Nejvzdělanější z okamurovců promluvil: Nulovou toleranci ilegální migrační vlně. A chceme do vlády, nezvolili nás, abychom se krčili u záchodků

24.10.2017 15:42

ROZHOVOR „Je evidentní, že lidé přestali věřit slibům tradičních zkorumpovaných stran a požadují systémové změny, říká nově zvolený poslanec za SPD Jan Hrnčíř. Ten je nejen ve své straně, ale v celé Poslanecké sněmovně mimořádný svým vzděláním. Na volebním lístku byl představen jako PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M. Pro ParlamentníListy.cz promluvil nejen o nelegální migraci, ale také o tom, proč podle něj dopadla ČSSD a KSČM ve volbách tak špatně. A řekl také, co vzkazuje těm, kteří SPD označují za extremistické hnutí. Svědčí to jen o hlouposti těch, kteří toto říkají. Nikdo z nás nezapaluje auta ani nerozbíjí výlohy,“ říká se smíchem.

Nejvzdělanější z okamurovců promluvil: Nulovou toleranci ilegální migrační vlně. A chceme do vlády, nezvolili nás, abychom se krčili u záchodků
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

SPD získalo ve volbách celorepublikově čtvrté místo. Jak tuto pozici hodnotíte, bylo to pro vás překvapení? A berete to jako velkou výhru?

Chtěl bych především poděkovat voličům za důvěru a podporu. Je pro nás zavazující. Naše hnutí existuje teprve dva roky a získalo ve volbách do Sněmovny dvouciferný výsledek, což je určitě úspěch. My jsme na dvouciferný výsledek cílili a očekávali jsme jej, už podle toho, jak pozitivní byly reakce lidí v kontaktní kampani.

Jak vnímáte celkové výsledky voleb? Co to vypovídá o náladě českého národa a o tom, kam chce Česká republika směřovat?

Je evidentní, že lidé přestali věřit slibům tradičních zkorumpovaných stran a požadují systémové změny.

A co tedy říkáte na tak velký pád zrovna levice, ČSSD i KSČM? O čem to svědčí? A proč podle vás skončily pro ČSSD až takovým debaklem?

Myslím, že to není úplně o levici nebo pravici. Z ČSSD se stala absolutně nedůvěryhodná strana, která před volbami něco slibuje, a po volbách rychle zapomíná. V minulých volbách třeba zrušení kontroverzních církevních restitucí nebo prosazení zákona o obecném referendu. U KSČM se projevuje absence osobností i stárnutí členů a podporovatelů.

Mluví se o tom, že po těchto volbách nebude rozhodně jednoduché sestavit vládní koalici. Jaké spojení se podle vás nejvíce nabízí?

Jednoduché to rozhodně nebude. Vzhledem k vysokému počtu stran ve Sněmovně, je možné více variant koalic nebo podpora menšinovému kabinetu ANO. V tuto chvíli to dle vyjádření většiny parlamentních stran o nespolupráci s hnutím ANO vypadá téměř na pat, ale to se jistě brzy změní. Předčasné volby si určitě nikdo nepřeje.

Právě, jak sám říkáte, téměř všechny strany, dokonce už před volbami, avizovaly, že do koalice s ANO nepůjdou. Tomio Okamura ale v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že spolupráci s ANO nevylučuje. Řekl, že hnutí Svoboda a přímá demokracie chce být součástí vládní koalice. Za velký problém ale prý na druhou stranu považuje, že by SPD bylo součástí vlády, kde by byl trestně obviněný premiér. Jak se tedy SPD postaví k tomu jít či nejít do koalice s ANO? Jaká forma spolupráce je možná?

Musíme se pokusit o to být součástí vládní koalice, protože jen tak můžeme naplno prosazovat náš program. Naši voliči nás jistě nevolili proto, abychom se čtyři roky krčili v rohu Sněmovny u záchodků a užívali si plat opozičních poslanců. Musíme se snažit o prosazení maxima z našeho programu, za každou cenu, jinak jsme ve Sněmovně zbyteční.

Někteří lidé označují SPD za extremistické hnutí. Co na to říct?

Svědčí to jen o hlouposti těch, kteří toto říkají. Nikdo z nás nezapaluje auta ani nerozbíjí výlohy (smích).

Tomio Okamura často mluví o nebezpečí, které podle něj představují migranti. Jak vidíte současnou situaci ohledně takzvané uprchlické krize?

Bezpečnost našich občanů je pro nás prioritou, proto prosazujeme nulovou toleranci v rámci ilegální migrační vlny. Evropské tajné služby potvrzují, že mezi migranty jsou často kriminální živly a násilníci. I podle evropského komisaře pro bezpečnostní unii Juliana Kinga se musí EU připravit na návrat bojovníků Islámského státu. Vlivem porážek Islámského státu se nejdříve balkánské země a nyní i Evropa začínají potýkat s novým úkazem. Začínají se totiž vracet zpátky do Evropy mladí islamisté, kteří odjeli bojovat ve „svaté“ válce do Sýrie a Iráku, patřičně nabuzení proti všemu neislámskému.

Domníváte se, že právě nesouhlasný postoj SPD ohledně, jak říkáte, ilegální migrační vlny pomohl získat tolik voličů?

To určitě také. Jednoznačně posílil politický mandát, který jsme dostali od občanů, i co se týče programu přímé demokracie a hájení našich národních zájmů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…