Kapitalismus se dobere k surovosti, která vyvolá další revoluci, varuje bývalý hlas Holešovské výzvy

23.11.2013 6:03

ROZHOVOR Jaroslav Petr je výkonným místopředsedou HOH 2012. Kdo marně tápe, o jaké uskupení jde, jistě mu napoví to, že se za zkratkou skrývají slova: Holešovské hnutí 2012. To, že je zde jistá souvislost s původní Holešovskou výzvou, je nasnadě. Práce na její myšlence tak i v tomto hnutí prý pokračuje dál, protože se na nás řítí lavina... Proč a jaká? I na to se ParlamentníListy.cz ptaly.

Kapitalismus se dobere k surovosti, která vyvolá další revoluci, varuje bývalý hlas Holešovské výzvy
Foto: Archiv JP
Popisek: Jaroslav Petr

Pane Petře, byl jste jednou z tváří spojovanou nejprve s Holešovskou výzvou a záhy hnutím HOH 2012, které z ní vzešlo. Holešovská výzva je již pouhým pahýlem původních snah, jak se daří vašemu hnutí?
Musím především nejprve konstatovat, že duchovními otci Holešovské výzvy byli, jsou a budou, pánové Václav Princ a Jiří Baťa. S časovým předstihem přišli s geniální myšlenkou a dokázali ji nakoncipovat tak, že oslovila hned zpočátku desetitisíce lidí. Změny ve vedení a snahy ukrást myšlenky původním zakladatelům měly za následek konflikty a později i rozdělení iniciativy na skupinu živelnou a neorganizovanou a na skupinu, která zakládala Holešovské hnutí - HOH 2012.

Je zajímavé, že právě ti, kteří bránili v založení organizovaného občanského hnutí, se nakonec spojili v iniciativě Občané 2011. Pan Ludvík Adámek i pan Karel Fiedler pak kandidovali v posledních volbách za tento subjekt a pan Fiedler dokonce pod hlavičkou Úsvitu. Nakonec se ukázalo, kdo brzdil progresivnímu vývoji a profesionalizaci Holešovské výzvy. Domnívám se, že pan Slávek Popelka vůbec netušil, co se kolem něj odehrávalo. Nyní už i on má jistě objektivnější pohled.

Takže Holešovskou výzvu nepokládáte za zcela mrtvou?
Svoje místo na politické scéně má Holešovská výzva a její myšlenky dodnes. A stejně tak iniciativa HOH 2012, která vydržela s celou řadou sympatizantů a ustála i kvas v Holešovské výzvě, nabírá na celospolečenském významu.

Holešovské hnutí má svoje webové stránky, kde si lidé mohou přečíst program i články a poměrně dobře je spravovaný i Facebook. Vracejí se k nám tak i ti, kteří dříve odešli. Náš čas se teprve blíží, ale přijde brzy…

Zmínil jste, kam všude se rozprchly některé tváře Holešovské výzvy a za jaká uskupení jsme je mohli najít i na kandidátních listinách. Co tedy říkáte na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny? Byly pro Vás překvapivé? A věříte, že jsou předzvěstí změn k lepšímu?
Zatím jsem nemile překvapen, ale předpokládal jsem to. Všem vyjednavačům jde jen o funkce, koryta, odměny. Lidi jsou opět na okraji zájmu. Pokud to dohadování bude ještě pokračovat, pak se budou lidé mnohem víc radikalizovat. Velká část obyvatelstva žije v chudobě a nemá již kam ustoupit. Mám pocit, že revoluční zvrat se přibližuje a je neodvratný.

Dá se pochopit vaše dedukce v souvislosti s nějakými konkrétními osobami?
Pan Babiš je jistě dobrý podnikatel, ale nevím, jaký bude politik. Pan Okamura zatím více mluví, než dělá a už jsem z něj velmi unaven. Pan Sobotka nemá vyhráno a čeká ho pravděpodobně velká bitva ve vlastní straně. ANO i Úsvit neměly zpracovaný před volbami ani kvalitní program.

Tak se politika dělat nedá. Opět to odnesou občané. Navíc informace o nedemokraticky sestavovaných kandidátkách v některých stranách mě ubezpečují v tom, že se teprve ukáže pravá tvář nových subjektů a budeme možná hodně rozčarováni.

Smysluplná a „trvanlivá“ koalice se v podstatě nedá vytvořit. Opět ztratíme několik měsíců, země se propadne do další ekonomické a finanční krize a bude vymalováno. Další předčasné volby jsou jediným východiskem ze stávající situace. Bude rovněž zajímavé, jak dlouho budou lidé věřit tomu, že za všechno mohou komunisté. Jejich role bude i nadále posilovat, protože slušní občané nemají nikde svého zastánce. Kapitalismus se vždy dobere k surovosti, která vyvolá další revoluci! Již brzy... A bude to lavina.

Podobná prohlášení zaznívají již dlouho, nicméně odborníci je brzdí. Přesto k určité radikalizaci nesporně dochází – to lze souhlasit. A jsme jí svědky i na politické scéně. Například, když krátce po volbách bylo Česko svědkem nepříjemného rozkolu uvnitř ČSSD, nedávno byl jeden člověk z ČSSD zastřelen... Nemůže být právě to nedávné dění jistým hřebíčkem do rakve této strany či dokonce levice jako takové?
Všechny etablované a dosud známé politické strany mají obrovské problémy, kromě komunistů. ODS se zmítá v personálních válkách, TOP 09 neví, kdo nahradí největší hvězdu pana knížete, ČSSD je v personální krizi a možná se ještě provalí něco většího, než byla a je kauza Rath. Tato strana má nakročeno na další problémy a budou se odehrávat s krátkými přestávkami několik let.

Bude záležet hodně na tom, jak dopadne audit kolem restituci církví. Velké problémy by pak mohli mít i lidovci. Určitě ještě nějaký kostlivec vypadne ze skříně. Opoziční strany jistě udělají vše pro to, aby něco našly na Andreje Babiše a potopily ANO i Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Pokud se něco zásadního najde proti těmto lidem a stranám, pak přijde nejen pád vlády, ale i nové volby a v nich by pak bodovali zcela nové subjekty a samozřejmě komunisté.

Zmínil jste nové subjekty. Ty dnes velmi často hovoří o nutnosti zavedení přímé demokracie. Jak se na tyto stále zřetelnější snahy, se kterými se dostal do Poslanecké sněmovny i Tomio Okamura, díváte?
Přímá demokracie byla jednou ze základních myšlenek Holešovské výzvy i Holešovského hnutí. Přečtěte si celý náš program na našich webovských stránkách, který je tam vyvěšen od dubna loňského roku. Celá řada nových politických subjektů od nás prokazatelně bezostyšně opisuje.

Pan Okamura hodně mluví a ohání se jedním ekonomem a jedním prý úspěšným diplomatem. Ukazuje se, že tento muž nemá kolem sebe požadovaný počet odborníků a on sám se neustále opakuje, až z toho bolí hlava.

Vraťme se, prosím, tedy ale k té přímé demokracii…
Přímou demokracii mohou zabezpečit jedině občané. A protože nežijeme v demokratické zemi, nedá se předpokládat, že by to bylo snadné. My nejsme Švýcarsko a Česká republika je po všech stránkách v situaci banánové republiky - je potřeba to říci otevřeně. Copak nikdo nečte, jak jsme hodnoceni profesionály v zahraničí?

Když se ale zamyslíme, tak právě demokracie umožnila, aby se lidé dozvěděli o myšlence Holešovské výzvy, v tom věřím, že se mnou můžete souhlasit. Už jste se zmínil, ale zeptám se přece jen ještě jednou. Sledujete i nyní alespoň okrajově směr, jakým se začala ubírat samostatná Holešovská výzva? Jak nahlížíte například na to, že Slávku Popelkovi hrozí trest za to, že měl najíždět na policisty při jedné své protestní akci u Úřadu vlády ČR? A co si myslíte o jeho snahách vstoupit do senátních voleb a nahradit tak uvolněné místo po dnes již poslanci Tomio Okamurovi?
Holešovské hnutí HOH 2012 jde svou vlastní cestou a aktivitu pana Popelky nesledujeme. Pokud se bude zpovídat u soudu ze svého jednání, pak vše musí být posouzeno v souladu se zákony platnými v ČR. Veřejnost jistě bude celou věc sledovat. Pan Popelka je podle mého názoru naivní a hodný snílek a pro takové lidi není v současné době na politické scéně ta správná role. I jeho doba možná ještě přijde. Jen mě zaráží, že i on změnil na vstup do politiky diametrálně názor. Myslím, že původně dokonce chtěl Senát zrušit. Tak tomu už nerozumím. Každopádně přeji panu Popelkovi jen vše dobré.

Kdo je Jaroslav Petr?

Jaroslav Petr byl krátký čas manažerem pro strategii a komunikaci Holešovské výzvy. Již 18 let je též výkonným ředitelem Moravské reklamní společnosti. Narodil se 14. srpna 1955 v Uherském Hradišti, vystudoval žurnalistiku. Jeho životním vzorem se prý stal Tomáš Baťa, kterého si váží kvůli trvalým hodnotám soustavy řízení. Hovoří pěti jazyky. Jak přiznal ParlamentnímListům.cz, má dvě životní motta. To první zní: Služba druhým, poctivost, přímé jednání, integrita. To druhé si překládá z latiny. Dobrý pastýř má ovce stříhat, nikoliv dřít z kůže (BONI PASTORIS EST TONDERE PECUS, NON DEGLUBERE). 

Po rozkolech v Holešovské výzvě stál u zrodu Holešovského hnutí 2012 (HOH 2012).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…