Petr Žantovský: Časopis, který usiluje o to, abyste věděli

15.05.2015 21:58

Právě vychází květnové číslo časopisu Vědomí a je opět plné inspirativních článků. Najdete v něm například komentář měsíce se zneklidňujícím tématem (dezinterpretace historie) i titulkem: Zopakujeme si minulost? Pod „filmovým“ titulkem Ztraceno v překladu se nachází pravidelný měsíční přehled událostí s pohledem za prvoplánovou oponu do podstaty dějů, aktérů a jejich zájmů.

Petr Žantovský: Časopis, který usiluje o to, abyste věděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Ubraňme se hrám vlastní mysli, vyzývá čtenáře článek s názvem Nevědomé formování. Ať už si to uvědomujeme, nebo ne, naše mysl s námi hraje různé hry. Přehnaná ctižádostivost, snaha stát se „někým“ nebo nezvladatelná touha mít stále víc nám mohou pořádně zkomplikovat život. Jedním z ústředních textů tohoto čísla Vědomí je analýza Principy fungování mediální a politické manipulace. Proč mají určité subjekty potřebu manipulovat s lidmi? Chtějí změnit jejich postoje, usměrnit způsob hodnocení a poznávání a vnuknout jim umělé primární ideje, z nichž se pak stávají pro subjekty přínosné morální kódy.

Podíváme se i „mimo zorné pole“, ve stati s názvem Životy a smrti pod vrstvami hlíny. Při pokračování sondy do podzemí se dotkneme žhavé současnosti a také české kotliny, která má ve své minulosti v této záležitosti nezastupitelné místo. Navíc některé střípky historie stále leží hluboko pod námi. I přes veškeré snažení badatelů zůstávají podzemní svatyně zahaleny tajemstvím. Jiné ovšem okouzlují nejednoho návštěvníka.

V seriálu Psychiatrie píšeme O nedotknutelnosti bílých plášťů. V dalším díle seriálu se Zbyňkem Svadbou diskutujeme o praktikách na hranici zákona, nevědomém proplácení pohlavního zneužívání pacientů pojišťovnami či délce „nutného“ pobytu v léčebnách.

Vedou se prý dnes „hybridní války“. Jaké jsou? Odpověď na to najdete v článku Když nejnebezpečnější ze zbraní nezabíjí. Hranice mezi válkou a mírem se stírají a vojenské strategie kombinují boje s kybernetickými útoky. Jak to dopadne, když nevojenské způsoby překonají svou efektivitou sílu zbraní?

Následuje i rozhovor s mužem, který ví, k čemu jsme se upsali. Jednotlivé články Severoatlantické smlouvy NATO, která se snad až úmyslně nepropaguje, pro Vědomí okomentoval Miroslav Polreich. Ukazuje se totiž, že málokdo ví, k čemu byly vlastně členské státy upsány.

Otázek, které klade časopis Vědomí, je mnohem víc, a snaží se na ně hledat i odpovědi.  Kdo touží po skutečném vědění, ať se nespoléhá na učené texty a tzv. autority. Zas a znovu si zopakujme, že zdrojem moudrosti je Moudrost ukrytá v člověku. Jak dnes funguje smrt? Co nebo kdo je církev?

To všechno najdete v novém čísle Vědomí. Videopozvánku k jeho četbě najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…