Václav Kovalčík: O skutečném poslání křesťanských církví a mezicírkevních vztazích

26.09.2018 7:33

Rád bych tímto článkem upozornil na nedostatky v ekumenických vztazích, které mě trápí již delší čas. Například uzavírání církevních svateb, svátost eucharistie a další svátosti jsou ze strany katolické církve jen "pro katolíky", nikoliv pro ostatní křesťanské církve.

Václav Kovalčík: O skutečném poslání křesťanských církví a mezicírkevních vztazích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloup s boží symbolikou

V případě svatby snoubenců dvou odlišných vyznání hrozí, že většinou manželství a další výchova dětí spadne do spárů katolické církve. Protestanti a národní církve "tradičně" utřou nos. Křesťané jiného vyznání nesmějí přijímat katolickou svátost eucharistie, což působí opět diskriminačně. Těmto diskriminačním zákazům a omezením se říká "katolická hegemonie!"

Někde jsou ekumenické (mezicírkevní) vztahy vstřícné, jinde to zavání "pobělohorskou situací," dělání rozdílů mezi křesťanskými církvemi se mi nelíbí. I protestanti mají též vzájemné předsudky, což se mi rovněž nelíbí.

Kdybychom žili opravdu ve vyspělém světě, všechen brutální středověk by nadobro zmizel z našeho uvažování i životních postojů. Ježíš Kristus se tedy obrací v nebi, jak jsou mezicírkevní vztahy zatíženy nesmyslnými diskriminačními dogmaty.

A tak mezicírkevní vztahy potřebují moderní změnu, která nebude diskriminační pro všechny křesťany, vždyť křesťanský svět potřebuje jednotu, vzájemnou podporu a spolupráci v době, kdy se teprve hraje o další existenci morálních a kulturních pilířů Evropy a ostatního vyspělého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…