Zbyněk Fiala: NE základnám i cvičením

03.02.2022 15:02 | Komentář

Rozsáhlý přesun americké válečné techniky přes naše území probudil k nové aktivitě občanské hnutí, které zabránilo umístění amerického obřího radaru v Brdech.

Zbyněk Fiala: NE základnám i cvičením
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Česká republika se nechává zatahovat do válečnického třeštění, které v Evropě rozpoutávají Spojené státy a Británie, zatímco Německo a Francie – dokonce i Ukrajina! – se je snaží brzdit. Americký záměr lze tušit. Když se rozpoutají emoce, snižuje se prostor pro kritický rozum, a tak se dají prosazovat iracionální cíle, jako třeba náhrada ruského zemního plynu násobně dražším a méně jistým americkým zkapalněným plynem.

Vojenští analytici upozorňují, že zpravodajství z napjaté oblasti u rusko-ukrajinské hranice vynechává fakta, která jsou pro hodnocení podstatná. Například že ruské tanky, které by měly podle amerických oficiálních prohlášení zaútočit každým okamžikem, nejsou v bojovém postavení a  ani nemohou být v pohybu, protože není vybudována logistika pro zásobování pohonnými hmotami. V médiích mainstreamu nebylo zaznamenáno ani to, že ruská Západní skupina vojsk, která se účastnila probíhajících cvičení, ukončila činnost a vrátila se do kasáren. Situace se tedy negraduje, alespoň na ruské straně ne.

Dokonce i vysloužilí čeští generálové se zkušeností v centrále NATO nyní v ČT konstatovali, že válka na Ukrajině je méně pravděpodobná než nějaká „hybridní operace“ (Petr Pavel), či protože chybí odhodlání bojovat na straně Ukrajinců (Jiří Šedivý).

https://ct24.ceskatelevize.cz/specialy/rusko-ukrajinsky-konflikt/3437112-v-konfliktu-zdaleka-nejde-jen-o-clenstvi-ukrajiny-v-nato?_ga=2.210278293.1417901326.1643558500-1682456556.1617881596

Událostem přesto dominuje snaha atmosféru vyhrotit čili „rachotit šavlemi“ (sable rattling), jak se píše v komentářích. V Česku dokonce doslova, neboť v rámci cvičení SABER STRIKE 2022 má po našem území projet jeden z největších vojenských konvojů za posledních několik let. Ve druhé polovině února se přesune Českou republikou z Německa na Slovensko zhruba 1800 vojáků a 700 kusů techniky armády USA, a v druhé polovině března se pak budou vracet.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3437042-skoro-dva-tisice-vojaku-a-700-vozidel-ceskem-projede-zrejme-nejvetsi-americky-konvoj

Je to zřejmý pokus postupně zvykat české obyvatelstvo na instalaci americké vojenské základny. Něco, co už se na Slovensku právě podařilo. Jenže před deseti lety jednoznačně pohořel předchozí podobný pokus, který byl spojen se záměrem instalovat v Brdech jakýsi obrovitý radar, schopný ohrozit i Prahu, kdyby tam někdo zmáčkl špatný čudlík. Možná, že by se pak do Míšova, kde je dnes muzeum někdejšího sovětského skladu jaderných hlavic, vrátil podobný materiál, jen s jinou vinětou.

Tenkrát jsme odrazili pokus podřídit Českou republiku zahraničním zájmům mohutnými občanskými protesty vedenými hnutím NE základnám, které jednoznačně podpořila ČSSD. Opírala se tenkrát o referendum ve vlastních řadách, ve kterém jasně zvítězil odmítavý postoj k americkému záměru. Úspěch společného hnutí občanů a politické levice pak měl širší dopad než odstranění jednoho bezpečnostního rizika pro ČR. Nový americký prezident Barack Obama, který plány na radar v Brdech zrušil, si vybral Prahu i pro zásadní odzbrojovací jednání a podepsal u nás s ruským prezidentem Medvěděvem smlouvu START o snížení počtu jadrných zbraní.

