Štěpán Křeček: Ceny opět vzrostly, brambory meziročně zdražily o 67 procent

12.03.2019 11:07

V únoru se meziroční míra inflace pohybovala na úrovni 2,7 procenta. Zrychlení růstu spotřebitelských cen nastalo především v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Rostly hlavně ceny zeleniny.

Štěpán Křeček: Ceny opět vzrostly, brambory meziročně zdražily o 67 procent
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Například brambory zdražily o 67,2 procenta. Ke zdražování docházelo i v oddíle bydlení, kde ceny elektřiny zdražily o 8,9 procenta, zemního plynu o 3,6 procenta, tepla a teplé vody o 4,2 procenta. Nadále přitom rostou i ceny nájemného, které se meziročně zvýšily o 3,8 procenta, což zásadním způsobem navyšuje výdaje domácností. Lidem, kterým v posledním roce nevzrostly příjmy, se kvůli zvyšování takzvaných nezbytných výdajů začíná snižovat životní úroveň.

„Od začátku letošního roku dochází k růstu spotřebitelských cen, což zvyšuje míru inflace nad cíl České národní banky. V případě, že tento vývoj bude pokračovat, je možné, že centrální banka zasáhne prostřednictvím zvýšení úrokových sazeb. V průběhu letošního roku by úrokové sazby mohly vzrůst až o polovinu procentního bodu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Cenová hladina v České republice je nižší než v západní Evropě, kterou se snažíme hospodářsky dohnat. Z těchto důvodů je možné udržovat míru inflace lehce nad inflačním cílem, tak aby postupně docházelo ke snižování rozdílů v cenových hladinách mezi Českou republikou a Západem. Inflace by se však nikdy neměla dostat nad své toleranční pásmo, protože to by poškodilo drobné střadatele a zvýšilo nejistotu investorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…