Průzkum volebních preferencí: Sociální demokracie stále za komunisty

29.07.2017 20:25

Průzkum společnosti Median na prvních místech je potvrzením dlouhodobějších tendencí: volební vítězství ANO, druhé místo komunistů a bronz pro sociální demokraty.

Průzkum volebních preferencí: Sociální demokracie stále za komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Stoupenci Koalice Lidovci a Starostové potom musí být pěkně naštvaní, v případných červencových volbách by dostali o půl procenta více než před měsícem a jen půl procenta zaostali za hranicí deseti procent nutnou pro vstup do Sněmovny. Koaliční bratříčkování je ale minulostí a uvidíme, jak si budou obě uskupení stát za měsíc. Variant reakce potenciálních voličů je více.

Babišovo ANO je v čele stranického peletonu s 27,5 procenty, druzí komunisté poiklesli na 14,5 procenta, ale přesto pozici udržují před sociálními demokraty se 14 procenty. L. Zaorálkovi a novému stranickému logu se nepodařilo zahájit cestu vzhůru, zastavil se ale Sobotkův volný pád.

Na pravici také Median potvrzuje dlouhodobější reinkarnaci ODS, kterou by již volilo 11 procent voličů. To je oproti minulému měsíci nárůst o procento. Pravice má ještě ve hře TOP09 Miroslava Kalouska, který by se svou stranou získal 7,5 procenta.

Okolo 5 procent se pohybuje hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Před měsícem za hranicí pro vstup do Sněmovny zaostávalo o půl procenta, tentokrát mu 5,5 procenta dává šanci.

Dělat závěry z letních průzkumů může být velmi ošidné

Zatím mimo hru zůstávají Piráti, které by volila 4 procenta, stále ale nejsou bez šance. Tu už ale zřejmě nemá Strana zelených, které se dlouhodobě nedaří stát se stabilní součástí politického spektra. Stejně jako Svobodní Petra Macha by získali pouhá 2 procenta hlasů.

Agentura Median ke svému průzkumu připojuje ještě informaci o volebním potenciálu stran. Ten například u ANO dosahuje až 34 procent. Okamura se může přiblížit deseti procentům a při plném využití potenciálu by mohly něco nad pět procent získat i Zelení a Svobodní.

Dělat ovšem v současnosti závěry z letních průzkumů může být velmi ošidné. Ve své podstatě je politická okurková sezóna a některé informace, například okolo „Babišova“ Agrofertu, jsou zatlačeny jinými zájmy lidí. Volební kampaň začne až v září a tehdy se můžeme „těšit“ na produkci nejrůznějších kauz a ostrou propagandistickou kampaň.

Až potom se pravděpodobně začne přesněji utvářet voličská podpora, podložená racionálními i iracionálními fakty. Nyní by podle agentury Meridian k volbám přišlo 59 procent voličů a jen 39 procent je již rozhodnuto o straně, kterou podpoří.

VYšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.