Babišův poslanec, bývalý redaktor ČT: Chci odvolatelnost. Pokud jde o můj odchod z televize...

04.11.2013 10:55

ROZHOVOR Z novináře poslancem. Další známá mediální osobnost Zdeněk Soukup, který více než 20 let pracoval v České televizi, míří do sněmovny díky volebnímu úspěchu hnutí ANO. Po odchodu z ČT krátce vedl malé studio kabelové televize v Mariánských Lázních, potom začal pracovat pro ANO. O tom, jaké má plány v poslaneckých lavicích a zda se bude věnovat i médiím, řekl více v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Babišův poslanec, bývalý redaktor ČT: Chci odvolatelnost. Pokud jde o můj odchod z televize...
Foto: ANO
Popisek: Zdeněk Soukup

Jaká byla Vaše první reakce, když jste se dozvěděl volební výsledek ANO a to, že je z Vás poslanec?

Volební výsledek v Karlovarském kraji hodnotím za dvou pohledů. Jako dosavadní krajský manažer politického hnutí a jako zvolený poslanec. Jako manažer, který nesl odpovědnost za předvolební kampaň, mohu být spokojen. V regionu jsme zůstali jenom o dvě setiny procenta (24 hlasů) za ČSSD. Z pěti mandátů jsme získali dva. Do Poslanecké sněmovny se z našeho regionu nedostala ODS ani TOP 09. A teď pocit překvapivě zvoleného poslance: V první chvíli byl smíšený. Vím, že je to na čas dost zásadní zásah do života mé rodiny. Nejsem si jistý, jestli vždycky jenom pozitivní. Pro mě osobně je to výzva.



Mělo by jít podle Vás hnutí ANO do vlády, nebo zůstat v opozici?

Jsme teprve na začátku povolebních jednání. Nečekejte tedy jednoznačnou odpověď. V každém případě je to o možnosti naplnit to, co jsme slíbili voličům.



Pokud bude ANO v opozici, myslíte si, že pak skutečně může změnit situaci ve státě k lepšímu?

Změnit situaci v České republice k lepšímu můžeme jako vládní strana i z opozice. Máme silný mandát. My jsme už mnohokrát řekli, že nám nejde o posty, ale o prosazení některých principů. Ty jsou většinou obsaženy ve známé výzvě k rekonstrukci státu. Tu podepsala většina stran ze současného Parlamentu. My si dáme z každé pozice záležet na tom, abychom upozorňovali, kdo a jak to bere vážně.

Vy osobně, na jaké otázky se chcete jako poslanec zaměřit?

Ucházím se o členství v sociálním výboru a ve výboru pro státní správu a regionální rozvoj. Chtěl bych se podílet na vylepšení situace v karlovarském regionu. Ten zaujímá ve statistických údajích, jako jsou například úroveň mezd, vzdělanost a podobně, nelichotivé spodní příčky v České republice. Chtěl bych se také věnovat problémům v mediální sféře.

Pracoval jste 20 let v ČT a pak odešel, jak bylo zveřejněno v médiích, také kvůli nové koncepci. Jak vnímáte aktuální výstupy ČT, myslíte si, že naplňuje poslání veřejné služby?

Můj odchod z České televize musím uvést na pravou míru. Je to o jednom slůvku. Kvůli její nové koncepci jsem neodešel. Já jsem se prostě do ní nevešel. Krajská redakce v Chebu, kde jsem působil, byla zrušena z organizačních důvodů. Svého odchodu z médií nelituji. Po tolika letech působení v nich jsem některým principům a novým metodám přestal věřit. Promiňte, ale o svém názoru na působení ČT nechci v tuto chvíli konkrétně mluvit. Snad něco vyplynulo z předchozí odpovědi o tom, že se chci na půdě Poslanecké sněmovny dost intenzivně věnovat stavu naší mediální scény. 

Co považujete v tomto státě za největší problém, co by se mělo změnit a jak?

Za největší problém ve státě pokládám aroganci dosavadních politiků a státních úředníků. Oni se tváří, jako kdyby tady byli lidé pro ně a ne naopak. Cestu k nápravě vidím mimo jiné v omezení imunity poslanců, případně v hledání legislativně schůdné cesty k jejich odvolatelnosti v případě porušení zákona, neplnění slibů voličům nebo morálního selhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…