Projekt radaru MADR se blíží podpisu, Izraelci potvrzují garanci 30 % pro místní průmysl

16.09.2019 16:12

V minulém týdnu se v některých médiích objevily nepodložené spekulace na téma akvizice radarů MMR izraelské společnosti IAI/ELTA pro českou armádu, a to s doslova bombastickými titulky. Podařilo se nám získat vyjádření přímo z Izraele.

Projekt radaru MADR se blíží podpisu, Izraelci potvrzují garanci 30 % pro místní průmysl
Foto: archiv
Popisek: Izraelský radar MADR

Radiolokační prvek z proslulého izraelského obranného systému Iron Dome, známého z působení v rámci konfliktu mezi Izraelem a Pásmem Gazy, kde radar detekuje střely odpalované z Gazy, bude brzy zaveden v ozbrojených složkách USA, České republiky a Slovenska. Tyto země dospěly k závěru, že tyto radary vyvinuté společností ELTA Systems, dceřinou firmou státního podniku Israel Aerospace Industries (IAI), jsou pro potřeby jejich obrany nejvhodnější. Zároveň se tak tyto země přidají k rostoucímu okruhu uživatelů, k nimž patří kromě Izraele i Kanada a řada dalších zemí, které již tento radar pořídily.

O nákupu nového radaru uvažuje resort obrany od roku 2012. Nakonec došlo k rozumnému a efektivnímu rozhodnutí o nákupu izraelských radarů středního dosahu EL/M-2084 „Iron Dome“, známých rovněž jako MMR. Součástí projektu je také zajištění podílu českého obranného průmyslu na výrobě a implementaci přibližně v hodnotě 30 % kontraktu a předání know-how do operační i akademické sféry.

Zdroj blízký izraelské straně uvedl, že Izraelci hodlají závazek 30% podílu českých lokálních partnerů dodržet, včetně přenosu technologií pro realizaci výroby v České republice a předání know-how do operační i akademické sféry od společnosti ELTA a izraelského rezortu obrany vůči českým partnerům, zejména AČR. Ve smlouvě, která má být uzavřena mezi izraelskou a českou vládou, se izraelská strana zaváže dodat špičkové technologie v nejvyšší kvalitě.

Izraelská strana potvrdila, že Česká republika disponuje kvalitními firmami, které jsou schopny požadované úkoly splnit, a že primárním závazkem izraelské strany je dodat AČR v termínu kvalitní systém za sjednanou cenu.

Zdroje rovněž potvrzují, že v rámci splnění výše uvedeného závazku stále probíhají jednání se společností Retia o zajištění účasti této firmy v projektu „3D RL MADR pro AČR“.

Ing. Jindřich Eger, ESET Praha, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…