Č.“

V případě ženy se nehodí volit sice spisovná, ale příliš jadrná slova. Napadl mě tedy bonmot Miloše Kopeckého v roli MUDr. Štrosmajera směrem ke zdravotní sestře Ivě Janžurové: Kdyby hloupost nadnášela, budete tady létat jako holubička. Nejen kvůli pitomostem na adresu Miloše Zemana, ale i jejímu zmíněnému novoročnímu poselství. O Stehlíkové se říká, že není nijak špatná lékařka. Po absolvování oboru všeobecného lékařství na První vysoké škole lékařské v Moskvě na této univerzitě konečně pracovala jako vědecká . pracovnice a pedagožka na katedře psychiatrie. Místo politických exkurzů by se tedy spíše měla věnovat svému oboru, pro který je kvalifikována.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…