Štěpán Křeček: Zaměstnanci nejsou. Do práce se vrací důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní

10.05.2018 10:58

„Boj o zaměstnance proměňuje trh práce. Zaměstnavatelé se špatnou pověstí nemají šanci získat pracovní sílu. Vznikají nové benefity pro zaměstnance a na trh práce se vracejí důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zaměstnanci nejsou. Do práce se vrací důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Úřad práce ČR na konci dubna registroval 242 798 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl úrovně 3,2 procenta. Oproti březnu, kdy bylo registrováno 263 608 uchazečů o práci a podíl nezaměstnaných osob dosahoval úrovně 3,5 procenta, došlo k dalšímu poklesu. Podobný vývoj potvrzuje i jiná metodika, kterou využívá Český statistický úřad. Podle ní byla v březnu obecná míra nezaměstnanosti 2,2 procenta. Česká republika si tak s velkým náskokem udržuje nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie.

Počet uchazečů o zaměstnání je nižší než počet volných pracovních míst. Těch bylo na konci dubna 267 107. Na trh práce se vrací důchodci i dlouhodobě nezaměstnaní, o které zaměstnavatelé dříve nestáli. Nedostatek pracovní síly bude komplikovat udržení provozů v době letních dovolených. Některé sezónní práce se kvůli chybějících zaměstnanců vůbec nespustí.

„Nízká nezaměstnanost povede k likvidaci méně efektivních provozů. Zaměstnanci budou postupně přecházet do firem s vyšší přidanou hodnotou, kde obdrží vyšší mzdy,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Nízká nezaměstnanost je výhodná pro stát, protože navyšuje příjmy státního rozpočtu prostřednictvím rostoucího výběru daní z příjmů a odvodů na sociální zabezpečení. Díky nízké nezaměstnanosti též klesají výdaje státního rozpočtu na některé typy sociálních dávek. Nízká nezaměstnanost vyhovuje i zaměstnancům, kterým roste životní úroveň díky rychlému růstu mezd. Naopak zaměstnavatelé mají vrásky na čele. Musí odmítat některé zakázky a rostou jim náklady na pracovní sílu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…