Exposlanec Chaloupka ohromil. Zná přesný termín předčasných voleb

15.12.2013 20:25

ROZHOVOR Bývalý Véčkař Otto Chaloupka spolu s Michalem Babákem a dalšími zakládá novou politickou stranu s názvem Republika. Nyní probíhá především komunikace s občany. Co dalšího pro ParlamentníListy.cz prozradil?

Exposlanec Chaloupka ohromil. Zná přesný termín předčasných voleb
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Pane exposlanče, kromě několika tiskových zpráv se o vaší nové straně Republika velmi těžko získávají informace. Chystáte například webové stránky, profil na Facebooku?

Ano, na obojím pracujeme. Jsem hodně aktivní na sociálních sítích. Připravujeme i webovou stránku popularizující naše myšlenky a důležitá společenská témata.

Poté, co jste informovali o snaze nahradit Úsvit či KDU-ČSL, se paradoxně neozvali zástupci těchto stran, ale zástupci VV – Kádner a Havlová. Co jste tím velmi konfrontačním prohlášením očekávali? Diskusi?

Popisovali jsme realitu, že lidovci a Okamurovci skutečně nehájí zájmy středních vrstev, občanů, kteří se živí poctivou prací, platí daně a musí trpně snášet, jak namísto peněz do zdravotnictví, podpory rodin s dětmi a důchodců se dotují nemakačenkové, průmysl lichvy, solární tunel, hazard a stovky sociálních projektů pozitivní diskriminace, které doposud nic nevyřešily. Naopak, mnohé problémy jen prohloubily a ztížily pozici těch pracovitých.

A Věci veřejné?

Anketa

Mají ještě VV nějakou šanci?

27%
6%
67%
hlasovalo: 3749 lidí
K VV se již nechci vracet, posledním hřebíčkem mého odchodu z VV byl zbabělý útěk předsedy VV na kandidátku jiného volebního subjektu, což je asi mezi civilizovanými zeměmi unikát. Ale snad bych s tím dokázal žít; ale když Vít Bárta „zvláštním“ způsobem zabránil účasti Věcí veřejných ve volbách, uvědomil jsem si, že se nic nezmění a VV budou i nadále stranou jednoho muže. Musel jsem odejít.

Myslíte si v této souvislosti, že Úsvit je strana na jedno použití?

Zeptejte se Tomia Okamury. Já ale nevěřím, že Úsvit bude skutečně hájit zájmy dnešních systematicky odrbávaných a daňově bitých – slušných živnostníků, podnikatelů, mladých lidí zakládajících rodinu, seniorů – zkrátka, těch, kteří jsou aktivní, nečekají jen s nataženou rukou, ale jsou přesvědčení, že si jakoukoliv pomoc museli a musí odpracovat.

Když budeme hovořit o Republice. V jaké preference doufáte například v horizontu šesti měsíců?

Takto neuvažuji. Pro mě je důležité pospojovat osobnosti podobných názorů a podpořit širokou platformu za zrušení pozitivní diskriminace a nespravedlivého zvýhodňování, ohýbání státní politiky vůči některým, s tím, že vůči nim platí jen výhody a už ne povinnosti, jako vůči většině daňových poplatníků.

Co jsou vaše primární programové teze?

Chceme být stranou podporující obnovu národní hrdosti a suverénní politiky vůči zahraničí. Být stranou pro schopné, podnikavé a sebevědomé občany, kteří dokážou převzít odpovědnost sami za sebe, za svou rodinu, za svoji obec a za stát. Být přirozeným obhájcem malých a středních podnikatelů a v jejich práci je podporovat a jejich zájmy prosazovat. Být stranou rovnosti v příležitostech, uplatnění, ale také v povinnostech. Zkrátka: být reprezentantem občanů, respektujících právní řád, chránících svá práva a svobody, respektujících práva a svobody ostatních.

Jak jako Republika hodnotíte EU? A jak hodnotíte práci našich evropských poslanců, můžete být u jednotlivých jmen konkrétní?

Evropskou unii vnímáme velice věcně. Požadujeme mnohem sebevědomější chování České republiky a jejich zástupců v orgánech EU. Chceme se soustředit na zpřísnění společné azylové politiky, řešit zachování samostatnosti našich bank, snížit počet evropských úředníků každý rok o vázané procento. Jsme zastánci společného tažení proti daňovým rájům jak v rámci EU, tak i vůči lokalitám v zahraničí.

Někteří mohou namítat, že Republika je odnož VV. David Kádner, poslanec Véček, k tomu pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Odmítám, že VV mají cokoli společného s novým uskupením Republika.“ Můžete v tomto souhlasit?

S Vítem Bártou jsem provždy skončil. Opustil loď během bouře pro svou volební kandidaturu, nezachoval se jako profesionální kapitán, předák týmu. A on je motorem současných Véček, proto je to pro mě uzavřená kapitola. Dívám se dopředu, nemá smysl řešit staré spory.

Odjinud. Andrej Babiš skupuje jedno médium za druhým. V jeho očích budete vy, ale i další nové subjekty pouze konkurencí. Jak se chcete dostat do povědomí?

Trpělivou obhajobou našich myšlenek v pravidelném setkávání se s lidmi. Jezdím po republice, prezentuji své návrhy řešení současných společenských problémů a v tom budu pokračovat. Český Berlusconi mě neumlčí.

Můžete přiblížit jména, která by za Vás kandidovala do europarlamentu?

To je ještě předčasné.

Vy osobně, chcete znovu do vysoké politiky?

Na to získávám odpověď na svých výjezdech po naší zemi, zda lidé stojí o myšlenky, které zarputile hájím.

Pocházíte z Moravy, která byla diskutovaná zejména kvůli souboji Michala Haška a Bohuslava Sobotky. Jak zpětně hodnotíte boj v ČSSD o post premiéra?

Jako ukázku toho, o co dnes mnohým čelným politikům jde – o koryta, vypolstrované sedačky v autech a funkci před jménem.

Věříte, že budou předčasné volby?

Ano, očekávám je na podzim 2016 společně s krajskými volbami.

Co by se podle Vás dělo na západě, pokud by premiér republiky hovořil o pohřbu Nelsona Mandely stejně, jako to učinil Jiří Rusnok?

Za trest by šel na pohřeb pěšky a za své.

Republika může zasáhnout i poslance jiných stran, máte například snahu oslovit někoho z Parlamentu, aby hájil Vaše barvy?

To je ještě naprosto předčasné. Primárně oslovujeme občany a politiky na komunální úrovni, angažované experty, zkrátka všechny, kterým není lhostejná naše země a nechtějí předat zemi budoucím generacím jako pověstný Řím s barbary před branami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…