Sdružení českých taxikářů: Zprostředkovatelé zneužívají svého dominantního postavení na letišti

21.03.2019 11:20

Prohlášení Sdružení českých taxikářů ke stávce řidičů a situaci na mezinárodním letišti v Praze Ruzyni, která je jen další eskalací dlouhodobě přetrvávajících a neřešených problémů.

Sdružení českých taxikářů: Zprostředkovatelé zneužívají svého dominantního postavení na letišti
Foto: Archiv
Popisek: Taxi

Sdružení českých taxikářů vyslovuje plnou podporu řidičům vystavovaným nehorázným praktikám zprostředkovatelů taxi na letišti, kteří s našimi kolegy zachází jako s lidským odpadem a dokonce je zastrašují.

Dlouhodobě upozorňujeme na to, že koncepce taxislužby je špatná. A letiště je pověstnou špičkou ledovce i "hniloby ve státě dánském." Doplácí na to zákazníci i řidiči.

Sdružení českých taxikářů nemíní komentovat konkrétní spor mezi zprostředkovateli taxislužby a řidiči, neboť záležitost považujeme za interní.

Dlouhodobě upozorňujeme především na to, že problém je systémový a také je spojený s neadekvátní regulací ceny, která byla naposledy stanovena před více, jak dvanácti lety. Při dopočítání meziroční inflace to znamená, že dnes pražské taxíky jezdí o cca 40 % levněji, než v roce 2006. Tato cena se dostává hranici ziskovosti u provozovatele běžné taxislužby. Letištní taxislužba je navíc zatížena neúměrnými náklady spojenými s vysokými poplatky a nároky na typ, kvalitu a stáří vozu.

Taxikáři jsou v těchto podmínkách nuceni pracovat daleko více, než je obvyklé, aby si vydělali na běžné živobytí. Není výjimkou, že pracují většinu dní v měsíci ve dvanácti až patnáctihodinových směnách. Zároveň zprostředkovatelé zneužívají svého dominantního až monopolního postavení na letišti, kde jsou jedinou smluvní stranou, která má právo určovat podmínky. A to za situace, kdy zprostředkovatelé mají omezený přísun nových řidičů, který je dán zatím přísnými normami kladenými na uchazeče o práci v taxislužbě v Praze. (Zkoušky z místopisu, právních předpisů atd.)

Pravidla hry se ovšem díky vládní novele zákona č. 111/1994 Sb. mají brzy změnit. Díky tomu, že práce taxikáře se stane prací s nízkými vstupními nároky a bude ji moci vykonávat prakticky kdokoli, budou mít zprostředkovatelé neomezený přísun pracovní síly, což jim dá daleko větší „vydírací potenciál.“ A tak se dnešní problém stane naprosto systémovým. Práce taxikáře se tak stane finálním otroctvím.

Za Sdružení českých taxikářů

Petr Polišenský, předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…