Zuzana Lipová: Kádrový profil se ověřuje na sociálních sítích. Úchylky jsou vítány

12.12.2016 20:36

Zuzana Lipová upozorňuje na možnosti nestoudného špiclování na sociálních sítích, které již přerůstá do šikany a pronásledování.

Zuzana Lipová: Kádrový profil se ověřuje na sociálních sítích. Úchylky jsou vítány
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

V Bruselu udělali před časem zajímavý experiment. Uprostřed náměstí rozložili velký bílý stan a pod záminkou natáčení televizního pořadu zvali náhodné lidi, ať vstoupí a dají si číst myšlenky známým iluzionistou Davem. Ti, kteří vešli, byli šokováni, co všechno o jejich soukromí jim Dave řekl. Věděl o jejich osobním životě, o práci, o tom, co mají či nemají rádi, dokonce věděl i to, za co utratili poslední měsíc peníze. Pokusní lidičkové nevycházeli z údivu a někteří se až děsili.

A to ještě netušili, že ani jednu informaci jim Dave nečetl z jejich mysli, nýbrž z internetu. Po každém jednom "čtení myšlenek" spadla plachta ukrývající velkou obrazovku s facebookovým profilem a internetovou komunikací dobrovolníka ve stanu... Ano - je to děsivé.

Hlavně nebýt normální

Jsme sledováni stále více. A co je ještě horší, zvrácenému systému usilovně pomáhají udavači, kteří buď ve své nemocné mysli uvěřili tomu, že zachraňují demokracii, nebo se nechali zlákat na jidášský groš. O tom, že nejde o žádnou konspirační teorii, potvrzuje i hlásná trouba současné demokracie na neomarxistický způsob – slovenský deník SME. Nedávno upozorňoval své čtenáře, že při hledání nové práce je třeba si dávat pozor, jak se chovají na sociálních sítích: "Fotka, na které pijete alkohol, vás o práci nepřipraví, ostatní věci ano." Souhlasím a podepisuji.

Kompromitující fotka z bujarého mejdanu, kde tančíte nahoře či dole bez, vám jen u málokterého zaměstnavatele skutečně zavaří. Za "netradiční" chování se dnes naopak sbírají spíše plusové body. Žijeme přece v době humanity (s válkami po celém světě rozpoutávanými z jednoho centra), multi-kulti a LGBTI nadšení. Jsme liberální a tolerantní ke všem odlišnostem od normálu. Jediné, co se naopak netoleruje, je být normální. Na to pozor!

Pokud obhajujete tradice (dnes to už může být i tradiční rodina či Vánoce) - a to se ani nemusíte účastnit veřejných pochodů za rodinu, protestů proti imigrantům, agresorům z NATO či TTIP a podobným novodobým "vymoženostem" - máte problém. Dříve nebo později. Stačí, že na FB "lajknete" (označíte, že se vám líbí) nějakou stránku, status, nebo malý komentář.

Pokud chcete být čistí a pro systém spolehliví, nevyjadřujte se k žádným nevhodným statusům (cikáni, imigranti, multi-kulti, LGBTI, tradiční rodina, adopce dětí homosexuály, sociální nespravedlnost, NATO, Západ, USA, Brusel, EU...). Tlak na ideově čisté myšlení narůstá a přibývá i udavačů. Jak dokládá následující příklad, jsou dokonce jazykově vybaveni.

Najdeme tě všude!

Jeden Slovák se vydal do Anglie (jeden z mnoha, kteří si doma nedokážou najít práci). A protože byl chytrý, uchytil se jako manažer jisté londýnské restaurace. Za pět let práce na tomto postu neměl žádné problémy - ani s návštěvníky, ani s dodavateli, ani se zaměstnavatelem. Nedávno však přidal na svém FB profilu komentář k protestům černochů v USA po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Vyjádřil se ostřeji, avšak ve své rodné řeči.

Proto byl překvapen, když si ho za pár dní zaměstnavatel v Londýně zavolal na kobereček právě pro tento FB status. Skutečně. Někdo nelenil, přeložil manažerů komentář do angličtiny a poslal ho vedení restaurace jako udání. Výsledek? Manažer dostal nejprve dva týdny neplaceného volna a pak výpověď.

