Profesorka Dvořáková: ČSSD v rozkladu, tehdy nastoupí Paroubek

11.10.2011 6:12

POLITOLOGOVÉ Do poslanecké lavice ano, ale s nijak oslnivým výsledkem. Tak zní nejoptimističtější odhad politologů na téma šancí Jiřího Paroubka a jeho nového projektu Národní socialisté-Levice 21. století na vstup do sněmovny. Naopak naději má bývalý lídr soc. dem. ve svém tradičním volebním kraji, tedy na Ústecku, v krajských volbách 2012.

Profesorka Dvořáková: ČSSD v rozkladu, tehdy nastoupí Paroubek
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vladimíra Dvořáková v Karolinu

Odchod Jiřího Paroubka ze strany, kterou po kritickém roce 2005 pozvednul na nejsilnější politický subjekt v zemi, je právem považován za přestup roku. Zatímco někteří členové ČSSD jeho změnu stranických barev vítají takřka s nadšením, jiní poukazují na fakt, že svou bývalou partaj dokáže v budoucnu slušně potrápit. Podle čtveřice oslovených politologů mají pravdu ti druzí. Ač podle nich může Paroubek na post premiéra, ale i poslance v barvách národních socialistů spíše zapomenout, ČSSD některé hlasy odebere. Nejoptimističtější ve smyslu vstupu národních socialistů do sněmovny je Josef Mlejnek.

SLEDUJEME téma: Paroubkova nová strana


Mlejnek: Do sněmovny projde, silný ale nebude

"Má šanci překonat pětiprocentní klauzuli, ale zároveň bude zastropován nějakými deseti procenty," odhaduje Paroubkovy šance pro ParlamentníListy.cz Mlejnek. Na pozici hegemona v levé části politického spektra, odkud by vystrnadil ČSSD, ale prý bývalý premiér a lídr socdem pomýšlet nemůže. "S pěti až sedmi procenty ale dokáže vstoupit do povolebních jednání s ČSSD. "S tímto relativně slabým výsledkem může svou pomoc podmínit ziskem ministerského křesla, na které by vzhledem ke své současné pozici v ČSSD pomýšlet nemohl. Tak bych chápal jeho přestup," uvedl dále Mlejnek.

V souvislosti s novými Paroubkovými národními socialisty se hojně spekuluje o tom, že JP chce namísto celostátní politiky atakovat spíše krajskou vládu ČSSD a ODS v Ústeckém kraji, jeho tradičním volebním regionu. To je ale podle Mlejnka pouze přestupní stanice. "Na celostát samozřejmě pomýšlí, o tom není pochyb, na Ústecku bude kalibrovat svou sílu," soudí politolog a dodává, že v souvislosti s Paroubkem jej nejvíce zaujaly sympatie vyjádřené směrem ke svému dávnému předchůdci v čele ČSSD Miloši Zemanovi.

Zeman prý o prezidentství mlží, bojí se senátorů ČSSD

"Oběma je jim jasné, že jako konkurenční politické subjekty se ve volbách mohou navzájem "požrat." Proto považuji za reálný scénář, kdy Paroubek podpoří Zemana v prezidentské volbě, zatímco on bude pro JP znamenat posilu při volbách sněmovních," odhaduje Mlejnek a dodává, že rázné dementi tohoto scénáře z minulého týdne neznamená ve skutečnosti nic. Jasné avízo výše uvedeného postupu by totiž mohlo přímou volbu hlavy státu jako takovou pohřbít. "Pokud bude socdem vědět, že Zeman jde do prezidentnských voleb, tak ji nikdy Senátem nenechají projít," vysvětluje redakci svou hypotézu.

K tématu: Paroubek: Zeman na Hrad. Budou někdejší soupeři spolupracovat?


"Podle mě bez šance. Paroubek přecenil svůj vliv a přátele okolo sebe. Má vliv na Ústecku, ale v rámci celostátní politiky ne," říká ParlamentnímListům.cz politolog Rudolf Kučera.

Podle něj je chybná už Paroubkova myšlenka tzv. jiné levice. "Co je to jiná levice? Kam ji chce umístit? Tady je levicové spektrum obsazeno dvěma velkými parlamentními stranami, ČSSD jako levicí středovou a komunisty. Tím je v této části politického spektra definitivně plno. ČSSD je na vrcholu svých preferencí a komunisté stoupají také. Je to utopie, že se mezi ně dostane," předpokládá Kučera. Na pravici, dnes roztříštěné, by prý ale JP šanci měl. Podle politologa ale Paroubek podlehl velikášství typickému pro bývalé lídra socdem. Přeceňuje prý svůj vliv, čímž poškodí pouze ČSSD a naopak nahraje pravici, která úbytku hlasů pro nejsilnější opoziční stranu ráda využije. Stejně prý koná i Miloš Zeman se svou SPOZ.

Paroubek do sněmovny? To by se musela ČSSD rozložit

Mnoho šancí nedává národním socialistům ani Vladimíra Dvořáková z pražské VŠE. "Dobře udělaná kampaň a zajímavé tváře, to zní jako šance JP v Ústeckém kraji v příštím roce. Do zastupitelstva ano, na křeslo hejtmana ale pomýšlet zatím nemůže. Tedy pokud by nedošlo v tomto regionu k rozkladu ostatních silných stran," vidí Paroubkovy šance Dvořáková. Ve sněmovních volbách pak jsou prý jeho šance ještě menší. "Opět to ale nechávám otevřené, záleží na mnoha okolnostech. Silná ČSSD znamená samozřejmě Paroubkův neúspěch. Vnitřně rozložená ale může poskytnout trochu prostoru pro levicovější, výrazně sociálně orientovanou stranu, tedy Paroubkovy národní socialisty," uzavírá pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Doležal: Paroubek se Zemanem si spíš uškodí

Největším pesimistou mezi čtveřicí českých politologů je pak Bohumil Doležal. "Jeho šance jsou nulové. Je to sice osoba veřejně známá, ale zároveň dosti kontroverzní. Příliš nevěřím ani jeho šancím v krajských volbách na Ústecku," odhaduje s tím, že Paroubkovi by prý nepomohlo ani angažmá Miloše Zemana a jeho SPOZ. "Vzájemná podpora takových lidí se spíše odečítá než sčítá," dodává pro redakci s úsměvem Doležal.

Sledujeme Paroubkův odchod z ČSSD:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…