„Je to kruté, ale...“ Matěj Stropnický opět tvrdě zasáhl téma „Ukrajina“. A mnohem víc

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
04.01.2024 12:21 | Rozhovor

Z Ukrajiny zůstane zničená, rozvrácená a zadlužená země plná lidí bez budoucnosti, jíž nakonec Rusko svůj mír vnutí. To soudí někdejší předseda Strany zelených Matěj Stropnický. S ParlamentnímiListy.cz hovořil i o své rok staré výzvě Mír a spravedlnost, která už tehdy žádala zastavení války. „Politici téměř nemuseli hnout brvou, média nás vyřídila za ně,“ vzpomíná Stropnický. V rozhovoru předkládá netradiční řešení otázky Green Dealu a poodhaluje, komu věřit ze současné opozice.

„Je to kruté, ale...“ Matěj Stropnický opět tvrdě zasáhl téma „Ukrajina“. A mnohem víc
Foto: FCB
Popisek: Matěj Stropnický

Pane Stropnický, čtenáři nás velmi správně upozornili, že se blíží rok od publikace vaší výzvy Mír a spravedlnost, která žádá zastavení války na Ukrajině a jednání o míru. Publikoval byste tuto výzvu i dnes?

Ano, samozřejmě. Dokonce i s vědomím toho, co následovalo první tři měsíce po uveřejnění. Ty hektolitry hektohnoje, které na nás sdělovací prostředky soustavně lily, aby v zárodku zadupaly jakoukoli věcnou diskusi o cílech války, možnostech jednání o příměří, o sankcích. Veřejnoprávní média mne nepozvala do žádného z diskusních pořadů, Forum24 o nás psalo jako o kolaborantech, ruský imigrant Alexandr Mitrofanov nás na Novinkách překřtil na chcimíry a zesměšňoval ne jednou, ale pětkrát týdně, Prima CNN napsala, že seznam signatářů je parta dementů. Ministerstvo vnitra nás zařadilo do své zprávy o extremismu. Přišel jsem o mnoho přátel. To, co se dělo, bylo neuvěřitelné, a jakkoli bych to nikomu nepřál, bylo to i strašně cenné jako občanská zkušenost. Tak takhle tedy vypadá ta demokracie, jak jí říkají! Politici téměř nemuseli hnout brvou, média nás vyřídila za ně, aby odradila další podporovatele. I přesto stihlo text naší výzvy podepsat přes 18 tisíc statečných lidí, mezi nimi i 50 univerzitních profesorů a my jsme nic neodvolali ani nestáhli. A ministerská zpráva o extremismu musela uznat, že nejde říct, že jsme dezoláti. Ale co teď s námi, že? Proto chcimíři, naivní, ale nebezpeční blbci. To je obsah toho slova. Objali jsme tu nadávku, protože úsilí o mír považujeme za otázku zásady i politického realismu zároveň.

Je pravdou, že se objevují výrazné pochybnosti o schopnosti Ukrajiny vyhrát válku. I prezident Pavel pochybuje. Nicméně všichni říkají: Pokud Putin získá Ukrajinu, půjde i na nás. Máte na to nějaké nové protiargumenty?

Nejsem zvláštním příznivcem Severoatlantické aliance, ale jak tohle mohou prohlašovat ti, kdo jejími příznivci jsou? Existuje tady NATO, nebo ne? Jsme jeho členy, nebo ne? Pokud by Rusko napadlo členský stát NATO a aliance by nezareagovala, znamenalo by to její konec, protože v tom spočívá pro všechny její členy kromě USA hlavní účel členství, účel, pro který jsou ochotni tolerovat i americký imperialismus, který NATO ve světě pomáhá šířit a udržovat.

Jedna věc je přát si mír. Jiná věc je reálný odhad situace. Jak to s válkou a mírem na Ukrajině vidíte v roce 2024?

Vycházeli jsme ve výzvě Mír a spravedlnost z reality vloni a popíšu vám ji tedy letos znovu: Strategie vyzbrojit Ukrajinu, aby vybojovala vítězství, zcela selhala. Pomohla jí v počátku, aby nemusela kapitulovat, ale pak mělo přijít jednání. Skoro bych vás parafrázoval: Jedna věc je přát si vítězství Ukrajiny, jiná věc je ale reálný odhad situace. Mezitím Ukrajina prostě propásla dobu, kdy mohla vyjednat víc i proti silnějšímu, například hrozbou ohlašované letní ofenzivy. Dnes už by takové odstrašení nefungovalo: Ukrajinská ofenziva ztroskotala a nová není na obzoru. Proto také těm, kdo ji dál povzbuzují do boje, nejde o žádnou Ukrajinu. Přejí si pouze zaměstnávat Rusko a ospravedlňovat zbrojení. Vůči Ukrajině je to velmi nezodpovědná politika, po které zůstane zničená, rozvrácená a zadlužená země plná lidí bez budoucnosti, jíž nakonec Rusko svůj mír vnutí. Nebude to už mír spravedlivý, jemuž se hlupáci smáli jako nesmyslu, když jsme ho vtělili do názvu naší výzvy, bude to zcela ruský mír, protože Ukrajina za poslední rok svá někdejší území fakticky prohrála. Zelenskyj už unavuje, nudí světové publikum. Je to kruté, ale není to v historii poprvé a ukrajinské vedení mělo využít světové podpory a vyjednat maximum, dokud to šlo. Je totiž čas bojovat, a také je čas jednat. Ukrajinský prezident se radši koupal ve světové přízni, než aby ji využil pro svou zemi, dokud trvala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tenhle člověk je typickým příkladem toho,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 04.01.2024 12:44:14
že věk a zkušenosti mohou přinést zmoudření. Patrně mu prospělo i to, že se vymanil z té pražské bubliny, protože tam si spousta lidí žije ve sféře pokrytectví a bludů... V tom rozhovoru není nic, s čím bych nesouhlasil...

|  37 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…