Zdeněk Koudelka: Posilujme voliče

17.09.2012 16:17

Jan Wintr v textu Přímá volba poslanců? (Právo 15. 9. 2010 s. 6) kritizuje naše stranictví z pohledu sestavování kandidátek.

Zdeněk Koudelka: Posilujme voliče
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Chybu vidí v krajských orgánech a spásu v soustředění moci do stranického centra, které má sestavovat kandidátky do Parlamentu.

Od 20. století se ve stranách objevují tendence soustředit rozhodování do centrální skupinky, kde určující vliv nemají velké volené orgány strany, ale nevolení poradci a vlivové skupiny, jež si zajišťují vliv na stranu a přeneseně na stát financemi určenými pro politickou podporu vybraných jedinců. Soustředění moci v politické straně nahrává, že v ní nejsou pojistky jako ve státě, kde státní moc vykonává řada státních orgánů. Pokud vedení stran převezme moc nad sestavováním kandidátních listin, promítne v nich zájmy na ukotvení svého vlivu navrhováním kandidátů reprezentujících zájmové skupiny napojené na vedení. Kdyby zákonodárce chtěl posilovat centralizaci ve stranách, zavede jeden celostátní volební obvod. Jestliže je však pro volby poslanců rozdělen stát do krajů, logicky kandidátky sestavují krajské orgány. Je to obrana proti centralizaci moci. Krajské orgány samozřejmě mohou mít při sestavení kandidátek nízké pohnutky jako orgány centrální. Automaticky nejsou lidé v krajích moudřejší než lidé v pražském centru, ale nejsou ani hloupější. Na rozdíl od centra však všechny kraje neovládne jedna skupina.

V demokracii je zdrojem moci lid, strany slouží k převodu vůle lidu na stát. Pokud věříme v tento princip, nelze nápravu věcí špatných vidět ve stranickém centru, ale v posílení práv voličů, které dlouhodobě prosazuje Miloš Zeman, zvyšováním vlivu preferenčních hlasů, kterými voliči mohou změnit pořadí na stranické kandidátce, a možností volit osobnosti, kterých si volič váží, z jiné kandidátky, než kterou prioritně preferuje, jak je tomu v komunálních volbách.

Jinou možností je zavedení většinového systému. Správné je, aby kandidát měl místní podporu a nebyl dosazen z pražské centrály. Vývoz parlamentních kandidátů, kteří v Praze neuspějí, do středních Čech či jinam vede k odcizení politiky a voličů. Prezidentského kandidáta mají vybírat členové strany v primárních volbách. Demokracie nemůže fungovat bez důvěry v lidi. Kdo má důvěru v lidi a lidu se nebojí, nemůže se bát ani vlivu voliče.

Zdeněk Koudelka
Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…