Pravý břeh: Šance na změnu? Jen pro ty, kdo ji dokážou využít

21.01.2017 10:01

Petr Fiala a think tank Pravý břeh pořádali v předvečer inaugurace nového amerického prezidenta konferenci s názvem Naděje na změnu? Trump, Brexit a co dál, která se zabývala klíčovými trendy v západním světě a jejich dopady na českou politiku.

Pravý břeh: Šance na změnu? Jen pro ty, kdo ji dokážou využít
Foto: Petr Kupka
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala na besedě v Ostravě

Akci moderoval předseda ODS Petr Fiala. Pozvání přijali politolog Stanislav Balík, ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, bývalý velvyslanec a ministr Alexandr Vondra, novinář Martin Weiss a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Konferenci sledovaly dvě stovky hostů a další diváci prostřednictvím on-line přenosu.

Nastává éra měnících se pravidel a nejistoty, jak se k nim postavit. To může skončit krizí, ale může to být i příležitost. Jako příklad lze uvést Trumpovu kritiku NATO: Znamená nebezpečí pro mezinárodní řád, nebo naději, že se Evropané budou muset začít chovat zodpovědně a starat se o svou vlastní obranu?

Všichni panelisté se shodli, že posuny v politice mocností a měnící se situace ve světě znamenají větší nároky na Českou republiku. Evropa bude mít – nejen kvůli Brexitu – dost problémů sama se sebou, a proto nebude mít příliš silné slovo, pokud jde o nové mezinárodní uspořádání.  „Češi si musejí dát pozor, aby se nestali obětí nějaké nové dohody velmocí – Spojených států, Ruska a Číny,“ uvedl Hynek Kmoníček. Česká vláda se nicméně nijak nepokouší formulovat společné priority a neví, co by chtěla prosadit. „Takový postoj je nesmírně naivní, takto slabou zahraniční politiku si nemůžeme dovolit,“ varoval Petr Fiala.

Všichni přítomní odmítli tezi, že by realistickým řešením současných problémů byl odchod z EU. Česká republika by se namísto toho měla soustředit na budování zájmových koalic a podílet se na reformě. Tou by mohlo být například zrušení Lisabonské smlouvy a návrat ke smlouvě z Nice, jak uvedli Michael Žantovský a Alexandr Vondra.

Pravý břeh je think tank, který si klade za cíl otevírat témata české pravicové politiky. Bližší informace o projektu najdete na jeho webu www.pravybreh.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …