Štěpán Křeček: Nejhorší týden od světové ekonomické krize

14.03.2020 21:41

„Vzhledem k restriktivním opatřením proti šíření koronaviru se celá řada společností dostane do platební neschopnosti. Je vysoce pravděpodobné, že trh s korporátními dluhopisy prožije kolaps. Firmy, které přichází o zakázky, již nebudou schopny splácet dluhy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Nejhorší týden od světové ekonomické krize
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Aktuální dění na trzích připomíná zlý sen. Panické výprodeje vedly k poklesu většiny tříd aktiv. V Itálii a ve Španělsku již omezily obchodování. Nově není možné provádět krátký prodej (short-selling), kterým se spekuluje na pokles hodnoty aktiv.

Investoři se obávají, že reakce centrálních institucí jsou nedostatečné a nezastaví propady na trzích. Obrovská nervozita je patrná z indexu VIX, kterému se přezdívá index strachu. Ten se vyšplhal na čtvrtou nejvyšší úroveň za celou svou historii.

Na amerických akciích jsme dosáhli medvědího trhu. To je stav, kdy ceny akcií poklesnou o více než 20 procent. Znepokojivá je skutečnost, že pádu do medvědího trhu jsme dosáhli nejrychleji v celé historii burzovního obchodování ve Spojených státech.

Světový akciový index MSCI, který sleduje vývoj ve 49 zemích, dosáhl tříletého minima. V průběhu tohoto týdne poklesl o 16 procent, což bylo nejvíce od října 2008, kdy došlo k pádu Lehman Brothers a propukla světová hospodářská krize.

Pozitivní zprávou je, že některé centrální banky již oznámily poskytnutí finančních injekcí na podporu svých ekonomik. Situaci na trzích by dále mohlo prospět, kdyby se američtí Demokraté a Republikáni dohodli na stimulačním balíčku. Podobně by měli uvažovat i evropští představitelé.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.