Štěpán Křeček: Ceny na čerpacích stanicích zlenivěly a téměř se nemění

20.11.2019 20:33

V souladu s naší predikcí se ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu příliš neměnily. V jednotlivých dnech byly zaznamenány pouze haléřové pohyby průměrných cen benzínu a nafty.

Štěpán Křeček: Ceny na čerpacích stanicích zlenivěly a téměř se nemění
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podobný vývoj lze očekávat i v příštím týdnu, kdy by rovněž nemělo docházet k výrazným cenovým pohybům. Pumpaři vzhledem k vývoji na ropných a měnových trzích nemají mnoho důvodů k přeceňování. Na konkrétních místech však některé čerpací stanice mohou s cenami hýbat, aby optimalizovaly zisk a reagovaly na konkurenci.

Cena ropy Brent se v průběhu uplynulého týdne dostala nad úroveň 63 dolarů za barel. Následně vyklesala až pod 61 dolarů za barel, aby se později vrátila k úrovni 62 dolarů za barel. Přestože jsme tedy na ropném trhu zaznamenali významné pohyby, současná cena ropy Brent je podobná jako před týdnem.

V průběhu uplynulého týdne jsme si mohli všimnout mírného posilování kurzu koruny vůči dolaru. Kurzu se však nepodařilo prorazit úroveň 23 korun za dolar. Současný vývoj na měnovém trhu nevytváří silný tlak na přecenění pohonných hmot v České republice. K tomu by byly zapotřebí výraznější výkyvy v kurzu koruny vůči dolaru.

Podle ředitele Ruského fondu přímých investic (RDIF) Kirilla Dmitrieva lze očekávat zvýšení globální poptávky po ropě, protože Spojené státy snižují tlak na Čínu v rámci obchodních válek. Naznačil tak, jak se mohou vyvíjet úvahy producentů ropy, kteří již v prosinci budou jednat s ropným kartelem OPEC o nastavení těžebních limitů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.