PL.cz jsou mediálním partnerem NF VŠE. Nabízí publikační prostor studentům

30.12.2013 16:15

ROZHOVOR Zpravodajský server ParlamentníListy.cz se stává mediálním partnerem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE). V rámci unikátního projektu studenti získají možnost prezentovat své vědomosti v oboru, který tvoří základ jejich studia. Čtenáři zmíněného webu budou mít exkluzivní možnost seznámit se s názory mladých ekonomů, naopak studenti získají platformu pro svou prezentaci. Z Národohospodářské fakulty VŠE bude koordinátorem Martin Zeman.

PL.cz jsou mediálním partnerem NF VŠE. Nabízí publikační prostor studentům
Foto: Archiv
Popisek: Logo Parlamentních listů

ParlamentníListy.cz se staly mediálním partnerem Národohospodářské fakulty VŠE. Proč právě spojení těchto dvou institucí?

Martin: ParlamentníListy.cz se zabývají současným děním na české i zahraniční politické scéně, což přesně odpovídá obsahu studia našich studentů. Jsme přesvědčeni, že jako studenti Národohosporářské fakulty jsme schopni se vyjadřovat k současným hospodářsko-politickým otázkám a ParlamentníListy.cz se nebojí psát i o společensky nepopulárních tématech.

PL: Pro nás bylo mimořádně podstatné vybrat si fakultu, která se zabývá nejen hospodářskou politikou, ale patří také ke špičce ve svém oboru. Národohospodářská fakulta touto institucí, minimálně ve střední a východní Evropě, jednoznačně je.

Jaké obory je možné na Národohospodářské fakultě studovat? Myslíte si, že je to ta správná škola do života?

Martin: Určitě. Vzhledem k tomu, že jsem právě s Národohospodářskou fakultou spojil svoji budoucnost, o ničem jiném ani být přesvědčený nemohu. Naše fakulta vychovává odborníky v rámci hospodářské politiky, sociální politiky a ekonomie. Tyto znalosti jsou předávány významnými odborníky, jako například bývalým prezidentem republiky profesorem Václavem Klausem, současným guvernérem ČNB Miroslavem Singerem, profesorem Martinem Kovářem, ředitelem Ústavu světových dějin Alešem Skřivanem, který působí mimo jiné jako ředitel Centra pro dějiny VŠE. Dále zde působí profesor Karel Dyba, bývalý ministr Tomáš Ježek a samozřejmě děkan fakulty Miroslav Ševčík. Jako mladou krev fakulty můžu vzpomenout například absolventa doktorského studia Chicagské univerzity Libora Duška.

Máte informaci ohledně uplatnění absolventů Národohospodářské fakulty?

Martin: Z informací, které máme k dispozici, se ukazuje, že většina absolventů (67%), se uplatní v komerční sféře. Za zmínku stojí, že až deset procent absolventů VŠE má nástupní hrubou měsíční mzdu nad čtyřicet tisíc korun.

Jaká je nejčastější nástupní pozice absolventů?

Martin: Naši studenti pracují jako projektoví manageři, risk manageři, analytici nebo se uchytí ve státní správě.

Mohou se na Vás studenti obracet i ohledně své budoucí praxe?

Martin: NF VŠE se snaží spolupracovat s bývalými studenty, zve je na přednášky k různým aktuálním tématům, jako byla například přednáška 5 let od pádu Lehman brothers, která měla mimořádný úspěch.

Jaký obor je podle Vás ten nejlepší?

Martin: Nabízelo by se říci, že ten, kterým se zabývám já – tedy hospodářská politika. Samozřejmě obecně platí, že je důležité skloubit teoretické vědomosti s tím, co vás baví. Potom je zaručený maximální užitek.

Mají studenti možnost pracovat při studiu na nějakých vědeckých pracích?

Martin: Určitě. Jednak jsou to bakalářské a diplomové práce, které na naší fakultě musí obsahovat alespoň minimální vědecký přínos. Dále bych uvedl Laboratoř experimentální ekonomie, kterou má na starosti Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, M.A., Ph.D., a která je jednou z nejprestižnějších ekonomických laboratoří nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Výzkum si objednala například i Evropská komise.

Jaké má podle Vás výsledky Váš současný děkan? Sdílíte názor některých studentů, že by měl odejít?

Martin: Já osobně určitě stojím za děkanem, jako většina studentů. Byla kolem něho vytvořena negativní mediální bublina podporovaná několika málo lidmi. Nechtěl bych ale právě naši spolupráci spojovat s touto kauzou. Na fakultě se, společně s děkanem, snažíme hledět do budoucnosti a vytvářet pozitivní hodnoty.

Jaká témata Vaše čtenáře nejvíc zajímají?

PL: Největší zájem mají čtenáři o aktuální témata. To znamená, že je třeba reagovat pohotově a fundovaně. Pokud například Bankovní rada ČNB rozhodne intervenovat na devizovém trhu na oslabení koruny, je samozřejmé, že takové téma rychle zanalyzujeme. Čtenáři by měli být nejprve informováni, že k tomu došlo. ParlamentníListy.cz následně s odborníky posuzují, jaké bude mít rozhodnutí ČNB dopad na ekonomiku v ČR nebo co to bude mimo jiné konkrétně znamenat pro občany naší země.

A jak podle Vás vypadá ideální článek? Existuje nějaký obecný postup, který by měli studenti dodržovat?

PL: Dobré je používat příklady ze života, spojovat témata s konkrétními jmény a institucemi. Úspěšnou respondentkou našeho serveru je třeba ekonomka Markéta Šichtařová, jejíž příspěvky si mohou nejen studenti na našem webu přečíst.

Pokud se budeme bavit o rozsahu článku, stručně řečeno – měl by být tak dlouhý, aby obsáhl dostatečně dané téma, i když je samozřejmě rozdíl, zda je text zamýšlen k publikaci v tištěném nebo internetovém médiu. Ve druhém případě je kladen větší důraz na obsahovou efektivitu textu, čtenáři jsou na internetu zvyklí konzumovat maximum informací za krátký čas.

Martin: Já jen dodám, že by studenti měli prezentovat svůj vlastní názor a zkusit zahrnout i konstruktivní kritiku. Destruktivní kritiky máme kolem sebe už dost.

 

Vzájemná spolupráce nabízí studentům NF VŠE možnost publikovat své články na webu ParlamentníListy.cz. Znamená to doslova to, že studenti, kteří mají ambice se ekonomií či politikou živit, mohou publikovat již v době studia. A vzhledem k tomu, že se ParlamentníListy.cz zabývají nejen politikou, ale také ekonomikou, pro studenty to znamená, že jejich práce budou číst lidé, kteří jejich práci jistě ocení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …