ANO má blíže ke komunistům než k nám, rozčiluje se topkařka Langšádlová

10.12.2013 21:07

ROZHOVOR Diskuze kolem lustračního zákona má umožnit Babišovi vstup do vlády. ANO má pravděpodobně blíže ke komunistům a Tomio Okamurovi než k pravicové TOP 09, tvrdí znovu zvolená místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Pozici místopředsedkyně však obhájila jen těsnou většinou. Co si o důvěře kolegů myslí a proč nebyl zvolen pražský primátor?

ANO má blíže ke komunistům než k nám, rozčiluje se topkařka Langšádlová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová (TOP 09)

Byla jste znovu zvolena místopředsedkyní TOP 09, a to na podruhé a velmi těsnou většinou, jak vnímáte dohady kolem volby a své těsné zvolení?

Tohle se zkrátka v politických stranách děje, některé kraje chtěly prosadit své kandidáty a já to neberu útočně vůči sobě, to je realita v politice. Nicméně Středočeši měli dobrý volební výsledek a odvádíme dobrou práci. Já vnímám jako povinnost obhájit se na této pozici.

Zvolen nebyl pražský primátor Tomáš Hudeček, jinak stranou podporovaný, čemu to přisuzujete?

Tomáš Hudeček je ve velmi obtížné situaci, přijal místo ve vedení Prahy po mnohaletém působení ODS a vyskakuje tu na něj jeden kostlivec za druhým. Absurdní jsou obvinění v kauze Opencard, jsem přesvědčená, že se nikdy nedopustil trestného činu, nijak se neobohatil, jde o absurdní situaci. Všechny věci, ve kterých je nevinně, velmi komplikují jeho pozici.

K ostřejší výměně názorů došlo mezi vámi a místopředsedkyní hnutí ANO Jaroslavou Jermanovou kvůli dodržování slova a volbě místopředsedy sněmovny poměrným hlasováním. Jak to vidíte teď, když emoce utichly?

Když předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek po neúspěšné volbě opakovaně říká, že oni dohodu dodrželi a Petra Gazdíka volili, to mluví za vše. Tedy dohoda byla, poměrné zastoupení bylo domluveno a chovali se jinak. Mají pravděpodobně ke KSČM a Tomio Okamurovi blíže než k nám.

Co očekáváte od členů hnutí ANO, že dokáží ve vládě? Budou plnit své sliby?

Svoje sliby budou velmi těžko naplňovat, mnohdy jsou dokonce protichůdné. Počkala bych, kdo bude členem vlády, jaký resort dostane kdo na starosti… Ono je něco jiného slibovat a něco jiného je přijmout zodpovědnost.

Co si myslíte o lustračním zákoně a jeho „zmrtvýchvstání“ během vyjednávání ČSSD a ANO po volbách, kdy je předseda hnutí Andrej Babiš současně obviňován ze spolupráce s StB?

Lustrační zákon má zůstat v platnosti, jde pouze o účelovou diskuzi, která mu má umožnit vstup do vlády. Stále zde žijí desítky tisíc lidí, jež jsou dodnes krutě postiženi minulým režimem. Vzor demokracie je Německo, dokázalo se mimořádně dobře vyrovnat s totalitními etapami, ať už s nacismem nebo později komunismem a lustrační zákon ještě prodloužili. Měli bychom se od nich inspirovat a nechat ho dál fungovat.

Někteří odborníci mluví o ohrožení schválení rozpočtu České republiky kvůli nedostatku času s tím, že země půjde do provizoria, co si o tom myslíte?

Myslím, že v tuto chvíli bylo ještě možné poslat státní rozpočet k přepracování vládě. Ti, kteří šli do vlády s tím, jak musíme šetřit, schvalují o dvanáct miliard vyšší rozpočet než v letošním roce. Jde o naprosto nevěrohodné přístupy. Jinak by bylo možné, aby vláda předělala letošní rozpočet na schodek a schválila nový okolo poloviny ledna. Pár týdnů v provizoriu by nic neohrozilo.

Slyšela jste rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem ohledně pohřbu Nelsona Mandely?

Pro mě je šokující, když nejvyšší ústavní činitelé používají podobný slovník.

Bavíte se také takovým slovníkem se svými kolegy?

Rozhodně ne.

Co si myslíte o nabídce na letecký speciál z rozpočtu Ministerstva obrany?

Každý speciál musí nalétat určitý počet hodin. Jestliže byla nabídka v režimu povinných hodin, dá se to pochopit. Pokud šlo ale o mimořádný výdaj, tak to samozřejmě není v pořádku.

Jak vnímáte krok České národní banky ohledně naší měny a co bylo podle vás pravým důvodem k takovému činu?

Pravý důvod musí říci Česká národní banka a je potřeba říci, že je nezávislou institucí a nám nenáleží její kroky komentovat. ČNB snížila úrokové sazby na miminum a signály, že tyto kroky učiní, byly slyšet mnoho měsíců dopředu. Je to riziko s negativním vlivem, ale je to ryze odborné rozhodnutí představitelů ČNB.

Co je vaším současným cílem v TOP 09 a v Poslanecké sněmovně, o co usilujete?

V Poslanecké sněmovně jsem podala řadu návrhů zákonů a spolupodepsala jsem Registr smluv podle zákona Jana Farského, zákon o rozšíření  kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu, spolupodepsala jsem návrh zákona upravující řád Poslanecké sněmovny, abychom měli více času pro přijímání pozměňujících návrhů.

Nyní jsou připraveny další dva zákony, jeden o trestném činu lichvy právnických osob a zákon, který upravuje snížení nákladů při vymáhání dluhu. Ten chceme podat ve spolupráci s Člověkem v tísni společně s kolegy z ODS.

Máte do nového roku nějaká politická předsevzetí?

Uchovat si věcný přístup k politice a pokud možno přistupovat ke všem kolegům bez předsudků.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…