Nový soudruh ve sněmovně měl spor s "mazákem", kterého přeskočil. Mluví o Marku Bendovi i neštěstí levice

05.11.2013 8:35

Čerstvý komunistický poslanec Jaroslav Borka lituje toho, že kvůli svému zvolení má spor se stranickým kolegou a dlouholetým poslancem (1998 až 2013) Pavlem Hojdou. Borka totiž ve volbách Hojdu přeskočil a navíc se do sněmovny dostal za Karlovarský kraj v rudém dresu jako jediný. Borka se ale do dolní komory těší a prý se na kolegy vyzbrojí dvěma knížkami. Pro případ předlouhých nočních diskusí...

Nový soudruh ve sněmovně měl spor s "mazákem", kterého přeskočil. Mluví o Marku Bendovi i neštěstí levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projeli jsme se agitační tramvají KSČM

Jak jste spokojen s výsledkem sněmovních voleb KSČM v Karlovarském kraji?

Výsledek naší strany tady mohl být lepší. Po volbách ale samozřejmě člověk vidí věci, které se měly udělat a neudělaly. I kdybychom ovšem na volební kampani pracovali víc a třeba bychom i měli lepší týmy, které by pro nás připravovaly servis, tak si myslím, že by to dopadlo podobně. Lidé asi viděli určitou šanci v hnutí ANO. Tam jim svitla naděje, že by se mohly poměry tady, které jsou tristní po vládě ODS a TOP 09, nějakým zásadním způsobem změnit. Sice nebyl výsledek KSČM celkově nějak výrazně špatný, ale mne osobně by potěšilo, kdybychom měli kolem 18, 19 procent. Když jsem se díval na výsledky, tak musím říci, že v Poslanecké sněmovně je 118 nováčků, a to o něčem svědčí. Pro mne osobně bylo nečekané, že jsem přeskočil Pavla Hojdu, který byl lídrem karlovarské kandidátky. Lidé se ale zřejmě víc než kdy jindy spontánně přiklonili ke kroužkování a to bylo příčinou toho, že jsem Pavla Hojdu nakonec přeskočil.

Když Pavel Hojda zjistil, že se nedostal do sněmovny, jaká byla jeho reakce vůči vám?

Volal mi ihned po výsledcích. Druhý den jsme měli krajský výbor KSČM a tam padlo, že jsem kdysi řekl, že bych Pavla Hojdu pustil v případě, že bych ho přeskočil. Ale ona ta domluva byla trochu jinak. Vždy se totiž mluvilo o tom, že máme možnost získat za kraj dva mandáty. Kdybych byl druhý, tak bylo domluvené, že post pustím Vladimíru Zimovi, který byl na kandidátce na třetím místě. Myslím si, že mladí lidé by měli jít do politiky a byl jsem tehdy ochotný to pro Vláďu udělat. Pavel (Hojda) to ale pochopil jinak. Vysvětlil si to tak, že jsem řekl něco jiného a teď že jsem ho zradil. Já jsem ale nikdy popravdě neuvažoval o tom, že bych Hojdu mohl ve volbách přeskočit - on byl ve sněmovně 15 let a tak by mne nenapadlo, že bych ho mohl ohrožovat, neboť vždy se volil lídr jako první. Chápu jej nyní, neboť přichází o významný post. Považuji ho za dobrého odborníka v tom, co dělal ve funkci poslance. Je to asi pro něj těžké, ale já myslím, že se s ním ještě nějak vyrovnáme.

Lidi mi ovšem volají, a to i napříč politickým spektrem, a říkají mi, že by to prostě bylo velkým zklamáním, kdybych se toho postu vzdal. Prý jsem od nich dostal důvěru. I předsedovi strany jsem říkal, že jsem se dostal do složité situace, do níž jsem se nechtěl dostat. Původně jsem ani nechtěl kandidovat, ale vzhledem k tomu, že zastávám poměrně vysokou funkci, tak jsem vyhověl hlasu lidí.

Budete náměstkem hejtmana Karlovarského kraje dále, nebo tento post kvůli funkci poslance pustíte?

Z náměstkovské funkce bych chtěl odejít a chtěl bych se věnovat jen poslanecké funkci. Už proto, že vím, co práce poslance obnáší energie a úsilí, protože jsem v minulosti dělal asistenta dvěma poslancům. Mohl bych sice tyto funkce dělat zároveň, ale nerad bych pracoval ve sněmovně jen na „půl plynu“. Po ustanovení sněmovny bych tak chtěl na kraji z funkce odejít.

Jaké máte pocity z rozkladu ČSSD takřka v přímém přenosu?

Věřím, že sociální demokraté se dají dohromady, že vyjednají pro sebe podporu a že vláda nakonec bude ustavena a bude mít i nějakou perspektivu. Osobně mne ovšem velmi zklamalo, že se vítězná strana s výsledkem, který nebyl až tak přesvědčivý, pustila do vnitrostranických půtek. To není dobré. Já bych ale tolik nehovořil o tom, že někdo lhal. Mně se to stalo také a druhý den také někdo z nějakých důvodů vynesl a vycinkal všechno to, na co jsme si na schůzce plácli a co mělo být utajeno. Také jsme si řekli, že nic nebudeme zveřejňovat. Z toho lze tak vyvodit i to, že Michal Hašek asi nějakým způsobem držel slovo... To umím pochopit. Důležitější otázkou je to, co tam projednávali. Mne osobně mrzí, že se tak sociální demokracie rozpoltila, a to z jednoho prostého důvodu. Dala totiž podle mne trumfy do ruky těm, co by měli sestavovat vládu. Takže se sami oslabili víc, než bylo třeba. Takže to nakonec nebyl taktický tah od této skupiny. Jinak jsou mezi nimi politici, co mají úroveň a doufám, že se jim podaří vrátit ČSSD pošramocenou reputaci.

Jak hodnotíte hnutí ANO Andreje Babiše?

Vůle lidu je prostě vůle lidu, s tím se nedá nic dělat. Andrej Babiš je ale zároveň podnikatel, bylo by tak zajímavé se zeptat lidí, jak se jim pod ním daří, pracuje a jaký mají na něj názor. Osobně si myslím, že podnikatelé v politice nejsou nic špatného, ale vzhledem k tomu, jak pan Babiš ovládá média a ovládá některé firmy, tak si nemyslím, že to je úplně u jeho osoby ideální stav. I když připouštím, že je schopen udělat přítrž některým nepravostem. Koneckonců i ta filozofie řídit stát jako firmu není od věci, i když i on určitě později zjistí, že to tak také stoprocentně fungovat nemůže.

A vy byste případně hlasoval pro koalici, v níž by bylo hnutí ANO?

Záleží na vyjednaných podmínkách. Já ovšem znám jednoho člena tohoto hnutí, jeho myšlenky jsou mi blízké a kdyby ostatní byli v tom hnutí podobní jako on, tak bych se jich ve vládě nebál.

A co říkáte programu Tomia Okamury? Přímá demokracie, odvolatelnost politiků - to by se vám líbilo?

Když se podívám na politickou kulturu, která vládne ve zdejších končinách, tak si myslím, že jeho plány jsou zpěvem budoucnosti. Nevím, jestli jsou na to politici dostatečně připraveni. Pokud jsem ale měl možnost jezdit po světě, tak tam atmosféra je trochu jiná. Je tam na politiku klidnější prostředí oproti nám, kde je hektické. Ženeme se někam, ani nevíme kam. Nemáme čas ani na sebe a ani na rodinu, a pak děláme ukvapené názory i v politice státu.

V jakém sněmovním výboru byste chtěl pracovat?

Vyhovovala by mi oblast veřejné správy, v níž v současné době působím a prošel jsem různými posty jak v zastupitelstvu obcí, tak i na úrovni kraje. Jsem ale zároveň pedagog, tak je mi blízká také oblast školství a vzdělání, kde bych mohl rovněž uplatnit své zkušenosti.

Před volbami se předpokládalo, že levice bude mít víc křesel ve sněmovně, ale nakonec to dopadlo jinak. Myslíte si, že se lidé bojí levici volit?

Bylo by možná prospěšné tomuto státu, kdyby levice měla v dolní komoře většinu a mohla sestavit vládu. Ale ať se to týká ČSSD i KSČM, myslím si, že je to chyba především naše. Asi jsme dostatečně lidi nepřesvědčili o tom, že bychom některé věci zvládli tak, jak říkáme. Pravice je daleko razantnější, ale levice má myšlenky přijatelnější pro život občanů. Ovšem co se týká realizační části, tak je to od nás asi někdy příliš kostrbaté a těžkopádné. Lidi by ovšem rádi žili v klidu, proto by možná šli radši za levicovými postoji. Jenže když se podíváte na to, že třeba sociální demokracie něco slíbí a pak nedotáhne do konce, tak asi právě z toho mají Češi obavy.

Je někdo nebo něco, na co se budete ve sněmovně těšít?

Těším se na některé lidi. Třeba na pana Schwarzenberga, proti němuž, když byl ve funkci ministra zahraničí, jsem měl značné výhrady. Jenže lidé s ním hodně sympatizují, neboť má image a něčím přitahuje. Jako politik se mi nelíbí, ale jako člověka ho beru. Zajímavý člověk je také pan Kalousek, přestože jako ministr financí udělal velké problémy krajům a politika, kterou razil, tak nemyslím, že by byla příliš úspěšná. Těším se ale i na ty, co do sněmovny přijdou poprvé. Na práci ve sněmovně by se ale měli podílet všichni, bez rozdílu politické příslušnosti a osobních sympatií, či antipatií. Mne totiž neskutečně štve, když se ve sněmovně vedou neplodné diskuse o různých postojích a jeden poslanec druhému vyčítá takřka vše. Někteří zákonodárci nemají leckdy žádnou důstojnost a to, jak se tam chovají, tak neukazují hezkou tvář a nejsou ani příkladem pro mladé lidi.

Hádky ve sněmovně ale vždy byly a dá se předpokládat, že i budou. Jak je případně budete snášet?

Já jsem zažil doby, kdy si politici nebrali servítky, což bylo třeba v době Federálního shromáždění, kde panovala až nenávistná atmosféra. Já se ale snažím mít se všemi velmi korektní vztahy a beru tak v potaz i názory svých oponentů. Vztahy mezi různými politickými stranami by se měly urovnat.

Jste tedy přesvědčen o tom, že vás nikdo k nějaké jedovatější připomínce ve sněmovně nevyprovokuje?

Možná, že ano, i když se nepovažuji dvakrát za nějakého obratného řečníka. Co se týká přímo jednacího sálu sněmovny, tak si nemyslím, že bych tam chtěl stát jak na jevišti a v dramatu. Diskuse tam by měla plynout jak procházka japonskou zahradou – tedy rozhodovat uvážlivě a přitom si stát na svém.

Co si na „umravnění“ kolegů do sněmovny vezmete? Bude to Bible, naučný slovník, či Shakespeare? Ono se tam často totiž cituje i z Bible...

Mám již z dřívějška takovou malou, kapesní Bibli... Ale já bych si tam spíše vzal knihu od Marlo Morganové Poselství od protinožců, v níž se píše, že pozemské statky, které máme ke svému štěstí, tak je až tak k životu nutně nepotřebujeme. Spíš se jedná o to být v rovnováze s lidmi a těšit se z mezilidských vztahů. Určitě bych si tam ale vzal knížku od Ladislava Mňačka Jak chutná moc. To totiž platí pořád, že když někteří lidé získají moc, tak neznají mezí. V těchto dvou dílech sice nejsou moudra, jaká jsou v Bibli, ale na druhé straně mne slova z nich myšlenkově naplňují.

Co říkáte tomu, že ve sněmovně budou také "staří matadoři", jako kupříkladu Marek Benda z ODS?

On má – pravda – takové vyhraněné názory vůči komunistům. S těmi sice příliš nesouhlasím, ale co se týká mého osobního setkání s ním, tak jsem problémy neměl. Je to jen jeden z poslanců a nemyslím si, že bych vůči němu choval nějakou zášť, byl s ním na kordy a byl tak vůči němu zatvrzelý.

Nejde se na to nezeptat: Váš kolega Václav Sloup je radním Karlovarského kraje pro školství. V minulosti ale existovaly velké tlaky na to, aby z této funkce odstoupil a to proto, že byl před rokem 1989 členem Pohraniční stráže. Jak se na jeho osobu díváte?

Pokud se k této věci postavím prakticky, tak pan Sloup je jeden z členů rady, který tah na branku má a je to i zodpovědný pracovník. Nesetrvává na nějakých dogmatech, ale neustále pracuje s informacemi a pracuje i s širokou laickou a odbornou veřejností. Přestože má nálepku, že byl nějakým politrukem, tak musím říci, že post radního zvládá velmi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…