Radim Valenčík: Vypadá to, že ČSSD ani KSČM nepřekročí 5 %

23.08.2018 13:17

Zaujal mě článek na Novinkách z 18. srpna "Předseda ČSSD Jan Hamáček velké změny neočekává". Už perex článku je příznačný.

Radim Valenčík: Vypadá to, že ČSSD ani KSČM nepřekročí 5 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

"Velké ambice donedávna nejsilnější politické strany v zemi vzaly za své. Do komunálních voleb jdou sociální demokraté s cílem uhájitalespoň sedmiprocentní zisk a v Senátu jedno až dvě křesla ze 13 obhajovaných. Po minulých volbách měla soc. dem. jako nejsilnější senátní frakce 25 křesel." ZDE.

Někdo řekne, je to přiznání debaklu, já to považuji za nerealistické stanovení cílů. ČSSD bude ráda, když překročí 5 %. Zatím to vypadá tak, že se před ČSSD dostane KSČM, ale ani jedna z těchto dvou stran 5 % nepřekročí.

Za povšimnutí stojí následující: ČSSD bude považovat za úspěch, když obhájí 1 až 2 senátní křesla ze stávajících 13 (!) . A prý za to může minulé vedení. Nikoli – neschopnost dát volitelné kandidáty svědčí o tom, kdo stranu ovládá.

Podívejme se, co dle citovaného článku v Novinkách říká jeden ze sociálně demokratických srdcařů Ondřej Veselý:

"" Tam, kde se bude bojovat podle stranických značek, tak tam podle mého názoru dopadneme špatně. Značka ČSSD netáhne a ani nevím, proč by táhnout měla. Šanci máme tam, kde se bude volit podle osobností a ti lidé budou volit je," řekl Právu poslanec a písecký exstarosta Ondřej Veselý, který je opět lídrem komunální kandidátky v Písku, kde už dvakrát s ČSSD vyhrál. - Odpovědnost za výsledek nese podle jeho mínění vedení strany , přísný by na něj však nebyl. "Ani největší odpůrci vedení nemohou očekávat, že to ze sedmi procent, která jsme dostali ve sněmovních volbách, vytáhneme za půl roku na dvacet procent. Velmi však bude záležet na tom, zda bude pokračovat propad nebo zda se to zastaví či lehce naroste," dodal Veselý. - Případný propad by se pak podle jeho mínění projevil na volebním sjezdu na jaře 2019. "Jakmile to bude kolem pěti procent, půjdou straníci za vedením a budou hledat viníky," podotkl."

V závěru jeho stručného vyjádření zkušený matador a věčný srdcař přiznává to, na co opakovaně upozorňuji: Velké množství lidí nebude volit ČSSD, a to paradoxně z fandovství k ČSSD, aby tuto stranu zachránilo, prostě proto, aby si tímto vynutilo zásadní změny v této straně. Vím, že je to hodně nestandardní postup, ale současná situace je nestandardní. Je zoufalá a tragická.

Může za to minulé vedení? - Do kolika procent směrem dolů se bude mu každé nové vedení starého typu dopracovat, aby tato demagogie přestala fungovat? Pod desetinou čárku?

Ondřeje Veselého bych doplnil v jedné věci: Šance každého z kandidátů ČSSD se podstatně zvýší, když zformuluje realistickou, důvěryhodnou a kvalifikovanou představu o tom, jak řešit zásadní problémy uvnitř strany.

Já, jako člen pražské ČSSD se odpověď na tuto otázku už od prvního srpnového dne, to jsou skoro tři týdny, marně snažím dostat od lídra pražské kandidátky ČSSD Jakuba Landovského. Je to ovšem jako vymámit tele z jalové krávy.

Možná, že je to dáno i tím, že pražská ČSSD má teď úplně jiné starosti:

" Server Security Magazín.cz tvrdí, že policie zadržela pana Radima Bureše, bývalého pracovníka Národního bezpečnostního úřadu. Tento krok by prý mohl mít neblahý vliv, konkrétně na prozatím neúspěšného kandidáta na ministra zahraničí a europoslance Miroslava Pocheho. Ale nejen na něj. Radim Bureš, který mimo jiné pracoval i pro Národní bezpečnostní úřad, byl zadržen. Tři na sobě nezávislé zdroje prý serveru potvrdily, že to může být velký problém pro část české politické scény, konkrétně pro ČSSD. - "Bureš je člověk velice úzce napojený na pražskou ČSSD. Policie má zdokumentováno, že jezdí na dovolené s Pochem, jehož je pravou rukou, Dolínkem či Smolou. Současně je spoluautorem zákona o ochraně utajovaných informací a dalších," sdělil policejní zdroj.""

Zdroj ZDE.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…