Vědci z univerzit v Cambridge a Stanfordu vyvinuli software, který na základě lajků na FB dokáže definovat osobnostní rysy člověka lépe než jeho příbuzní a přátelé. Vedoucí projektu Wu Youyou tvrdí, že byli sami překvapeni, jak dobře je počítač schopen přisoudit člověku psychologické vlastnosti na základě digitálních dat, jimiž disponují sociální sítě. Lidé se totiž na nich vyjadřují téměř ke všemu. Spoluautor Michal Kosinski z fakulty informatiky Stanfordské univerzity tvrdí, že tato technologie bude použita na zlepšení lidského života.

Nemohu si pomoci, ale neumím si dost dobře představit, jak lidem tento vynález pomůže zlepšit život. Možná to "zefektivní" práci ideo-policie a novodobých kádrováků. Jiný přínos v tom nevidím. Na druhou stranu, není nic snazšího, než nemít žádný profil na sociálních sítích a v případě, že by mi ho vnutili (i to se v zaměstnáních stává), tak budu splétat to, co si vrchnost žádá číst. Dokud nemám čip v hlavě, dá se to...

Deviace otevírá dveře ke kariéře

Kdysi pomohla k dobrému pracovnímu postu stranická knížka, dnes správná orientace. Kromě té politické (prozápadní a prointegrační) i sexuální. Pokud jste LGBTI (lesba, gay, bisexuál, transsexuál či intersexuál), k práci máte o krok blíž. Stačí si vybrat firmu, kde je tazvaná pozitivní diskriminace součástí firemní politiky.

Například Accenture, firma poskytující manažerské poradenství, technologické služby a outsourcing, má pro LGBTI komunitu dveře otevřené dokořán. Na webové stránce se dočtete: "V Accenture se snažíme pro naše LGBT kolegy vytvořit inkluzivní prostředí. Naše rozmanitá kultura a inspirující prostředí podporující spolupráci, jsou klíčové pro způsob, jakým v Accenture fungujeme. Jsme hrdí na to, že homosexualita, bisexualita a transsexualita nejenže nejsou pro nás tabu, ale že LGBT komunitu po celém světě aktivně podporujeme."

Čekám, kdy budou i u nás zavedeny povinné kvóty tak, jak je to například v amerických filmech. Prakticky v každém už musí být mezi hlavními postavami poměr neměnný: na dva bílé heterosexuály připadá minimálně jeden černoch, jeden asiat a jeden homosexuál. Navrhuji ať je to povinné i na pracovištích, především však ve vedení firem (neboť i v těch filmech se to týká pouze hlavních postav příběhu). Pokud máme zatím nedostatek černochů (migrantská invaze z Afriky to brzy vyrovná), jejich roli u nás zatím nahradí cikán.

Zpět v 50. letech

Ale není čas na žerty. Žijeme v nemocné době. Opět. Mnozí už leccos pamatujeme, i naši rodiče si leccos pamatují. Mocní a jejich udavači mohou hlásat, že žijeme svobodné demokratické společnosti, ale my vidíme, že se opět likviduje za politické názory - jako vlastně ještě ne tak dávno.

Spíše rychle než pomalu a otevřeně než neápadně se propadáme do 50. let minulého století, kdy byl strach z nesprávného myšlení denní potravou, pronásledování za politické názory běžnou praxí, a to nejen v socialistickém táboře. Stejné praktiky uplatňovaly vládnoucí elity i na druhé straně oceánu, kde v USA Výbor pro neamerickou činnost pod vedením senátora McCarthyho za hlasité asistence médií zničil život a kariéru tisícům lidí.

Žijeme v nemocné době. Vzhledem k rozvinutým technologiím jsme sledováni a odposloucháváni ještě více než kdykoliv dříve. Dnes nás však nemonitoruje pouze naše domácí "státní bezpečnost" (policie, BIS a spol), ale jsme rovněž v hledáčku i (či zejména) zahraničních zpravodajských služeb. A špiclové, kteří "loví ideové zločince" v Česku či na Slovensku po Facebooku, dostávají za svou "svědomitou práci" vyznamenání Bílé vrány (vyznamenání za společenský přínos a odvážný čin – často udělované právě za boj proti „extrémismu“ – pozn. red.).

A slavnostně je přijímá ve svém paláci vrchní šéf Bratislavské kavárny, prezident Slovenské republiky Andrej Kiska. Pražský hrad zatím vzdoruje. Dokdy?

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…