Hrozí konflikt mezi ministerstvy kvůli občanskému zákoníku? Odborník prozradil více

05.01.2014 11:45

ROZHOVOR Vypukne mezi ministerstvy vnitra a spravedlnosti konflikt ohledně občanského zákoníku, respektive převodu agendy? Ukazuje se, že by se tak mohlo stát. Zda se naplní ty nejčernější scénáře, uvidíme za několik málo týdnů. ParlamentníListy.cz se proto obrátily na odborníka na neziskové organizace Josefa Machalíčka.

Hrozí konflikt mezi ministerstvy kvůli občanskému zákoníku? Odborník prozradil více
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Od začátku roku platí v republice nový občanský zákoník. Jsou na to podle vás neziskové organizace připravené?

Ty zodpovědné, které to již nyní dělají profesionálně, tak ano, rok se s tím seznamují. Většina ale neví, protože nemají kapacity a pracují na dobrovolnické bázi, ale těch se to zase tak zásadně nedotkne. Vyhovění podmínkám pro ně nebude tak zásadní. Časem se právní vědomí neziskovek upraví, ale chybí manažeři. Nejdřív se říkalo, že spolky budou jen pro členy, od září je to i ven, tedy mimo spolek, nejen pro členy, ten výklad se od podzimu změnil, takže zase došlo ke zmatkům. A to je ten největší problém. Jako ostatně řada dalších věcí v této zemi, nedělá se nic kontinuálně a pozvolna, a k tomu ještě na poslední chvíli.

Někteří právníci hovoří o nebezpečí zahlcení soudů, jiní - především autoři - pak o tom, že připraveného advokáta i občana zákoník nepřekvapí. Jaký na to máte názor vy?

Bude to hodně administrativy, bude to hodně práce, ale není špatný. Jsem zvědavý, jak příslušné instituce vše stihnou. Když spadl registr aut, výplaty sociálních dávek mají veliké problémy, takže jak tohle dopadne... Když jsme dělali daně a mělo se to měnit každým rokem, tak jsem říkal, vždyť nám dávají kšeft. Takže tolik i k advokátům. Nedokážu si představit, jak se stěhují ty tisíce a tisíce šanonů, jak se zpracovávají ta sdružení, která byla ještě psána na začátku devadesátých let rukou. Evidence byla do 31. prosince vedena Ministerstvem vnitra. Nyní jsou to již rejstříkové soudy. Vnitro předá do 31. ledna údaje v elektronické podobě a do 31. března spisy jmenovaných právnických osob.

Není podle vás už jen název "spolek" anachronismem? Zdá se, že se vracíme do dob hejtmanů z první republiky...

Mně to nevadí. Kdyby to nebylo přetržené těmi 40 lety, tak to nebude nikomu vadit. Je to slovíčkaření.

Má někdo vůbec představu, jakého počtu neziskových organizací a sdružení se tato velká novela dotkne?

Podle mne je evidováno téměř 800 tisíc spolků a přes dva tisíce obecně prospěšných společností. Za poslední prosincový týden se nových sdružení ještě podle starého zákona přihlašovalo několik desítek. Takže ty musí ministerstvo ještě zpracovat podle původního zákona. Kolik spolků je skutečně činných, se pozná po 1.  lednu 2017. Do tohoto termínu je spolek povinen přizpůsobit stanovy novému občanskému zákoníku a doručit je příslušnému rejstříkovému soudu k založení do sbírky listin. Mezitím do 1. ledna 2016 musí název spolku obsahovat slovo „spolek“  nebo „zapsaný spolek“, postačí však  zkratka „z. s.“. Tady je ovšem nutné upozornit na to, že k 1. lednu 2014 pozbývají závaznosti veškerá ustanovení stanov, která odporují donucujícím ustanovením nového občanského zákoníku.

Od 1. ledna 2014 mají spolky, které byly občanskými sdruženími, rovněž možnost transformovat se na ústav či další právní formy podle nového občanského zákoníku. Jedním ze záměrů bylo posílit transparentnost neziskového sektoru z důvodů velmi slabé bezpečnosti při jednání třetích osob s občanskými sdruženími. To například vedlo při podávání žádosti o dotace k povinnosti k ní přikládat stanovy registrované Ministerstvem vnitra, zápis z poslední valné hromady, zápis o volbě statutárních orgánů - a to někdy i v devíti kopiích.

Ovšem aby spolky splnily všechny nové podmínky vyplývající z NOZ, jsou na ně kladeny nejen zvýšené administrativní, ale i finanční nároky. Neboť občanský soudní řád ruší dosavadní osvobození pro neziskové organizace od soudních poplatků. Od 1. ledna 2014 budou muset spolky, nadace, nadační fondy, ústavy a obecně prospěšné společnosti platit soudní poplatky. Za první zápis i jakoukoliv změnu zaplatí spolky 1000 korun. Pro další neziskové organizace jsou však platby ještě mnohem vyšší. Například první zápis pro tyto organizace bude stát 6000 korun a další změny 2000 korun. Proto ty neziskové organizace, které se dosud na změny nepřipravovaly, mají nejvyšší čas začít, aby nebyly v budoucnosti existenčně ohroženy. Už se sice hovoří o promíjení a novelizaci, ale zatím vše platí.

Co byste ještě vzkázal „nešťastníkům“ v neziskovkách?

Kdybych věděl před rokem a půl, co teď, tak bych řekl, počkejte, nic neuchvátejte. Věci se mění a vyvíjejí. Jak už jsem hovořil o tom poslání spolků dovnitř a takzvaně navenek, první měsíce ukáží, jak to bude fungovat.

Zapisované skutečnosti do spolkového rejstříku budou: název a sídlo, datum zápisu, předmět hlavní a vedlejší činnosti hospodářské činnosti, je-li vykonávána, IČO, název statutárního orgánu, počet členů statutárních orgánů, jména, příjmení, bydliště, údaj o statutu veřejné prospěšnosti, den zrušení spolku s uvedením právního důvodu, údaje o přeměnách, vstup do likvidace, likvidátor, zahájení insolvenčního řízení, prohlášení konkursu, ukončení likvidace, právní důvod výmazu spolku.

Josef Machalíček (nar. 1945) - dlouhodobě se věnuje neziskovému sektoru, učí na Vyšší odborné škole v Plzni dotace a řízení projektu. V rámci Arts managementu Fakulty umění a designu ZČU navštěvuje aktuálně Kurz řízení a rozvoj nestátních neziskových organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…