Exposlanec ODS Janeček: Pro pravici u nás neudělal nikdo víc než Klaus

28.12.2013 4:50

ROZHOVOR K myšlenkám Václava Klause jsem se opakovaně veřejně přihlásil a nehodlám na tom nic měnit, i když uznávám, že amnestie byla v takovémto rozsahu nešťastná, řekl ParlamentnímListům.cz bývalý poslanec a místopředseda pražské ODS Jiří Janeček. Ten nyní zakládá vlastní O.K. stranu.

Exposlanec ODS Janeček: Pro pravici u nás neudělal nikdo víc než Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda O.K. strany Jiří Janeček

Jaké plány má do následujících let vaše Občanská konzervativní strana?

Naším hlavním cílem je založit a vybudovat konzervativní a skutečně pravicovou stranu, která nastolí v České republice stabilní ekonomické prostředí s jasnými pravidly. Klíčovými pojmy jsou pro nás ochrana občanské svobody, nedotknutelnost soukromého vlastnictví a bezpečnost. Jsme připraveni prosazovat nízké daně, uzákonit vyrovnaný rozpočet a zavést adresnou sociální politiku, která zredukuje sociální programy na minimum. Chceme zavést veřejně prospěšné práce pro obyvatele, co berou podporu déle jak jeden rok. Je potřeba co nejvíce snížit byrokracii – líbilo by se nám sloučení úřadů a vytvoření jednoho kontaktního místa pro občany. Musíme opětovně vybudovat střední třídu. A také omezit vliv občanských sdružení a odborů, které považujeme za brzdu ekonomiky. Školství musí projít kompletní reorganizací. Školství musí reagovat na potřeby trhu, ne naopak. V Evropské unii trváme na emancipaci Česka, rádi bychom eliminovali přistěhovalectví, postupnou islamizaci a zvýšili bezpečnost. Je potřeba posílit a podpořit Policii ČR v boji s  kriminalitou a posílit justici tak, aby obchodní spory byly uzavřeny do jednoho roku. Je toho samozřejmě víc, ale toto jsou asi ty nejdůležitější body.

Anketa

ODS, nebo nová pravicová strana?

26%
hlasovalo: 4535 lidí

V jakých volbách chcete kandidovat?

Určitě chceme kandidovat už v evropských volbách. Naším lídrem bude Ing. Jana Gabrielová. Má bohaté mezinárodní zkušenosti získané na finančních postech v Anglii a Rakousku. Vystudovala VŠE, obdržela Fullbright stipendium na studium mezinárodních financí v USA. V současné době pracuje jako manažerka v bankovní instituci. Komunální volby pak budou logicky dalším krokem. Rádi bychom do té doby co nejvíce rozšířili naši stranickou strukturu po celém Česku a nabídli spolupráci všem komunálním politikům, kteří o ni projeví zájem. No a protože ta skutečně „velká“ politika se dělá ve sněmovně, samozřejmě se za čtyři roky chceme dostat i tam. Uvědomujeme si, že základem je členská základna, proto budujeme strukturu a členem se může stát každý konzervativec.

Jakou pozici chce vaše strana zaujmout v politickém spektru? Na jaké voliče se chce zaměřit?

Jednoznačně na pravicové a konzervativní voliče. Tedy na ty, kteří v posledních volbách neměli komu dát hlas. ODS i TOP 09 o pravicové politice jen mluví, ale předvolební hesla „Právní práce“ či „První byt“ či neustálé prohlubování státního dluhu jasně ukazují, že to s pravicovostí nemyslí vážně. A voliči, kteří jim dřív dávali hlasy, to poznali. Rádi bychom také představovali oporu pro živnostníky a malé podnikatele. V polovině prosince jsme se proto setkali se zástupci Strany soukromníku ČR. Shodli jsme se, že naše programy se v mnohém prolínají a hodláme nadále spolupracovat. Rýsuje se i možnost, aby odborníci z řad podnikatelů byli součástí naší kandidátky do Evropského parlamentu.

Pravicově orientovaný sociolog Petr Hampl pro ParlamentníListy.cz nedávno uvedl, že Václav Klaus již není schopen pečovat o svůj odkaz a myšlenky, které zastává. Vidíte ve svém okolí někoho, kdo by tuto roli převzal (více najdete ZDE)?

S tímto názorem pana Hampla nesouhlasím. Podobné věty na adresu Václava Klause jsme již mohli slyšet například po Sarajevském atentátu na přelomu let 1997 a 1998, kdy ho média popisovala jako zlomeného muže bez politické budoucnosti. Totéž se opakovalo v roce 2002, když ODS neuspěla ve volbách. O rok později se pak stal Václav Klaus na dvě volební období prezidentem České republiky. Opravdu jsem přesvědčen, že hledat Klausova následovníka je hodně předčasné.

Byla by vaše strana ochotná dělat tohoto „strážce Klausova odkazu“, se všemi riziky, které to může přinést? Nebo by podle vás měla být autentická pravicová politika dělána jiným způsobem?

K myšlenkám Václava Klause jsem se opakovaně veřejně přihlásil a nehodlám na tom nic měnit, i když uznávám, že amnestie byla v takovémto rozsahu nešťastná. Nikdo za posledních třiadvacet let nebyl tolikrát – vlastně spíš neustále – pod tak silnou mediální palbou jako on. To, že by ho levicoví novináři a intelektuálové z prostředí „pražské kavárny“ nejraději ukřižovali za cokoliv, co kdy udělal, ale nic nemění na tom, že pro pravicové a konzervativní myšlenky toho v Česku nikdo neudělal víc. Pokud by Václav Klaus stál o jakoukoliv spolupráci s naší stranou, považoval bych to za čest a samozřejmě bych mu rád vyhověl.

