Černochová vypráskala expředsedu. A prozradila, jak Kuba škodil Němcové

17.01.2014 16:45

ROZHOVOR Poslankyně ODS Jana Černochová považuje za chybu, že na víkendový kongres občanských demokratů nebyli pozvaní bývalí předsedové strany. Kritikou nešetřila ani úřadujícího šéfa ODS Martina Kubu v souvislosti s jeho výrokem na adresu Miroslavy Němcové. Černochová se vyjádřila i k Mirku Topolánkovi, který uvedl, že strana nepochopila hloubku svých problémů, když mění obvyklý program kongresu.

Černochová vypráskala expředsedu. A prozradila, jak Kuba škodil Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Anketa

Koho má ODS zvolit předsedou?

12%
hlasovalo: 3128 lidí

Kongres ODS se vrací do Olomouce, tedy tam, kde byla strana založena. Očekáváte s ohledem na tuto symboliku „restartování“ politiky ODS?

Já v to věřím, stejně tak jako věřím stále v projekt občanské demokratické strany. Je to možná tím, že jsem do ODS vstupovala v době Sarajeva, v době, kdy naši stranu opouštěli kariéristé, kteří najednou měli obavu, že když má strana osm procent, tak nebudou sedět tam, kde byli zvyklí. A já jsem člověk, který to měl přesně opačně. Mně se ani v mých nejbizarnějších snech v roce 1997 nesnilo o tom, že bych někde za ODS byla v pozici starostky, poslankyně.

Já si myslím, že my všichni máme ODS co vracet. A já chci vyzvat i na kongresu, kde mám připravený projev, kolegy, kteří možná v tuto chvíli přemýšlí o tom, jestli setrvají v ODS, nebo ne, protože různé vábničky v podobě nabídek našich politických konkurentů dostává řada z nás. Já si myslím, že první, co musí ODS na tom kongresu udělat, je, že se musíme spočítat a říct, že v této sestavě my do boje o obnovu důvěry ODS jdeme. A v návaznosti na to musíme znovu začít diskutovat programové priority, musíme znovu přemýšlet o tom, co se děje na politické scéně.

To, že je ODS často vyčítáno, že vždycky, když neví co, tak vytáhne antikomunismus, je hloupost. Každý z nás dnes vidí, jací lidé mají ambici zasednout ve vládě, proto si myslím, že to není přežité téma. Také si myslím, že by se ODS měla už konečně přestat litovat a přestat ze sebe dělat oběť nějakého spiknutí a mučedníky. Jednotliví členové by měli skončit s vymezováním vůči sobě navzájem. Neměli by říkat, že když nebudu předsedou, nebudu nikde, nebo když nebudu prvním místopředsedou, nebudu kandidovat na řadového místopředsedu. Toto se dělat nedá. Jednou jsme v nějaké politické straně, respektujeme volbu nějakých delegátů a přijde mi obrovská škoda pro nás všechny, když se Franta s Pepou nedohodnou a říkají si přes média, že když ty budeš kandidát, já nebudu tam. To je špatně a u voličů nám to dobrou vizitku určitě nedělá.

Pořadí programu kongresu je obrácené, nejdřív budou volby, poté bude následovat diskuse. Bývalý předseda strany Mirek Topolánek to kritizuje a uvedl, že strana nepochopila hloubku svých problémů. Jak to vidíte vy?

Nevím, z jaké pozice Mirek Topolánek hodnotí, co jsme pochopili, nebo ne. Možná ale kdyby se on jako tehdejší předseda choval jinak, tak jsme nebyli v takové krizi, v jaké jsme. Takové ty rádce z padesátých pater mrakodrapů mám opravdu nejradši. Bohužel, jak v ODS, tak v ČSSD je vnitřní pnutí mezi bývalými předsedy a současnou reprezentací, která tu stranu zastupuje. S tím nic neuděláme. Já s tím ale nesouhlasím.

Zaznamenala jsem, že v regionech i v oblastech probíhala obrovská politická diskuse. Kandidáti objížděli regiony a diskuse probíhala tam. Já si myslím, že není nic špatného na tom, když se nejprve zvolí vedení, které bude, jak doufám, celou politickou diskusi sedět na zadku a poslouchat, co mají lidé na srdci a kam by se měla ODS posunout. Je to mnohem čistší způsob než ten minulý, kdy se bohužel dělo i to, že během té sobotní noci docházelo k různým seskupováním a nakupování hlasů delegátů, aby Franta porazil Karla.

Je podle vás chyba, že strana nepozvala Václava Klause, Mirka Topolánka nebo Petra Nečase?

