Vladimír Pelc: „Mimořádný rozlet, mimocílný dolet“!

22.03.2016 15:55

Tak charakterizoval učitel létání Broučkův letecký výkon ve Slabikáři včelky Máji. Pokud jste text zapomněli, tak si ho zopakujte s vnoučaty. Jako teď já. Čtěte pohádky; v nich všechno je!

Vladimír Pelc: „Mimořádný rozlet, mimocílný dolet“!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Uvedená charakteristika Broučkova létání bezezbytku sedí na politické aktivity Andreje Babiše a jeho hnutí ANO.

Do politiky A. Babiš vstupoval s mnoha přitažlivými hesly; málokteré však naplnil či naplní. Například elektronická evidence tržeb (EET) − A. Babiš zákon o EET Parlamentem nakonec protlačil – ano, nedemokraticky protlačil omezením parlamentní diskuze k němu, což nebylo legální, protože to bylo porušení jednoho ze zákonů demokracie; navíc ke schválení takového zákona neměla současná koaliční parlamentní většina ani legitimitu, protože žádná politická strana, tedy ani hnutí ANO, nešla do voleb s takovým návrhem, tedy neměla volební souhlas voličů k něčemu takovému (frázi, že je potřeba vybírat daně, používají čtvrtstoletí strany všechny; taková fráze však neznamená takový zákon). Tedy když nakonec A. Babiš a spol. (soc. dem. a katolická konfesijní strana KDU-ČSL) zákon o EET takto protlačili, je zřejmé, že zákon bude právně platit, právně bude od nějakého data účinný – avšak věcně bude neúčinný. Dlouho. Pokud se někdy věcně účinným stane.

Elektronický systém totiž musí někdo vytvořit a obsluhovat, k tomu je nutné vyhlásit veřejnou soutěž. Představa A. Babiše, že zakázku zadá bez soutěže, je mimo platné zákony. Proto Rada vlády pro informační společnost minulý čtvrtek zamítla, aby zakázku na technické řešení elektronické evidence tržeb za 50 mil. Kč získala bez výběrového řízení firma IBM. Plán A. Babiše (ministerstva financí) dát firmě zakázku formou jednacího řízení bez uveřejnění je v rozporu se zákonem. Tvrzení A. Babiše, že EET spustí do prosince (mínil letošní rok, tedy 2016) se naplnit nemůže; konečné výsledky veřejné soutěže a tím i provozovatel systému mohou být známy v lepším případě nedlouho před příštími řádnými parlamentními volbami. Přitom stačilo doptat se vrátného na ministerstvu financí – ten by určitě veřejnou soutěž doporučil.

Kolik podobných mimocílných letů Andreje Babiše tato společnost ještě vydrží?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …