Tomáš Kaláb: Vlastenců je třeba si vážit. Zvlášť v současnosti

10.11.2018 12:39

Pomalu končí rok, v němž jsme si připomněli zásadní dějinný moment. Století znamená v lidském životě čtyři generace, z dějinné perspektivy jde o pouhý okamžik. A právě tak dlouhý (nebo naopak krátký) čas uběhl od zrodu československého státu. Ten mimochodem trval mnohem déle než oněch dvacet let první republiky, na něž se oslavy většinou zaměřovaly, ale čtyřiasedmdesát. Paradoxně jej rozbil pořádný doušek svobody.

Tomáš Kaláb: Vlastenců je třeba si vážit. Zvlášť v současnosti
Foto: vyrocirepubliky.cz
Popisek: 100. výročí republiky - logo

Nechci se ovšem zahledět do historie, spíše si povšimněme průběhu oslav. Najednou rostou jak houby po dešti stromy republiky či slovanské lípy, zní nejen tóny hymny, ale polozapomenutých slovanských či sokolských písní, vlají národní vlajky či trikolóry.

To vše povětšinou v povinně organizovaném duchu, připomínajícím tak trochu vlajkami ozdobená vozidla po dobu mistrovství světa v hokeji. Jistě, důstojné připomenutí si vlastní historie je potřebné, dokonce velmi, a to nejen v dobách kulatých výročí. Něco důležitého tomu však chybí.

Ona úcta ke konání našich předků, osvojení si myšlenek, za něž byli ochotni položit, a mnozí opravdu položili své životy, přirozená láska k zemi, kde jsme se narodili, udělali první krůčky, v jejíž řeči jsme vyslovovali první slůvka, právě to je projev ryzího vlastenectví.

Nepodléhejme přílišnému pesimismu, že tato doba přiměla západní společnost podlehnout konzumu. I v dnešní době najdeme vlastenecky smýšlející Čechy, jen nejsou tak viditelní. Mezi takové významné postavy patří nepochybně předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

Právě my, členové Vlasteneckého sdružení antifašistů České republiky, které před mnoha lety z prostředí ČSBS vzešlo, se na pietních aktech spojených s uctěním památky obětí německého nacismu setkáváme s Jaroslavem Vodičkou pravidelně. Z titulu své funkce patří k nemnoha řečníkům, jeho projevy na rozdíl od ostatních postrádají politická klišé, zato nutí pozorného posluchače k zamyšlení. Jejich hluboce vlastenecký obsah nejednou vzbudil nevoli konformních politických představitelů.

A nejen projevy, ale i činy. Naposledy třeba oceněním poslance Zdeňka Ondráčka za jeho podporu aktivitám ČSBS v Ústeckém kraji a financování oprav pomníků obětem první a druhé světové války z vlastních zdrojů. Který z poslanců věnuje část svých neustále se zvyšujících platů na nikoli populární, ale o to záslužnější účel, kterým je uchovávání paměti národa?

Zaslouží si předseda ČSBS za udělení medaile poslanci Ondráčkovi takový mediální lynč? Bylo nutné zrušit akci v Senátu k 100. výročí vzniku ČSR? Samozřejmě těm, kteří se snaží za každou cenu vymazat paměť národa, vykořenit niterné vlastenectví a vytvořit z mixu starobylých evropských národů a novodobých přivandrovalců „nového Evropana“, je každá špinavost dobrá.

My z Vlasteneckého sdružení antifašistů ČR věříme, že se s Jaroslavem Vodičkou budeme potkávat na akcích ke vzpomínce na naše předky, kteří v boji za svou vlast položili své životy, i v příštím roce. Jeho slova jsou inspirací do naší další práce.

RNDr. Tomáš Kaláb,
předseda oblastního sdružení Prostějov
Vlastenecké sdružení antifašistů ČR
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …