Koníček o trestním oznámení za Drábkovy projekty a dění po volbách

23.10.2013 16:40

ROZHOVOR Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že v tomto týdnu podává trestní oznámení kvůli financování nového systému pro vyplácení dávek. Obrátí se na vyšetřovatele ale i kvůli dalším projektům. ParlamentníListy.cz se v této souvislosti zajímaly o to, jaký vliv mohou mít na další vývoj událostí volby a nová vláda. Ministru v demisi Františku Koníčkovi pak položily i další otázky.

Koníček o trestním oznámení za Drábkovy projekty a dění po volbách
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Pane ministře, neobáváte se toho, že zmiňované trestní oznámení nebude náležitě dořešeno? Například vzhledem k tomu, že stojíme na prahu nových voleb, z kterých vzejde nová vláda?
Věřím, že kdokoliv, kdo přijde po mně, bude chtít situaci dořešit. Křišťálovou kouli ale nemám, spoléhám „jen“ na zdravý rozum a potřebu mít jasno, která by měla být jednou ze základních vlastností každého manažera.  

Do jaké míry jste se setkal během svého působení s nedostatky a přímými následky pro obyčejné občany, kteří jsou na systému výplat sociálních dávek závislí? Domníváte se, že se podaří ten systém nastavit zdravěji a účelněji?
Byl bych moc rád, kdyby práce, kterou jsme s mým týmem za něco málo přes tři měsíce udělali, nepřišla na zmar. Ti, kteří byli a jsou teď na MPSV, se mnou odvedli velký kus práce, za kterou jim patří mé poděkování. A právě oni dobře vědí, že jsem zastáncem toho, že je třeba věci řešit, než o nich mluvit. A pokud se ptáte na to, zda jsem se setkal z frustrací zaměstnanců resortu, že něco nefunguje – ano, setkal. V takovém případě je samozřejmě hodně těžké motivovat je k tomu, aby intenzivně pracovali s vidinou, že za chvíli přijde do čela resortu někdo jiný, který bude mít třeba úplně jiné záměry. Nicméně já věřím, jak už jsem říkal, ve zdravý rozum, a to, že u každého nového ministra či ministryně práce a sociálních věcí bude na prvním místě člověk a jeho prospěch.   

Dovolím si přejít do poněkud osobnější roviny. Co Vás nejvíce překvapilo při nástupu do funkce ministra práce a sociálních věcí?
Ministerstvo (MPSV) jsem znal už dříve, působil jsem tu jako ekonomický náměstek. Překvapilo mě, že se najednou jednalo o zcela jinou budovu. Srdcem tohoto domu jsou samozřejmě lidé a úkolem každého manažera je vytvořit jim takové podmínky pro práci, aby sem chodili rádi a dosahovali kvalitních výsledků. Naštěstí se nasazení a schopnosti lidí, které jsem znal z dřívějška, v zásadě nezměnilo, co se ale změnilo, byly podmínky pro práci. Nefunkční informační systémy bohužel MPSV i jeho podřízené organizace částečně ochromily a odčerpaly mu kapacity, které by se mohly a hlavně měly věnovat klientům. To bylo vidět zejména na Úřadu práce ČR. Tam se naštěstí podařilo prosadit personální posílení a snad tedy, abych skončil pozitivně, už bude líp.    

Vy jste již naznačil určité priority, ale v čem by podle Vás měl jednoznačně pokračovat Váš nástupce, protože to pokládáte za neodkladné či nezbytné?
Pokud jde o interní záležitosti ministerstva, můj nástupce či nástupkyně by se měl zabývat financováním, informačními systémy, organizační strukturou a nastavením procesů a systémů jako takových. Tak, aby vše fungovalo, jak má a zaměstnanci měli kapacity i na případné ad hoc úkoly.

Co se týče klientů, tedy toho základního, proč MPSV vůbec existuje, bylo by vhodné přehodnotit řadu dávkových systémů, optimalizovat je a zjednodušit tak, aby peníze šly bez zbytečné byrokracie těm, co je skutečně potřebují a jsou na pomoci státu závislí. Proto jsme už teď připravili návrh na změnu legislativy, co se týče doplatku na bydlení, ale také opatření, která chceme předložit vládě pro to, aby se zlepšila situace důchodců. Aby dostali víc peněz, když valorizace od ledna 2014 bude na základě rozhodnutí dřívějších vlád v průměru 45 korun měsíčně, tedy nemravná. Už teď připravujeme valorizaci mimořádnou a také opatření, která by měla umožnit vládě větší flexibilitu v případě, že bude třeba důchodcům z objektivních důvodů přilepšit i nad rámec valorizačních schémat.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…