Zbyněk Fiala: Padáme! Kde je řešení?

16.05.2013 22:50

Máme řešení, halasily před volbami plakáty ODS. Ale kde? Teď by se opravdu hodilo. Podle předběžných odhadů se propad ekonomiky v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil na 1,9 procenta HDP, a to už byl loni také v mínusu.

Zbyněk Fiala: Padáme! Kde je řešení?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Jak dopadne celý letošní rok, je stále obtížnější odhadnout. Letošní první čtvrtletí je o 0,8 procenta níže než loňské poslední, což je rozběh na celoroční pád o 3,2 procenta. Komu se zdá takový mechanický přepočet příliš pesimistický, ať se podívá na vývoj průmyslu, který zasvištěl o 6 procent níž, než byl ve stejném období loňského roku. Stejně rychle vysýchají i exportní tržby průmyslových podniků. Už teď však Nečasova vláda dosáhla prvenství - v délce hospodářského poklesu překonala tu Klausovu.

Analytici jen díky profesionálnímu tréninku nedávají průchod panice, byť se hlas třese. „Zveřejněné číslo představuje alarm a jeho interpretace prohlubuje již tak nelichotivou pozici ekonomické výkonnosti České republiky v žebříčku EU již blízko samotnému dnu," řekl jeden z mála důvěryhodných, Petr Zahradník, který nyní zaujímá pozici hlavního ekonoma Conseq Investment Management.

Výraz „blízko samotnému dnu“ by si měl premiér nechat vysekat nad futra své pracovny.

Opakuje se situace, které už jsme byli několikrát svědky – zatímco oficiální předpovědi slibovaly, že recese zpomalí, realita ohlásila, že zrychluje. Tomu se nelze divit vzhledem k tomu, že zrychluje také drancování peněženek drtivé většiny obyvatelstva, takže klesá domácí poptávka. Připomeňme, jak drsný signál vyslaly v březnu maloobchodní tržby za prodej motorových vozidel, když meziročně klesly o 8,9 procenta (a výroba motorových vozidel dokonce o 15,4 procenta).

Ještě před rokem by nad tím Jaromír Drábek (TOP) mávl rukou. Vzpomeňte, co řekl na žofínské konferenci o ekonomice, které se zúčastnili i zástupci zaměstnavatelů a odborů: „Domácí poptávka není výrazně určujícím faktorem pro rozvoj české ekonomiky.“

http://www.vasevec.cz/vip-blogy/zbynek-fiala-tahle-zeme-neni-pro-vas-i

Spoléhalo se na záchrannou síť exportu. Jenže ta už je pořádně děravá. Vývoz v meziročním srovnání už od loňského prosince neroste a dovoz neroste dokonce od listopadu.

http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/vzo_cr

S tím řešením je to nějak vedle, protože úplně vedle byla i první definice problému. ODS a TOP 09 se vnutily ve volbách především jako zachránci republiky před „řeckou cestou“. Ta spočívala v tom, že české státní zadlužení bylo jedno z nejnižších v Evropské unii a mělo setrvalou tendenci k mírnému poklesu v poměru k HDP. Obrat byl nutný.

V čem byla chyba? No přece v tom hospodářském růstu na úrovni nad 6 procent. Když se podíváte do internetových diskusí, tak pravidelně (ať je to o čemkoliv) vyskočí nějaký najatý modrý pták a vykřikne – Nasekali stamiliardové deficity při šestiprocentním růstu! Neřekne – Měli šestiprocentní růst, a tak si mohli dovolit sto miliard deficitu. Růstu jsme se tedy zbavili. Dnes už máme stomiliardové deficity bez růstu.

Pak ovšem musíme šetřit. Šetření se zahájilo tím, že se snížily daně nejvyšším příjmovým skupinám. Daně se snížily také firmám, aby mohly vyvést do zahraničí větší balík dividend. Nyní se ruší i daně z dividend.

Ale není pravda, že se jen krade a rozhazuje, jak se snaží tvrdit opozice. Například důchodcům se snížila valorizace penze. Mnozí invalidi se uzdravili – noha jim sice nedorostla, ale už jim tolik nechybí, jak jim přišlo poštou s úředním razítkem a výměrem o snížení důchodu. Ani na mzdách se nerozhazuje, ty reálné poklesly. Menší příjmy, menší poptávka, zjišťujeme nyní. Ani Jára Cimrman by nedokázal připravit výmluvnější experiment, který tuto tezi dokazuje.

Šetří se také na veřejných výdajích za nefunkční elektronizaci státní správy. Mohlo by se za ni vyhodit mnohem víc, ale to by žádný zodpovědný ministr nikdy neudělal. Vyhodí jen přesně tolik miliard, kolik kamarádi potřebují.

Ale možná, že právě v tom to řešení spočívalo – řešení pro někoho. A pak že to jsou neschopní diletanti!

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…