Odpadlík z ODS prozrazuje: Komunisté a estébáci jsou rozlezlí všude. A mají nejlepší informace

22.10.2013 21:17

ROZHOVOR Tvrzení, že pravice mé své voliče hlavně ve městech, je tak trochu vachrlaté. Představa, že český venkov je jen plošně rudý či oranžový, je stejně šálivá jako názor, že Praha je jenom modrá. ParlamentníListy.cz našly zajímavého člověka výrazně pravicového smýšlení, pro kterého je ODS již nyní nepřijatelná. Jiří Peterka je soukromě hospodařící zemědělec na Domažlicku, který je ve středu kandidátky Strany svobodných občanů.

Odpadlík z ODS prozrazuje: Komunisté a estébáci jsou rozlezlí všude. A mají nejlepší informace
Foto: Archiv JP
Popisek: Jiří Peterka

Proč jako soukromě hospodařící zemědělec nekandidujete třeba v hnuti ANO, které se deklaruje jako ochrance vlastníků půdy?

Hnutí ANO je slepenec různých lidí a především proudů jako Věci veřejné, jsou bez vize, což dlouhodobě nemůže fungovat. Půda každého je chráněna zákonem a zapsaná na katastru nemovitostí. Nevidím žádný důvod, proč kandidovat či snad volit takovéto seskupení, které se sice velkolepě prezentuje i za pomoci známých osobností, ale pro mne je důležitý jasný program a myšlenky.

Dobré zkušenosti nemáte ani s ODS, ze které jste před několika lety vystoupil... Proč?

Byl jsem členem ODS 19 let a k odchodu mě vedlo více důvodů. Těmi nejzásadnějšími byly ideová vyprázdněnost a ovládnutí většiny místních i okresních sdružení nekompetentními lidmi.

V čem vás upoutal program Strany svobodných občanů?

Svobodní mají ryze pravicový program a jasnou vizi, což u ostatních stran postrádám. Oceňuji, že se nechtějí za každou cenu zalíbit a jdou stále směrem, který si vytyčili.

Jak se žije soukromému zemědělci v pohraničí, kde jsou stále ještě aktivní zájmy bývalých členů StB?

Zemědělci si žijí většinou dobře, a to i díky dotacím, které bych zrušil. Ceny by šly jen nepatrně nahoru, ale byly by to skutečné ceny jednotlivých komodit. V současné chvíli je trh už velmi pokřiven. Členové StB a komunisté jsou téměř ve všech úřadech, takže mají dobré informace o všech i o všem. To se nemělo stát!

Co říkáte tomu, že s největší pravděpodobností v naší republice zvítězí levice?

Střídání pravých a levých vlád je všude obvyklé. U nás nastává konstelace všeho levého, a to je velice nebezpečné, protože pravděpodobně dojde k omezení demokracie. Konečně už k ní došlo, volbou pana prezidenta Miloše Zemana a způsobem jeho vládnutí. Přál bych si semknutí všech pravicových i ostatních demokratických stran, k zachování demokracie. Tato otázka by si zasloužila mnohem širší vysvětlení, hlavně aspekt zahraničně politický.

Říká se, že strana, za kterou jste na kandidátce a jdete do voleb, je nejpravicovější z pravicových. Má vůbec šanci na dnešním českém venkově, baště sociální demokracie nebo dokonce komunistů?

Ano, jsme stranou, která má velmi pravicový program. Je to však program spravedlivý pro každého. Neupřednostňuje jedny na úkor druhých. Klade důraz na vyrovnaný rozpočet a na svobodu jednotlivce. Má šanci u zodpovědných lidí. Pokud si lidé nechají tyto myšlenky vysvětlit a nevěří pouze zkresleným informacím z médií, tak je jim tento program většinou velice sympatický.

Jiří Peterka - 61 let, bez stranické příslušnosti, bývalý člen ODS. Soukromý zemědělec v malé obci Újezd u Svatého Kříže, okres Domažlice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…