Tribuna lékařů a zdravotníků: Jsme připraveni podávat výpovědi společně

14.11.2011 8:58

Minulý víkend proběhlo v maďarském Visegrádu jednání lékařských odborových organizací Maďarska, Polska, Slovenska a Česka.

Tribuna lékařů a zdravotníků: Jsme připraveni podávat výpovědi společně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Jejich zástupci se za podpory lékařských komor daných zemí dohodli na spolupráci v oblasti ochrany práv a zájmů zaměstnanců ve zdravotnictví s cílem vyvinout účinnější tlak na vlády jednotlivých zemí.

Zástupci lékařských odborových svazů z Maďarska (MOSZ), České republiky (LOK-SČL), Slovenska (LOZ) a Polska (OZZL) ve Visegrádu podepsali chartu, v níž deklarují, že jsou připraveni ke společným protestním akcím a podávání hromadných výpovědí, pokud vlády příslušných zemí nebudou ochotny prosadit změny ve zdravotnictví, které by zlepšily postavení zdravotního personálu v nemocnicích a zaručily bezpečnou péči pro pacienty. „Akce zorganizovaná českými lékaři v roce 2010 a podobná iniciativa v některých polských nemocnicích v roce 2007 byla úspěšná. Dnes těchto příkladů následují slovenští a maďarští kolegové. Pokud to bude nutné, dohodli jsme se, že podobná akce proběhne koordinovaně ve všech čtyřech zemích," říká Marián Kollár, předseda LOZ, který se jednání účastnil za Slovensko.

Odboráři společně kritizují, že vlády jejich zemí využívají pokračující finanční krizi jako omluvu pro zachovávání současného nevyhovujícího stavu ve zdravotnictví, kdy je zdravotní péče poskytována na úkor zdravotnického personálu.

„Naše země mají podobnou historii, poznamenanou mimo jiné komunistickým režimem, kdy zdravotnictví bylo považováno za nevýdělečnou činnost a zdravotnický personál včetně lékařů patřil k nejhůře ohodnoceným skupinám zaměstnanců. Tuto situaci bohužel považují za vyhovující i dnešní demokraticky zvolení představitelé, kteří věří, že nízké veřejné výdaje na zdravotnictví a nízké platy lékařů umožňují „šetřit" veřejné prostředky na jiné účely. Důsledkem toho lékaři odchází do zahraničí za lepším výdělkem a v jejich domovských zemích vzniká nedostatek zdravotnického personálu. Nedostatečné veřejné výdaje na zdravotní péči navíc snižují její dostupnost," říká český zástupce Martin Engel, předseda LOK-SČL.

Cílem společného postupu lékařských odborů všech čtyř zemí je zamezit odchodům lékařů do zahraničí a zajistit tak pro pacienty adekvátní a bezpečnou zdravotní péči.

„Jakékoli změny systému zdravotní péče včetně privatizace nemocnic a poliklinik nesmí vyústit ve snižování stavů zdravotnického personálu, které by mohlo ohrozit bezpečnost pacientů. Přesně to se nyní děje na Slovensku, kde již platí zákon umožňující dokončit privatizaci nemocnic, včetně těch fakultních. Smyslem našeho jednání bylo formovat společný postup právě proti takovým snahám. Zdravotní systém musí zůstat zabezpečen formou veřejné služby a v žádném případě nesmíme připustit, aby se stal výnosným byznysem pro hrstku vyvolených," vysvětluje Marián Kollár.

Kromě toho budou lékařské odbory zemí Visegrádské čtyřky společně bojovat za to, aby minimální plat mladého lékaře dosáhl jedenapůlnásobku celostátní průměrné mzdy za čtyřicetihodinový pracovní týden bez pohotovostí. Minimální plat odborného lékaře by měl být trojnásobkem celostátní průměrné mzdy za čtyřicetihodinový pracovní týden bez pohotovostí. Pravidla pro přesčasové hodiny by měla být stanovena podle Evropské směrnice o pracovní době.

 

Zástupce Zdravotnické trojky dnes v rámci kampaně Zůstáváme, splňte sliby doručil ministru Hegerovi obří lupu, aby se mohl znovu lépe podívat, k čemu se jménem ČR zavázal v Memorandu.

 

 

MUDr. Martin Engel Bc. Dagmar Žitníková

Tomáš Válek, DiS.
Předseda POUZP

reklama

autor: tribune.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…