Vaše věc: V Uruguayi konopí dostanete v lékárnách

26.07.2017 10:12

Revoluce v omamných látkách pokračuje v Uruguayi. Od 20. července t.r. lze konopí koupit ve všech lékárnách v zemi. Prodej je pod kontrolou státu.

Vaše věc: V Uruguayi konopí dostanete v lékárnách
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Postupně se provádí kontroly v jednotlivých lékárnách, zda tento prostředek splňuje kritéria státního Institutu regulace a kontroly konopí. Po tom, co byla formálně marihuana legalizována v prosinci 2013, Uruguay se stala první zemí na světě, kde obchod s konopím, jeho výroba a prodej jsou plně v rukou státu.

Zákon vyprovokoval určitou polemiku v uruguayské společnosti. Např. vláda dává ruce pryč od limitů kontrol, které provádějí Spojené státy v Coloradu, ve Washingtonu anebo, které se provádějí v Holandsku a ve Španělsku, kde povolují nebo tolerují výrobu konopí v soukromém sektoru.

Díky tomuto zákonu Uruguayci mohou pěstovat svou trávu v malých družstvech ve městech nebo na vlastních zahrádkách v šesti řádkách pro jednu domácnost a pro jejich osobní spotřebu.

Marihuana je nyní v prodeji v lékárnách za cenu jedno euro za gram, tedy je to méně, než na černém trhu. Každá osoba zapsaná v registrech uživatelů může koupit max. 10 gramů týdně.

V červenci se podle společnosti Ircca registrovalo mezi konzumenty 4711 osob. V říjnu 2015 stát udělil dvě licence na výrobu a distribuci dvěma podnikům, které jsou oprávněné vyrábět a distribuovat až 2 tuny konopí ročně.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …