Exministr Bendl udeřil na Zemanova muže: Říkáte, že je tu bordel. Ale na něco zapomínáte

03.10.2013 13:54

ROZHOVOR Exministr dopravy a zemědělství Petr Bendl (ODS) se ohradil vůči slovům nynějšího šéfa Ministerstva dopravy Zdeňka Žáka a lídra kandidátky SPOZ v Praze o předražených zakázkách, diletantství ve státní správě a inventuře polistopadového vývoje. Podle Bendla jde o populismus a nedomyšlená a nekonkrétní sdělení. „Kandiduje za někoho, kdo tady osm let vládl, ale zároveň říká, že tady byl pěkný bordel,“ řekl také ParlamentnímListům.cz Bendl.

Exministr Bendl udeřil na Zemanova muže: Říkáte, že je tu bordel. Ale na něco zapomínáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Bendl dorazil na sjezd OSPZV-ASO ČR

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák a lídr pražské kandidátky SPOZ v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že náklady v rezortu dopravy na transformace jsou gigantické a že by rád v době, kdy bude odcházet z postu ministra, řekl, jaké byly náklady transformace v tomto rezortu. Jak tato slova hodnotíte z pozice bývalého ministra dopravy?

Spíš bych čekal, že řekne, co udělat proto, aby ty náklady vysoké nebyly. Kopat do lidí, kteří tam byli před ním, bez toho, aniž by nabízel lepší řešení, to umí každý. To je takový horlivý populismus, který ho po volbách přejde.

Současný ministr dopravy nedávno odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, šéfa Ředitelství vodních cest Jana Skalického a ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma. Odůvodnil to tím, že v těchto firmách byly propláceny podezřelé faktury a tím hrozí veřejným rozpočtům ztráty….

Ministr dopravy má kompetence odvolávat a jmenovat šéfy organizací, které Ministerstvo dopravy řídí, ale ministr dopravy Žák není ministrem, který by vzešel z voleb. Je to člověk, který byl dosazen a který ví, že budou za pár týdnů volby a dělá zásadní personální rozhodnutí, čímž destabilizuje situaci. Myslím si, že tyto personální změny mohly počkat do voleb tak, aby se nový ministr dopravy rozhodl, jestli něco takového udělá, či nikoliv. Tohle spíš nahrává spekulacím o dosazování kamarádů, nikoliv lidí, kteří by měli dlouhodobý mandát, a to těmto organizacím a institucím příliš nepomůže, protože vznikne uvnitř jen chaos, který bude trvat ještě dlouho i proto, že se v rezortu dopravy poměrně často střídali ministři.

Souhlasíte s Žákem v tom, že je náš stát zdevastovaný a musíme zhodnotit, co se tu dělo po roce 1989 a hledat viníky?

Jako člověk, který byl ve vysoké státní funkci, protože byl generálním inspektorem Českých drah, pokud si dobře pamatuji, a dokonce jednu chvíli i náměstkem ministra dopravy, mohl na některé problémy poukazovat už dříve. Zase to jen nahrává spekulacím, že to je předvolební kampaň. Místo toho, aby se držel role v úřednické vládě odborníků, tak se snaží jen politizovat a protiřečí si. Sám nese zodpovědnost za některá důležitá rozhodnutí a teď je zpochybňuje a říká: já nic, já muzikant.

V podstatě tak zpochybňuje i práci svého chlebodárce, kterým je Miloš Zeman. Ten tu dlouhá léta byl jedním z nejvýznamnějších lidí, který rozhodoval o polistopadovém vývoji v této zemi, byl premiérem, byl předsedou Poslanecké sněmovny. A Zdeněk Žák kandidující za zemanovce říká, že je tu něco shnilého ve státě dánském a že je třeba se podívat na to, co všechno se tu udělalo špatně. Nedomýšlí tak, co vlastně lidem sděluje. Kandiduje za někoho, kdo tady osm let vládl, ale zároveň říká, že tady byl pěkný bordel.

K té odbornosti:  Podle Žáka je problémem správy věcí veřejných, že z ní byli jako škodná vyhnáni odborníci a věci veřejné spravují prý diletanti, kteří svými diletantskými rozhodnutími způsobují daleko větší škody než korupčníci tím, co ukradnou. A v této souvislosti opět zmínil rezort dopravy. Jak to vidíte vy?

Je naprosto nekonkrétní. Neříká, v čem a neříká kdo. To jsou ploché populistické věty, ve kterých není vůbec nic. Jen kritizuje vše, co tu bylo před ním, protože jen on je ten nejlepší, který to tu zachraňuje, ale neříká jak.

Tak například popsal motivaci projektantů k tomu, aby hledali vždy nejdražší řešení…

Tento systém se musí změnit. Proto jsem třeba v době, kdy jsem byl hejtman (hejtman Středočeského kraje 2000-2008 – pozn. red.), zastavil některá výběrová řízení na rekonstrukce mostů, protože jsem byl přesvědčen, že nebyl zvolen ten nejlevnější způsob, který by splnil požadované účely. Ale jak namotivovat projektanty k tomu, aby navrhovali laciná a zároveň funkční a bezpečná řešení?  Je jednoduché kritizovat projektanty a říkat, že úmyslně navrhují drahé řešení, ale daleko těžší je říct, jak to mají udělat levně a bezpečně. Je to na odbornou debatu s komorou architektů a se stavaři.

A co říkáte návrhu nastavit mýtné tak, aby kamiony ušetřily za jízdu v noci?

Motivovat nákladní auta jezdit v noci je sice dobré, tím bychom však zlevnili cestu těm, kteří tudy projíždějí, ale dražší by to pochopitelně měli místní, kteří obchodují a převážejí zboží v průběhu dne. Nejsem si jistý, zda to je systémové řešení.

Jak se díváte na názor, že bychom měli zase investovat do domácího průmyslu a českých firem, protože nám tu nic nepatří?

To je hezká myšlenka. Problém je, jak to udělat, abychom peníze daňových poplatníků a zakázky dávali českým firmám, když jsme součástí Evropské unie a jednotného trhu. Je to zase populismus, ale v podstatě neproveditelný. Je to asi na úrovni toho, když mě kritizoval současný ministr zemědělství (Miroslav Toman – pozn. red.) za to, že neuzavřu dovoz veškerého polského zboží na území České republiky, a teď, když už je několik měsíců ministrem zemědělství, tak nic takového neudělal, protože ví, že by vystavil ČR sankcím, ze kterých by nám všem šla hlava kolem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…