Tomáš Tomšíček: Každá účtovaná položka ŘSD měla své opodstatnění, jež jsme schopni doložit

30.09.2013 18:32

Stanovisko Advokátní kanceláře Volopich, Tomšíček & spol. k článku ze serveru Týden.cz

Tomáš Tomšíček: Každá účtovaná položka ŘSD měla své opodstatnění, jež jsme schopni doložit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Naše advokátní kancelář poskytovala ŘSD právní služby výlučně na základě rámcové mandátní smlouvy na poskytování právních služeb, kterou ŘSD uzavřelo v r. 2007 se čtyřmi advokátními kancelářemi, které uspěly v příslušné veřejné zakázce. Na základě této smlouvy a v průběhu její platnosti uzavřených prováděcích smluv jsme ŘSD poskytovali právní služby až do listopadu 2011.

V průběhu r. 2010 došlo ze strany ŘSD k nárůstu množství poptávaných právních služeb, kdy v souvislosti s příchodem nového vedení byla zřetelná snaha intenzivně řešit problematické agendy ŘSD, které zcela unikaly pozornosti předchozích vedení, ačkoliv potenciálně skýtaly zásadní provozní a investiční úspory, popř. vyšší výnosy ze spravovaného majetku. Zadání směřovala především k důkladné prověrce hospodaření jednotlivých správ a závodů ŘSD v souvislosti s realizací investičních akcí v jejich působnosti, prověrce nájemních smluv na umístění reklamních zařízení podél komunikací ve správě ŘSD a nájemních smluv na provozování dopravně obslužných zařízení (odpočívadel). Odhaleny byly případy nevýhodných dlouhodobých pronájmů odpočívadel a ploch pro umístění reklamních zařízení (billboardů), zmapována byla veškerá neoprávněně instalovaná reklamní a obdobná zařízení, pojmenovány byly nedostatky při kontrole provádění jednotlivých staveb (včasné zjišťování odchylek od prováděcí dokumentace staveb apod.). Na základě zjištěných nedostatků pak naše advokátní kancelář průběžně navrhovala nápravná systémová opatření, která spočívala v ukončování nevýhodných smluvních vztahů, odstraňování nepovolených reklamních zařízení, zavedení mechanismů průběžné kontroly realizovaných stavebních prací atd. Velká většina navržených opatření již byla zavedena do praxe, popř. procházejí připomínkovým řízením.

Je-li ŘSD vytýkáno, že některé z činností, které naší advokátní kanceláři zadalo, mělo realizovat vlastními zaměstnanci, pak takový postup by nepochybně nevedl v plném rozsahu k dosažení sledovaného cíle, tj. objektivního odhalení dlouhodobě přetrvávajících nedostatků, neboť nelze předpokládat, že zaměstnanci ŘSD, kteří pomáhali tento stav utvářet, by nyní ochotně jednotlivé nedostatky pojmenovali. Některé vykázané právní služby vytržené z kontextu mohou evokovat dojem jejich zbytečnosti, nicméně každá účtovaná položka měla vždy své opodstatnění, které jsme schopni doložit a objasnit (např. stěhování archivu právníky naší advokátní kanceláře do vymezených zabezpečených prostor s kontrolovaným přístupem, které bylo nutnou reakcí na náhlá mizení archivovaných materiálů v návaznosti na zahájení auditů). V konečných důsledcích navíc musíme poměřovat dlouhodobé přínosy realizovaných auditů a na jejich základě přijatých nápravných opatření, které i v krátkém časovém horizontu mnohonásobně převyšují náklady, které ŘSD za služby naší advokátní kanceláře vynaložilo. Většina ze zjištěných dřívějších nedostatků při hospodaření ŘSD, jež jsou v poslední době často medializovány, byla odhalena právě na základě důsledných právních analýz a auditů naší advokátní kanceláře.

Advokátní kancelář Volopich, Tomšíček & spol.
JUDr. Tomáš Tomšíček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.