Babišův poslanec, který se vyzná v potravinách: Ryba smrdí od hlavy

17.11.2013 6:15

ROZHOVOR Raketový nástup hnutí ANO vyzvedl do politiky zcela nové tváře. Jedním z téměř čítankových příkladů je Pavel Šrámek, který se v Plzeňském kraji během velmi krátké doby dostal do povědomí řady lidí a bezesporu patří nyní k těm nejoblíbenějším voleným zástupcům lidu. Z majitele mléčné farmy se dostal rovnou do poslaneckých lavic. Hnutí ANO tak dokazuje, že plní sliby ohledně nových tváří, tvrdé práce i jednání „na rovinu“.

Babišův poslanec, který se vyzná v potravinách: Ryba smrdí od hlavy
Foto: ANO
Popisek: Pavel Šrámek

Jaké oblasti byste se chtěl v Parlamentu věnovat? Podnikáte v zemědělství, takže mělo by to být v tomto oboru, nebo třeba zahraničí, protože jste delší dobu žil v Americe, nebo snad v oblasti bezpečnostní politiky, protože jeden z Vašich synů má údajně pracovat v armádě

Protože podnikám v zemědělství a potravinářství, považoval bych za nevhodné, vzhledem k možnému střetu zájmů, pracovat ve výboru právě s tímto zaměřením, tedy zemědělském. Ano, pracoval jsem ve Spojených státech a vystudoval jsem tam i Pittsburskou univerzitu, v jejíž evropské pobočce v Praze působím dodnes jako poradce. Rovněž jsem téměř dvacet let pracoval pro americké korporace ve vysokých mezinárodních manažerských pozicích v regionu střední a východní Evropy. Proto se určitě budu zajímat o výbor zahraniční. Současně však musím přiznat, že problematika branně-bezpečnostní politiky by mne rovněž zajímala, a to nejen proto, že můj nejstarší syn studuje vojenskou lékařskou fakultu v Hradci Králové.    

Dal jste dohromady prosperující firmu, produkující na severním Plzeňsku mléko. Nutno dodat, že nejste členem Agrofertu... V jaké situaci se podle vás nyní nachází české zemědělství a prvovýroba? 

Ano, musím jen upřesnit, že opravdu pro Agrofert nepracuji, Olma ze skupiny Agrofert a její výrobky jsou naší konkurencí, i když nepřímou.Ptáte-li se na stav našeho zemědělství, musím konstatovat, že i přesto, že máme například do živočišné výroby opravdu zlomkové dotace oproti zemím jako Dánsko, Německo, Francie či Rakousko, stále se držíme nad vodou. Bohužel naše vlády za posledních dvacet let neudělaly pro naše zemědělství téměř nic. Byli jsme zemědělskou a potravinářskou velmocí a velkým vývozcem potravin.

Avšak naprostý amatérismus našich vlád a nenápadná a plíživá arogance k tomuto odvětví způsobila, že zaniklo tisíce malých a středních farem a dnes dovážíme potraviny za téměř 130 miliard ze zemí jako Polsko či Německo, kde efektivita zemědělství je na mnohem nižší úrovni, ale podpora jejich vlád je obrovská a s námi nesrovnatelná. I to je důvod mého vstupu do politiky. Chci, abychom měli všichni na jednotném evropském trhu rovné podmínky. Buď žádné dotace, což je iluze hlavně pro západní státy, nebo stejné, rovnocenné dotace. Pak se teprve může naplno projevit, kdo je lepší hospodář, lepší zemědělec. Tato plíživá likvidace, především naší živočišné produkce, musí opravdu přestat.

Při setkáních dost často "děsíte" nezasvěcené hrůznými informacemi o kvalitě, respektive nekvalitě potravin. To je to v naší republice tak strašné?

Neděsím, jen jsem zvyklý používat zdravý selský rozum a mluvit pravdu. A netvrdím, že je to v naší republice tak strašné. Tvrdím, že potraviny z okolních zemí, co se k nám dováží, nebo často i zahraniční firmy, u nás vyrábějící potraviny, jsou strašné, opakuji - opravdu strašné. Je pro mě naprosto nepochopitelné, že lidé často znají a vědí téměř složení nejnovějšího iPhonu, výkon nového auta, poslední výkřiky módy a podobně. Ovšem o tom, co každý den jí, co minimálně třikrát  denně dávají do svých úst, o tom vědí bohužel velmi málo. Víte například, že nejvíce se tloustne po nízkotučných potravinách? Když to někomu řeknu, podiví se a myslí si, že jsem se zbláznil. Ale je to pravda. Vezměte si, že v Americe je všechno "low-fat", "non-fat", a téměř polovina Američanů je obézních, chápete to? Potravinové náhražky za přírodní tuky jsou největším zdrojem nárůstu obezity, různých ekzémů a alergií.

Přírodní tuky umí tělo úžasně trávit a navíc dodávají tělu potřebnou energii. Navíc na přírodní tuky jsou vázány ty nejlepší a nejdůležitější látky v potravinách potřebných pro posílení imunity. Potravinové náhražky, modifikované škroby a další jsou mnohem levnější než tuky, společnosti pak dosahují větších marží, ze kterých platí ty úžasné potravinové poradce a diabetology. A výsledek? Počet nemocných a obézních lidí stále roste. Je třeba, abychom zase všichni začali používat zdravý selský rozum našich dědů a babiček a nenechali se manipulovat například tím, že mléko zahleňuje nebo vejce způsobují nárůst cholesterolu. Je to nesmysl, ale přináší to úžasné zisky, bohužel ne však spotřebitelům.     

Žil jste delší čas v zahraničí, takže můžete srovnávat. Jací jsme vlastně my, Češi? Jsme opravdu tak "uprdění" a "švejkovští"?

Nejsme, lidé jsou si všude velmi podobní. V lidech to není. Češi jsou úžasně šikovný a pracovitý národ, na rozdíl od některých takzvaných vyspělých zemí na jihu Evropy, to se vůbec nedá srovnat. Ano, možná více sebevědomí a více vlastenectví by nám rozhodně neuškodilo, toho je například ve Francii na rozdávání. Je to v systému a v našich elitách. Vedou nás nemehla a amatéři, kteří umí jen mluvit, ale nikdy nepracovali. Navíc je třeba říci toto. Dlouhá léta je nám vnucován názor, že jací jsme my, takové máme politiky.

Je to absolutní nesmysl a opak je pravdou. Národ a národy, jejich směřování a úspěchy, vždy tvořily elity, elity národa, vzory, ze kterých si lidé brali příklad. Uvádím vždy například Karla IV. Před jeho příchodem do českých zemí bylo království v zuboženém stavu, po zemi se proháněli lapkové, přepadaly se vesnice, vládl chaos. Po jeho příchodu za několik málo desítek let jsme byli středem Evropy, hospodářsky, vzdělanostně i kulturně. Že by se lid najednou tak změnil? Ne. Přišel myslitel, schopný člověk, obklopil se elitou národa a vše začalo fungovat. I my dnes potřebujeme elity, úctu k nim, úctu k lidem, co něco umí, co mají vyšší cíle než jen jachtu v Karibiku či kasino v Monaku, musíme přestat uctívat lidi, co se chlubí, že neplatí daně, lžou a kradou, ti jsou dnes elitou národa. Je to vlastně velmi jednoduché, stačí si vzpomenout na naše předky a jejich stará dobrá přísloví, jako např. "ryba smrdí od hlavy".     

O hnutí ANO, za které jste zvolen do Parlamentu, se říká, že je vlastně stranou jednoho muže - Andreje Babiše - a že za pár měsíců se rozštěpí... Co říkáte na tyto názory?

Ne, i když to tak může působit. Na tuto otázku jsem vám vlastně částečně odpověděl v předchozí otázce. Pan Babiš je právě ten zakladatel, ten první, co se naštval a začal kolem sebe sdružovat a dávat dohromady schopné lidi, kteří něco dělali, něco umí a tvoří, na rozdíl od těch, co téměř 20 let sedí v Parlamentu a jen mluví, a použiji opět české pořekadlo, "mluví, mluví a skutek utek". A rozhodně já bych nikdy nešel do projektu, který by byl projektem jednoho muže a na pár měsíců. Takové lidi u nás nenajdete. Já oceňuji jeho odhodlání a vize, které jsou i mými vizemi, proto jsem členem ANO a věřím, že s mými zkušenostmi budu platným členem ANO týmu nebo lídrem nějakého týmu uvnitř, a budu pomáhat ze všech sil, abychom dosáhli toho, co jsme voličům slíbili. A navíc, dnešní doba není dobou středověku, králů a císařů, co jako jedinci mohli rozhodovat o všem.

Dnešní doba je o tzv. networkingu, o týmech, o týmové práci, jedinec je platný pouze tehdy, je-li členem schopného týmu, který svou účastí tým tvoří. Čistý individualismus je v dnešním světě informací a komplexnosti naprostou iluzí. Můžete být lídrem týmu, to ano, ale hnutí či tým jednoho muže, do toho by se pan Babiš nikdy nepustil. On naopak věří stejně jako já, že je tady mnoho schopných lidí a že je nutno je najít, vyhledat, oslovit a požádat je o práci na společném díle.     

Jak se vám vůbec změní život, když od zemědělství přejdete rovnou do pražské Sněmovní ulice? Budete mít čas ještě na svou rodinu, své syny?

Dvacet let jsem létal po světě a měl základnu v Praze. Přesto jsem bydlel v Plzni. Jsem zvyklý cestovat, pracovat naplno. Navíc moji dva starší synové jsou již dospělí (22 a 19 let). Jen ten nejmladší, na toho si musím udělat více času, to přiznávám.  

O prezidentovi Zemanovi se říká, že je "liška podšitá" a "velký hráč". Myslíte si, že hraje, jak se říká, vabank? A opravdu v zájmu této země nebo pro splnění svého ega?

Nevím, co hraje pan Zeman, ale myslím si toto. Pokud jdete za svými vizemi, tvrdě pracujete a neuhnete z cesty, plníte své závazky, dáte do toho všechno, nelžete a nekradete, pak je podle mého názoru jedno, kdo na Hradě sedí. Není v silách jednoho muže to zastavit. Hry a časy, kdy se vždy na někoho něco vědělo a tím byl lehce manipulovatelný a vydíratelný, už snad postupně končí. Myslím si, že všichni v dnešní politice by si konečně měli uvědomit, že už není čas si léčit svoje "bebíčka" z minulosti a cítit se ublížený jako malé děcko, ale myslet na budoucnost země. Hry a bolístky už lidi nezajímají a to by si měli uvědomit všichni politici, nejen na Hradě, ale i v podhradí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…