Přemysl Votava: Moskva to před 75 lety nevzdala

08.11.2016 9:09

Právě před 75 lety v listopadu 1941, vrcholilo německé tažení proti národům SSSR. Operace Barbarossa měla za cíl v krátké době porazit a zcela zničit SSSR. Ten od června 1941 čelil náporu německé armády a jejich satelitů. Je skutečností, že SSSR byl v této době ve svém boji zcela osamocen. V době německé okupace téměř celé Evropy a vrcholícího Hitlerova tažení proti SSSR, stála nejsilnější mocnost světa USA mimo tento válečný konflikt.

Přemysl Votava: Moskva to před 75 lety nevzdala
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Hlavní Hitlerovo úsilí proto směřovalo v tažení na Východ. Německo se vší krutostí si hodlalo porobit další slovanské národy. Cílem byly, jak obrovské prostory, tak i lidské a nerostné zdroje.

Německá milionová armáda s 1700 tanky stála na podzim 1941 před branami Moskvy. Světová média již hlásila brzký pád Moskvy. Moskva měla být dobyta, zničena, vypálena…SSSR měl kapitulovat. Kořist byla již na dosah… Moskva to však nevzdala.

Moskva právě před 75 lety přehlídkou slavila výročí říjnové revoluce. Vojáci odcházeli z přehlídky bojovat přímo na frontu. Moskva přesilu a nápor německé armády vydržela, Hitlerovo tažení bylo zastaveno. Plán Barbarossa se zhroutil. Německá armáda poprvé poznala hořkost porážky. Do zajetí upadlo 200.000 německých vojáků. Vítězná bitva o Moskvu vstoupila do dějin. Evropa a její okupované národy dostaly vítěznou bitvou u Moskvy novou naději…

Jakékoliv dnešní západních politiků pokusy o vytváření nového dějinného výkladu, či záměrného přebarvování historie, jsou urážkou zejména milionů padlých hrdinů této světové války. V duchu nového výkladu dějin se kácí i pomníky obětí i hrdinů této války, z obětí se dělají viníci, z viníků pak hrdinové.

Místo dialogu, se zavádí sankce, budují nové základny. Roste nové válečné napětí. Evropou směrem na východ projíždějí, obrněné americké kolony, v médiích se vyrábí protiruská nenávist. Nelze zakrýt, že nejen Evropa, stojí opět na pokraji nové války.

S odcházejícími pamětníky odchází i historické povědomí o hrůzách války. Před 75 lety u Moskvy se rozhodovalo i o naší existenci… Nezapomínejme.

Přemysl Votava
(člen předsednictva NS-LEV21)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.