Richard Seemann: Němečtí křesťanští a sociální demokraté budou v lednu jednat o vládě

16.12.2017 19:20

Po bohaté a dlouhé diskusi se vedení německé sociální demokracie v pátek jednomyslně dohodlo, že se účastní spolu s křesťanskými unionistickými stranami sondážních jednání o vytvoření nové vlády. Předsednictvo strany se tak rozhodlo po třech měsících od voleb do Bundestagu o čemž referoval jeho šéf Martin Schulz na berlínské tiskové konferenci. Zahájeny mají být již začátkem ledna, aby mohly být koncem měsíce uzavřeny.

Richard Seemann: Němečtí křesťanští a sociální demokraté budou v lednu jednat o vládě
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Mezitím 11.ledna se bude konat klauzurní jednání předsednictva na které bude předběžně navazovat mimořádný sjezd strany, který by rozhodl o přechodu ze sondáží na koaliční jednání. Tento termín může být podle situace přesunut na pozdější dobu. Jednání by se účastnila dvanáctičlenná skupina, kde vedle předsedy strany bude šéfka poslanecké frakce Andrea Nahlesová, šest místopředsedů strany spolu s jejím generálním tajemníkem, ministerský předseda Dolního Saska Stephan Weil, šéf severo-vestfálských sociálních demokratů Michel Groschek a sárská vicepremiérka Anke Rehlingerová.

Zasedání navazovalo na středeční noční jednání s unionistickými křesťanskými stranami, které souhlasily se zahájením jednání s vedením sociálních demokratů. SPD po svém víkendovém sjezdu přišla s překvapujícím návrhem na tzv. kooperační koalici KoKo. Ta na rozdíl od velké nazývané Groko by se zakládala na dohodě základních programových požadavků koaličních stran. Pokud jde o jednotlivé vlastní návrhy pak by pro ně v spolkovém sněmu sháněly separátně většinu což by představovalo jakési volné manželství.

Problémem zejména zůstává, že ani jeden z šéfů tří zúčastněných stran, CDU,CSU a SPD Angela Merkelová, Horst Seehofer a Martin Schulz nejsou dnes dominujícími činiteli ve vlastní straně. Merkelové se vyčítá, že pod jejím vedením strana ztratila deset milionů voličů a pokus o jamajskou koalici skončil fiaskem. Seehofer ztratil dominanci svých sociálů v Bavorsku, což povede k jeho odvolání v příštím roce z funkce zemského ministerského předsedy. Schulz se musel kát na sjezdu z katastrofálního výsledku dvou zemských a spolkových voleb. Odrazilo se to pak , že z března dosažené stoprocentní podpory dostal nyní o téměř dvacet procent méně hlasů od 600 delegátů sjezdu.

Merkelová vidí východisko z vládní krize v obnovení velké koalice se sociálními demokraty a pokud se to nepovede vyhlásit na jaře nové volby. Schulz nevylučuje žádnou alternativu včetně podpory unionistické menšinové vlády. Pokud by měl vstoupit do velké koalice pak pouze když do svého programu příjme základní sociálně demokratické požadavky na kterých se usnesl sjezd. Generální tajemník bavorských sociálů CSU Andreas Scheuer chce proto co nejrychleji od sociálních demokratů jasno, jak si vlastně představují vládní spolupráci. Jak prohlásil na současně probíhajícím dvoudenním sjezdu CSU „nepotřebujeme žádnou koko koalici, ale pevnou spolkovou vládu“. Bavorští sociálové přitom se usmířili s Merkelovou a tím posílili vyjednávací pozice křesťanských stran CDU/CSU. Mluvčí sociálně demokratického levého křídla Matthias Mersch prohlásil, že forma případné spolupráce mezi vyjednávajícími se stranami bude rozhodnuta až na konci jednání. Žádá proto od křesťanských stran politický pohyb a pružnost. Unionisté vytvářejí velkou nejistotu a jsou zde i síly, které mají zájem aby Merkelová ztroskotala, prohlásil. Podle posledních průzkumů 61 procent voličů si ale přeje, aby byla obnovena velká koalice unionistických křesťanských stran se sociálními demokraty.

Nový generální tajemník SPD Lars Klingbeil upozornil, že jednání budou složitá a mohla by se protáhnout až do května. Místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová však varuje sociální demokraty před přemrštěnými požadavky. Pan Schulz a jeho strana musí se svými přáními být realističtí. , prohlásila. Pokud jde o Schulzovu vizi aby Evropská unie do roku 2025 se proměnila ve Spojené státy evropské a kdo to nebude chtít ji opustil, jsou unionisté skeptičtí. Ministryně obrany za CDU Ursula von der Leyen prohlásila, že je sice dobrá, ale přichází velmi brzy. Rovněž první mezinárodní ohlasy na tento návrh jsou rozporuplné a povedou zřejmě ke kontroverzní diskusi.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …