Bubák Zeman a strašení Ruskem. Budou chtít znechutit levicového voliče, odhaduje kampaň Petr Dimun

22.08.2013 4:39

ROZHOVOR Čekají nás volby o emoci, ne racionalitě. Místo Řecka se bude strašit Ruskem. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl Petr Dimun, exporadce bývalého premiéra Jiřího Paroubka (NS-LEV 21) a někdejší šéf sekce PR a marketingu ČSSD. Řeč byla také o ODS a jejích vyhlídkách, Václavu Klausovi a mobilizaci pravice.

Bubák Zeman a strašení Ruskem. Budou chtít znechutit levicového voliče, odhaduje kampaň Petr Dimun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dimun

Jakou volební kampaň v rámci voleb do Poslanecké sněmovny můžeme čekat? Vzhledem k tomu, že strany mají málo peněz, budou ulice méně oblepené a kampaň méně halasná?

Volby musíme zasadit do kontextu událostí. Pokud by se konaly ve standardním modu, tedy po skončení čtyřletého mandátu Sněmovny, byl by to střet mezi stranami vládní koalice, které budou obhajovat výsledky a kroky jejich vlády, zatímco opoziční strany se vůči vládě budou vymezovat a zpochybňovat její výsledky. Vznikem prezidentské vlády Jiřího Rusnoka, rozpadem tzv. stojedničky, postavené na půdorysu dosavadní koalice a střetu uvnitř ČSSD, se dostáváme mimo toto standardní schéma. Navíc zde máme dvě probíhající politické kauzy: kauza Davida Ratha a kauzy okolo pravé ruky bývalého premiéra Nečase.

To vše bude do volební kampaně zasahovat a utvářet ji. Obávám se, že nás čekají volby obdobné těm v roce 2010, tedy volby více o emoci, než racionalitě. Volby o naštvání lidí na politiku a politiky obecně - což nahrává novým subjektům - na straně jedné a volby o strachu, kdy strašení Řeckem nahradí tyto volby strašení Ruskem. Opět zde hrozí riziko, že volby nebudou střetem vizí a programů, koneckonců, žádná ze stran je dodnes nemá ani hotové, včetně ČSSD, ale jakýmsi referendem o stavu české politiky vůbec.

Co se za tři roky od posledních sněmovních voleb stalo s cenami reklamy? Outdoorové, tištěné, internetové...

Reklamní trh ovlivňuje ekonomická krize. Ceny tedy spíše stagnovaly. Outdoor a tištěná reklama se však v dnešní době stává spíše podpůrnou. Klíčem k úspěchu jsou dnes, zvláště pokud kampaň bude tak krátká, internet a sociální sítě. Jasné sdělení, vtip, kreativita a také rychlost reakce, to bude rozhodovat o úspěchu v těchto volbách.

Myslíte, že Miroslav Kalousek a TOP 09 mají šance zmobilizovat voliče upozorňováním na nebezpečí ohrožení svobody a demokracie ze strany Zemana?

Nevím, zda Miroslav Kalousek, který by pro TOP 09 udělal nejlépe, kdyby se podobně, jako v prezidentské volbě, někam schoval. Ale prezidentské volby ukázaly mnohá zajímavá čísla, nové formy chování a reakce jistých voličských skupin a je skutečností, že je zde velký potenciál pro „pravicovou mobilizaci“ proti „levicové tsunami“. Jsem opravdu zvědavý, jak tomu bude ČSSD, na kterou bude jako na favorita voleb cílena veškerá negativní kampaň, čelit.

Je možné udělat z Miloše Zemana „bubáka“ jako z Jiřího Paroubka? Je vnímán tak kontroverzně?

Ta snaha tu bude, ale - obrazně řečeno - na prezidenta si nikdo vejce hodit nedovolí. Pokud se budou opět házet vejce vyvolaná hysterií a nenávistí, budou končit na hlavách ČSSD, kterou budou jisté skupiny líčit jako pátou kolonu ruských zájmů, řízenou lidmi okolo Miloše Zemana.

Co studenti, umělci, internetová mládež a intelektuálové, kteří halasně podporovali Schwarzenberga? Lze čekat podobnou masivní vlnu?

Prezidentské volby jasně ukázaly, že i po, slušně řečeno, mdlém výkonu vlády ODS a TOP 09, je zde velká část společnosti ochotná znovu uvažovat v kýčovité kategorii „černá – bílá“. Ano, lze očekávat intenzivní snahu tuto vlnu znovu vzedmout. Stejně tak je možné čekávat kroky, které povedou k rozbíjení levicového elektorátu a především k jeho znechucení jít k volbám. A to bez ohledu na to, že to jde proti logice rétoriky TOP 09 o obraně demokracie. Připomínám, že to byl Miroslav Kalousek, dnešní bojovník proti Miloši Zemanovi, který měl asistovat u vzniku SPOZ. Tudíž ani dnes mu nebude vadit, pokud část voličů ČSSD odejde třeba k SPOZ či k ANO Andreje Babiše, nebo dokonce k Tomio Okamurovi.

Kdybyste seděl ve volebním štábu ODS, co byste navrhoval, aby strana uhrála alespoň nějaký výsledek?

Ta strana vítězila vždy, když z ní byl, obrazně řečeno, cítit pot a koňské sedlo. Představte si, že by za předsednictví Václava Klause někoho napadlo navrhovat něco jako „Etický kodex“. Jsem přesvědčen, že v té chvíli by takový člověk v ODS skončil a nemohl by být ani zastupitelem v Horní Dolní. Vidím-li proto politické améby typu Jiřího Pospíšila, dezorientovaného Martina Kubu či Miroslavu Němcovou, která se sice hodně snaží, ale chová se jako ambiciózní učitelka občanské výchovy základní školy spíše, než jako lídryně strany, která je nositelkou odkazu Občanského fóra i Václava Klause, mám obavu, že nejlepší je pro ODS prohra. Měla přijít už v roce 2010.

Jak zatím hodnotíte kampaň Andreje Babiše a Tomia Okamury? Mají šanci uspět?

Oběma dvěma uskupení nahrává to, co nastalo s kauzou Petra Nečase a následná neschopnost politických stran, zastoupených v Poslanecké sněmovně, se konsolidovat a pochopit novou politickou situaci. Jejich tichým, nepřiznaným spojencem je prezident Miloš Zeman, který učinil z Hradu druhé mocenské centrum a dává postupně čím dál tím více najevo pohrdání všemi politickými stranami, vyjma KSČM a SPOZ, které považuje za své přirozené spojence. Pozitivní reakce jak Andreje Babiše, tak Tomia Okamury směrem k prezidentu Zemanovi dávají tušit, že i tyto subjekty si to uvědomují a počítají s tím. 

Kdyby nakonec vstoupil do hry Václav Klaus, měl by šanci na „blitzkrieg“?

Václav Klaus je bez debat osobnost. Nejsem si však jistý, zda by během dvou měsíců dokázal přesvědčit potřebnou část veřejnosti o důvodech svého návratu. Přece jen by to bylo v české politice poprvé, kdy by se bývalý dvojnásobný prezident vrátil do situace řadového politika. Každá taková těžká váha musí vyčkat na ten správný čas. Stejně jako těžkotonážní lodě na Labi musí počkat na velkou vodu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…