V posledních volbách jste kandidoval za hnutí Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové a výsledek nebyl příliš uspokojivý. Dokáže podle vás ještě Jana Bobošíková účinně prosazovat myšlenky konzervativní, pravicové politiky?

Volební uskupení Hlavu vzhůru a moji účast v něm nepovažuji za nejšťastnější. Vstupoval jsem do něj, když to vypadalo, že lídrem do voleb bude Václav Klaus. Věřím, že pod jeho vedením by výsledek vypadal úplně jinak, a že by dokázal uřídit i jinak ne zcela sourodé seskupení lidí, kteří se sešli na společných kandidátkách. Bez něj to ale celé stálo na vodě a voliči to poznali. Protože jsem ale konzervativního založení, neutekl jsem hned poté, co se ukázalo, že Václav Klaus do voleb nepůjde. Dál mne ale v té skupině nic nedrží.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Co by měla ke svému obrození udělat česká pravice?

ODS by si měla zvolit celou členskou základnou v přímé volbě předsedu, tak jak je to u O.K. strany. Vrátit se o 15 let zpátky, když ODS přijala takzvané Poděbradské artikule. Nic lepšího od té doby nikdo nevymyslel. Bohužel ale také mnoho, skutečně mnoho z těch tezí zůstalo jen na papíře. My bychom se teď chtěli zasadit o jejich prosazování. Jde ve stručnosti o body, které jsem jmenoval hned na začátku. Klíčové jsou ochrana občanské svobody a nedotknutelnost soukromého vlastnictví.

Dlouhá léta se angažujete v pražské komunální politice. Jak vnímáte současné vedení města kolem primátora Hudečka a jeho náměstka Vávry?

Kdyby to neznělo příliš pateticky, řekl bych, že je mi z toho do pláče. Kompletní vedení radnice trestně stíhá policie kvůli kauze Opencard. To, co se děje kolem tunelu Blanka, vypadá jako sci-fi komedie nebo vlastně spíš horor. Na primátorský řetěz se práší v muzeu. V souvislosti s dopravním podnikem se začíná nepříjemně často vyslovovat slovo krach. ODS a TOP 09 dostaly v Praze ve volbách historický výprask. Ale exprimátor Svoboda se dál chlubí, že vyhnal z Prahy kmotry. A současný „olomoucký“ primátor Hudeček? V souvislosti s ním si nejsem jistý, jestli už mu vůbec někdo řekl, že stojí v čele hlavního města. Pořád si myslím, že v čele velkých měst by měli stát rodáci.

Významně jste se na pražské radnici angažoval v době primátora Béma. Právě tato éra je dnes často kritizována a dokonce démonizována. S jakými pocity tuto kritiku sledujete?

Vlastně už jsem na to odpověděl v reakci na předchozí otázku. Když jsem já byl na magistrátu, chtěl od nás primátor Bém práci. On sám převzal Prahu zničenou povodní a udělal z ní moderní prosperující město. Realizovala se spousta dopravních staveb, které metropoli ulevily tak, jak si před tím skoro nikdo neuměl představit. Pražská zoo je jednou z nejlepších na světě. A tak dále a tak dále. A třeba i ta Opencard – kolik toho o ní novináři napsali hanlivého, že je k ničemu, a že jsou to vyhozené městské peníze? Potiskly se o tom tuny papíru. Ale když se teď objevil na serveru iHNed.cz článek, že pro banky se Opencard začíná stávat atraktivním zbožím, všichni se raději tváří, že ho ani nečetli. Ještě aby snad nakonec museli přiznat, že ten projekt nebyl třeba až tak nesmyslný, že? A přes to všechno, co se o Bémově éře napsalo, jedno mu ani jeho nejzarytější kritici nemohou upřít – ani on, ani nikdo z dalších špiček tehdejší radnice není z ničeho obviněn. Tím se teď magistrát opravdu pochlubit nemůže. Dnešní vedení radnice je spolek amatérů, které Praze možná i záměrně škodí. Možná by bylo vše jinak, kdyby tak jako za mě, se jednou týdně vedení města scházelo se starosty městských částí. Nechápu, jak je možné, že rodák z Olomouce nemá poradní orgán složený ze starostů malých městských částí. Milý občané Prahy, ještě to chvíli vydržte, dáme to pak společně v roce 2014 opět dohromady a nastavíme řád a pořádek.

Opustil jste pražskou ODS, která se v poslední době výrazně proměnila. Co pohledem bývalého člena říkáte na to, jak dnes vypadá?

Jako bývalému členovi, a dokonce místopředsedovi pražské ODS a poslanci Parlamentu ČR je mi to samozřejmě líto, ale jako jeden ze zakladatelů Občanské konzervativní strany jsem si takové pocity zakázal. Teď mohu říci jediné: Po éře Petra Nečase, Bohuslava Svobody a dalších „čističů“ je ODS v takovém srabu, že jako lídr konkurenční strany ji už ani nemohu pokládat za důstojného soupeře. ODS patří minulosti a věřím, že budoucností české pravice je naše O.K. strana.

Přeji Vám úspěšný rok 2014 a kdybyste nám chtěli pomoci dát tuto zemi opět dohromady, tak vás rádi přivítáme do svých řad. Bereme každého pravicového občana. Nebojím se, že nebudu mít členskou základnu pod kontrolou, tak jak to je u ODS, TOP 09, ANO atd. Když si pak členové zvolí jiné, lepší vedení, tak to je v pořádku, to je demokracie a já budu rád, že jsem pomohl dobré věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…