Richard Seemann: Ve Vídni se jedná o nové vládě

20.11.2019 12:03

Jedno sto lidovců a Zelených zahájilo koaliční jednání, když před tím od poloviny října se konaly předběžné konzultace o možnosti vytvořit společnou vládu. Základem jednání je dlouhá listina přání obou stran na které závisí možnost dohody o jejich společném postupu.

Richard Seemann: Ve Vídni se jedná o nové vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Jednání budou bezesporu složitá vzhledem k tomu, že jde o dvě zcela rozdílné strany, které vycházejí  často z protichůdných požadavků. Navíc na jejím seznamu jsou body, které chtěla ještě řešit předchozí koalice lidovců s populistickými Svobodnými, která byla odvolána parlamentem po ostudné tzv. Ibizké aféře. Mezi ně patřila i daňová reforma, která měla přinést snížení o pět miliard Eur, kterou plně podporovala Hospodářská komora WKÖ s nejasnými sociálními dopady.  Zelení mají zase svůj katalog požadavků pod heslem boje proti chudobě, ve které jde především o podporu dětí v sociálně ohrožených rodinách, dostatek sociálních bytů jakož spravedlivých mezd a důstojných důchodů.

Šéfové rakouských lidovců a Zelených, Sebastian Kurz a Walter Kogler oznámili, že bylo  rozhodnuto na základě jednomyslných usnesení  jejich stranických grémií zahájit oficiální koaliční jednání v šesti tématických skupinách pro problémy státu, společnosti, transparence, hospodářství a financí. Pokud bude dosaženo předběžné dohody  předloží pak společný vládní program a navrhnou jmenovité obsazení vlády.

Druhá nejsilnější  v parlamentě, strana sociálních demokratů je vyzvala, aby urychlily její vytvoření, protože Rakousko potřebuje konsekventní klimatickou politiku a dohnat co nejrychleji neprojednané problémy předchozí Kurzovy vlády. Jak ukázalo dosavadní  jednání  politologové poukazují, že obě strany však stojí před nelehkými úkoly, které budou nuceny překonat často složitými  kompromisy vzhledem k tomu, že sice jde o středové strany z nichž lidovci směřují vpravo a Zelení do leva. Budou muset překonat pro společnost často sporné důležité problémy vedle klimatizačních především otázky spojené s imigrací a sociální politikou, která je v současné době v Rakousku nejcitlivější.

Pokud jde o zahraniční politiku, mohlo by se na prvý pohled zdát, že se usnadní vztahy s Evropskou unii, která se kriticky dívala na dosavadní koalici lidovců s pravicově populistickými Svobodnými. Nepůjde tak o kritiku vůči Bruselu, ale k některým jejím členům mezi nimi i České republiky. V našem případě zejména pro naší jadernou politiku, kdy Rakousko  nesouhlasí s připravovaným rozšiřováním Temelína a Dukovan o další bloky a je proti jejímu energetickému využívání. Není pochyb o tom, že Zelení ve svém vládním angažmá budou tento tlak na nás ještě více zvyšovat.

Zkušený sociálně demokratický politik bývalý spolkový prezident Heinz Fischer prognózuje, že do Vánoc bude úspěšně  poprvé v dějinách země sestavená lidovci vlády, ve které budou Zelení. Podle jeho názoru, pro Kurze jde o příznivou kombinaci jak si zajistit jistou většinu v Národní radě.  Zelení  pak chtějí spoluvládnout o co se neúspěšně pokusili  v roce 2003 a učiní vše, aby s lidovci byla vytvořena.  Odpovídá to současně přírůstku voličů a sympatizantů  Zelených i v sousedním Německu , kde na právě skončeném sjezdu vyhlásila své úsilí vstoupit po příštích volbách do spolkové vlády a  při nedávných volbách ve Švýcarsku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…