Petr Mrázek: O co Mexiku jde? Kdo to vymýšlí?

29.03.2019 18:51

Vysvětlí mi někdo, proč se mají Španělé omlouvat Mexičanům za conquistu, jak to požaduje mexický president Obrador?

Petr Mrázek: O co Mexiku jde? Kdo to vymýšlí?
Foto: pixabay.com
Popisek: Historie - ilustrační foto

Ano, je pravda, že přes oceán se dokázali přeplavit Španělé (jindy Angličané, Holanďané, Portugalci, Francouzi a jiní) a Aztékové to nedokázali. Ano, je pravda, že Cortés a jeho asi pět set vojáků dokázalo zdolat velkou aztéckou říši, která už ze své podstaty byla velmi agresivní, silná, dobře vyzbrojená a relativně i dost krvelačná.

Vždyť historické prameny říkají, že na vysvěcení jediného aztéckého chrámu v roce 1486 bylo zapotřebí 20 000 lidských obětí (a kolik těch chrámů v dnešním Mexiku je), když za pouhých 50 let poté přišli Španělé a tuto mocnou říši Aztéků (a pak i Mayů) porazili.

Ano, je pravda, že měli lepší zbraně, měli však především lepší vojenskou taktiku, větší vůli a odhodlání a to jim umožnilo přemoci mnohonásobnou přesilu. To je prostě historie a nevím, proč se má někdo omlouvat za skutky svých předků před mnoha staletími.

Já si naopak myslím, že Španělé by měli být pyšní na svou conquistu a rovněž tak reconquistu, na svůj podíl na objevování nových zemí, na svou účast na budování toho, co nazýváme svou civilizací.

A já se ptám - co brání Mexiku v tom, aby se dnes stalo stejně bohatou, vzdělanou, silnou a sebevědomou zemí, jako je Španělsko? Vysvětlí mi to někdo?

A mají se Češi omlouvat Keltům za vyhnání z Řípu?

Jestli ano, pak navrhuji, aby se všechny Evy světa omluvily nám, Adamům, že sežraly to jablko!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.