Určitě to chyba je a já vůbec nevím, kdo si to dovolil rozhodnout. Chtěla bych se na kongresu zeptat, jestli to byl Martin Kuba, grémium nebo kdo. Já toto považuji za naprosto špatné rozhodnutí, protože jestliže jsme konzervativní stranou, tak přestože k bývalým předsedům můžeme mít různé výhrady, a máme je ke všem, základní slušnost je tyto lidi na kongres pozvat, ať už v této straně působili dobře, či špatně. Možná někteří se stydí natolik, že by ani na ten kongres nedojeli, ale pozváni být měli a považuji za chybu, že se to nestalo. Jestli to udělal někdo ze svého soukromého rozhodnutí, chtěla bych vědět, kdo to byl, protože na žádné úrovni ODS jsme se o tom nebavili, a nevím ani, že by se o tom bavila výkonná rada. Zaznamenala jsem i v médiích, že Petr Fiala byl velmi překvapený a zaskočený touto skutečností.

O post předsedy se bude zřejmě kromě Petra Fialy ucházet ještě Edvard Kožušník a Miroslava Němcová, která ovšem nezískala žádnou nominaci. Co byste ke každému z nich řekla?

Já začnu dámou, protože si myslím, že z těchto tří osobností ji znám nejvíc. Podle mě by Miroslava Němcová byla dobrou předsedkyní. Je to osobnost, která ukázala právě v kritické situaci, že umí převzít zodpovědnost a umí se statečně postavit na barikády. Dobrým předsedou by byl ale i Petr Fiala, který má nadhled jednak z pozice politologa, akademika, intelektuála, ale také z pozice člověka, který není zabředlý ve strukturách natolik, aby upřednostnil na pozici místopředsedy někoho, s kým ho pojí dlouholeté přátelství. Nežije ve vztahových záležitostech jako my všichni, kteří jsme ve straně dlouho.

Edu Kožušníka mám moc ráda. Je to sportovec, je to člověk, který je mi sympatický. Byla jsem s ním v komisi pro oblast veřejné správy a vnitra. Patří skutečně mezi velmi pracovité lidi a bez ohledu na to, že zmizel do Evropy, tak měl na té komisi jednu z největších účastí. Myslím si ale, že pokud by se dostal do Evropského parlamentu, tak by to byl obrovský handicap pro řízení strany. Možná v jiných letech by to problém nebyl, ale v době, kdy ODS potřebuje svého předsedu, aby ji řídil a provedl několika blížícími se volbami, tak ten člověk musí sedět tady.

Pokud by se Eda rozhodl, že nebude kandidovat do Evropského parlamentu, pak by jeho kandidatura na předsedu pro mě měla větší logiku. On naopak podmiňuje to, že když nebude předseda, tak nebude kandidovat do europarlamentu. Nemluvila jsem s ním ale a ráda si poslechnu jeho projev. Mrzí mě ale u něj i to, že uvedl, že když nebude předseda, tak nebude kandidovat na místopředsedu. Proč? Místopředsedou nebyl. Já více rozumím sdělení Miroslavy Němcové, která řekla, že když nebude předsedkyní, nebude kandidovat na místopředsedkyni, protože ona už několik let místopředsedkyní byla.

Kdo by se podle vás rozhodně neměl objevit ve vedení strany?

Já bych velmi nerada někomu dala polibek smrti, či naopak preferenci. Nesmírně si vážím Miroslavy Němcové za to, co pro nás udělala. Na druhou stranu rozumím kandidatuře Petra Fialy. Mrzí mě ale, že mezi sebou nebyli schopni nalézt nějakou dohodu a budu ještě věřit tomu, že třeba bude mezi nimi dohoda nějakým způsobem možná, aby se vzájemně ve vedení doplňovali, ať už volba dopadne ve prospěch Mirky Němcové, nebo pana Fialy. Já bych je v tom vedení viděla velmi ráda oba.

Myslím si, že ODS ve vedení v kombinaci Mirky Němcové a Petra Fialy potřebuje i Jana Zahradila, který je na jednu stranu kritický v rámci  evropské politiky, na druhou stranu má obrovský přehled z hlediska geopolitického dění. Je to člověk, který nikdy neměl žádné velké politické ambice. Vždycky stál spíše v závětří a byl i handicapován tím, že je z Prahy 6, kde po jeho boku stáli lidé jako Pavel Bém a Tomáš Chalupa. I proto bych ho ve vedení strany strašně ráda viděla.

Úřadující předseda Martin Kuba podle svých slov nechápe, proč chce Miroslava Němcová kandidovat do čela strany. Nicméně byla lídryní sněmovních voleb, získala největší počet preferenčních hlasů. Není z tohoto pohledu legitimní její kandidatura?

Já si myslím, že pan Kuba má nejmenší právo hodnotit, co chce, nebo nechce paní Němcová udělat. Myslím si, že volby mohly dopadnout pro ODS i jinak, pokud by v některých momentech Kuba nedělal minimálně pražskému regionu schválnosti. Tyto schválnosti se často týkaly právě Miroslavy Němcové. Toto jeho sdělení mi proto přijde velmi ploché a bezobsažné. Je to takové to plácnutí do vody. ODS má možná smůlu na to, že je v ní až příliš mnoho mužů do výšky 173 centimetrů, což se bohužel projevuje na jejich egu nejenom vůči jejich protějškům, ale i vůči ženám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…