Nyní se možná dostáváme do stejně kritické situace jako tenkrát, kdy už nejde jen o Česko, ale o bezpečnost ve světě. A hnutí NE základnám je znovu rozhodnuto zabojovat. Bude zároveň zajímavé sledovat, jak se zachová dnešní ČSSD.

Tohle je petice, kterou se Iniciativa NE základnám v úterý obrátila na předsedu Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny ČR:

Pane předsedo Výboru pro obranu, pane Metnare.

zítra tj. 2.1.2022 se má konat od 13:00 hodin v Poslanecké sněmovně ČR jednání
Výboru pro obranu, na které byl veřejnosti znemožněn přístup.

Na programu výboru je projednání a pravděpodobně schválení sněmovního tisku č.77/0.

V bodě 30 přehledu vojenských cvičeních na území ČR 2022 je plánováno cvičení SABER STRIKE 2022, vojsk USA na území České republiky za účelem citujeme ,, Zabezpečení přesunu jednotek US Army na území ČR a provedení společného výcviku na taktické úrovni" viz. příloha.

Nejedná se o cvičení NATO, jehož jsme bez souhlasu občanů členy. Není tudíž jeho konání obhajitelné žádnou dohodou, podepsanou smlouvou. Jde o rozhodnutí AČR a Vlády ČR.

Chápeme pane Metnare, že návrh vojenských cvičení je výsledkem Vaší práce z minulého období , kdy jste byl Ministrem obrany ČR, a záměr byl navrhován v jiné mezinárodní situaci.

Obracíme se proto na Vás a celý výbor s výzvou, zrušit v předloženém záměru - plánu všechna vojenská cvičení US Army na území České republiky.

Chceme k tomu podotknout, že území České republiky nepatří vládě, zákonodárcům, Výboru pro obranu ani AČR.

Patří lidem, občanům České republiky a zneužívání území České republiky k jiným účelům než je dáno Ústavou České republiky lze hodnotit jako podezření, kdy se může jednat o trestnou činnost.

 Vás pane předsedo i výbor chceme upozornit, že jsou to občané České republiky, kteří si vás platí. Určitě si vás neplatí k ohrožení svých životů a tvrdit, že je bráníte na území např. Afghanistánu, se ukázalo jako nepravdivé.

Přikládáme arch petice, kde je již 10 000 podpisů v závěru petice je uvedeno:

,,Chceme žít a dožít své životy v míru, a ne ve strachu s povinností zabíjet".

Níže přikládáme stanovisko Předsedy zahraničního výboru NR SR Marián Kéry a zajisté jste i informování  - Fwd: Bulhari iniciovali vypovedanie dohody s USA o vojenských základniach  vypovězení dohody se Spojenými státy o vojenských základnách

Prostřednictvím zákona č. 106/1999 Sb. budeme od Vás požadovat informace o dodávkách tříštivých granátů, různé dělostřelecké granátů, nábojů, nábojů ráže 9mm v hodnotě 60 mil. Kč. Tento zbrojní materiál byl předán  nezjištěným ukrajinský vojenským útvarů mimo solidární dar 4006 ks dělostřelecké munice.

Budeme požadovat zveřejnění dopisu, kterým se na vás - vládu  ukrajinská strana obrátila, ve kterém je uvedeno, o co vše žádala.

Ptali jsme se, kdo tu žádost viděl.

Odpověď - NIKDO.

Občané jsou v pozici stáda a takový přístup od vlády je nepřípustný.

Vládě dne 26.1.2022 v 8:05 hodin byla předána Výzva desítky iniciativ, ve které byla vláda požádána, aby žádnou munici, vojenský materiál na Ukrajinu nedodávala.

NIKDE, ve vámi tvrzeném, svobodném  demokratickém státě  nebyla Výzva zveřejněna, nikde o ní nebyla ani zmínka.

Jak to vážení zákonodárci označíte?

S pozdravem

za Iniciativu NE základnám ČR, z.s.

Václav Novotný

http://nezakladnam.cz/

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…