Politický vězeň: Jsem doslova nas*anej! Půjdeme do voleb, třeba s Babišem

05.01.2014 17:50

JINÝMA OČIMA Na neutěšenou situaci v naší společnosti se nemohou dívat ani bývalí političtí vězni. Jeden z nich, „věčný remcal a rebel“ Michal Drabík, by chtěl zkusit jak senátorské, tak komunální volby. Není to, více než dvacet let po „sametové revoluci“, jen zbožné přání, nebo se už naši bývalým režimem postižení spoluobčané na tu stávající situaci nemohou dívat a chtějí se aktivně zapojit do vymetání „Augiášova chléva“?

Politický vězeň: Jsem doslova nas*anej! Půjdeme do voleb, třeba s Babišem
Foto: Archiv MD
Popisek: Michal Drabík (vlevo) s Jiřím Suchánkem v New Yorku při předávání ocenění za podporu v boji za lidská práva v ČR

Myslíte si, že by bývalí političtí vězni mohli zasáhnout do komunálních voleb?

Čtyřiadvacet let nám tuto možnost nikdo nenabídl a ani neumožnil! Od takzvané sametové revoluce, tedy předání moci. Morálně jsme byli rehabilitováni. Finančně takzvaně odškodněni za léta strávená v komunistických koncentračních táborech – to nebyly žádné věznice. Bylo to však okradení formou státních dluhopisů Václava Klause, protože pro nás už nebyly peníze. Když se rozpouštěla StB v devatesátém roce, tak ti obdrželi peníze do koruny a v hotovosti. A my jsme dostali jednorázově 30 tisíc a zbytek ve státních dluhopisech s pětiprocentním úrokem. Pak tu splatnost zkrátili na pět let. Havel měl miliony. Peníze i se Schwarzenbergem dostal za restituce, tak jim to bylo jedno… Hlavně aby estébáky vyřešili a oni mohli začít v pohodě podnikat. Kdysi Petr Cibulka k tomu řekl, že oni byli v mercedesech a pro nás jako bývalé politické vězně byly připraveny koloběžky. To byla ta startovací čára. Nebo chcete-li „rovné“ podmínky…

Proto bychom chtěli konečně vstoupit do voleb a pokusit se trochu obrodit tuto republiku. Vezměte si stále omílané exekuce! Bylo by dobré se podívat, kdo jsou tihle pánové – většinou bývalí důstojníci StB, policisté, kteří se státu utrhli ze řetězu – a někomu to prospívá. Proč exekuce, na kterých se napakovali advokáti, nepřevést zase pod soudy, jak to bývalo?

A bezdomovci – staráme se o každého psíka, zajímáme se o útulky, ale o bezdomovce? Copak je to normální, vždyť nejsou žádní vrazi. To města nemají možnost jim dát nějaké pečivo, které vyhazují supermarkety? To se s nimi jedná tak, že jsou horší než zvířata, že se jich štítí i doktoři? Přijali jsme zákon, že člověk bude zavřen za týrání zvířete, ale že se nechá lidská bytost zemřít na ulici, to je v pořádku? Jen proto, že se třeba zadlužili a exekutoři je doslova a do písmene oholili?

Nemyslel jsem si, že takovýchto věcí se dožiji, po revoluci. A proto bychom měli přijít a říci si také své. Proto má smysl, abychom kandidovali, jsme svědomím národa…

přitom jste ale pravicově naladěn, známý to rebel plzeňské ODS….

Pořád jsem myslel, že se strana změní, uvědomí si, co dělá, že to už takhle být nemůže, ale ono nic. Lidi ve vedení ODS nedají šanci těm mladším, sedí si v Praze, ve spřátelených firmách, a hrajou si hru „já na bráchu, brácha na mne“. Pravice musí být, ale takováto? Bohužel, oni jsou stejní i s tou sociální demokracií, to je druhá strana jednoho provazu. A tak vítám Babiše jako ministra financí. Je to jiný člověk. Že bude hrát na sebe? Jak to ti chytří partajníci ví? Říká se, že „podle sebe soudím tebe“. Malují čerta na zeď, ale čert tu ještě není. Straší se Babišem, ale ten ještě nesedí v ministerském křesle.

Nastane tedy změna?

Věřím, že nové strany a komunisté ukáží, že je možné nekrást. Vždyť to tu zatím byla pravice zlodějská, ale ostatně, to přece není pravice! Jen tak si na to hraje.

Už je konečně čas, aby lidi měli klid, aby nebylo tolik stresů, nervů, lidé si tu prožili hodně a může za to jak ODS, tak ČSSD. Všichni, co byli u vesla, se na tom podílí, topky nevyjímaje. Parazituje se na cizincích, ale i na našich občanech. Občan této republiky je nic, nemá zastání, i za komunistů jste šli na okres nebo kraj a tam vám naslouchali. Říká se mi to těžce, ale je to tak. Kdo vás vyslyší dnes? Ano, můžeme si cestovat, ale to bylo už za Rakouska-Uherska, kde jste třeba do Vídně nepotřebovali žádnou cestovní doložku. Kdo nejvíc kradl v posledních dvaceti letech? Kdo stojí za Mosteckou uhelnou, likvidací plzeňské Škodovky, kladenské Poldovky a tak dál… Modří ptáci a socani! Topka, ať se to líbí nebo ne, v tom není. Jak je možné, že když jste „na indexu“, neseženete ve městě práci, když se znelíbíte strukturám na plzeňské radnici. To je víc než samoděržaví!

Nejde tedy o to vytvořit vlastní kandidátky, že?

Proč bychom nemohli jako nezávislí být v ANO, v Pirátech nebo Svobodných? Nechceme hájit své zájmy, ale zájmy společné – a najdeme sílu, že je můžeme porazit a nebýt naivní a ješitní. Tady se to už jednou pro vždy musí zlomit. A ukáže se, které i ty malé strany jsou jen jako projekty na vydělání peněz, když překonají několikaprocentní hranici a za voliče dostanou nějakou tu kačku.

Takže v úvahu přichází také Úsvit?

V žádném případě! Pro mne ne! Okamura je pro mne diktátor. Daleko horší než komunisté. Vytuneloval celý program Petra Cibulky. Z toho člověka srší nenávist a diktatura. Byl jsem v Pravém bloku, takže vím, o čem hovořím. A Petr Cibulka byl mým spoluvězněm, takže znám jeho řeč, kterou najednou mluví Okamura. S těmi švýcarskými modely to tu Cibulka prosazuje dvacet let. Stejně tak odvolatelnost politiků. To není „made in Okamura“!

Bohužel spousta lidí se bude divit, ale byl tu jeden z politiků, a to byl Vítek Bárta, který se nebál do toho plzeňského hovna rýpnout. Za celých třiadvacet let nebyl nikdo, kdo by tu ten hnůj načechral. Ten jediný se nebál, a už na Ministerstvu dopravy. Tomu jsem věřil a držel mu palce. A zase „véčka“ vytuneloval Okamura, proto ho bytostně nemusím. Vítek prohrál volby hlavně kvůli tomu, že se spolčil s Úsvitem. Kateřina Klasnová měla a má pravdu. Ale s tím se už nedá nic dělat…

Říkáte také, že Milan Chovanec byl dobrým sociálním demokratem…

Ano, on je slušný člověk. Nevím, co se teď s ním stalo, asi ta moc, ta dělá s lidmi divy. Jsem z toho překvapený a smutný. To, co teď dělá, to je jako jiný člověk. Nevím, jestli si uvědomuje, že svým postojem vůči Sobotkovi, Haškovi a v roli „uvědomělého ohlašovatele“ uškodil hlavně sám sobě. Totálně ztratil u obyčejných lidí renomé.

Vraťme se k vám. Prý se chystáte do Spojených států sbírat podporu…

Ano, žije tam spousta exulantů, kteří mne znají a vědí, kdo jsem a co jsem. Takže to bude taková první vlaštovka, kde získám spoustu lidí, kteří mne podpoří. Třeba v senátních volbách. Vždyť tam jsem dostal ocenění za angažovanost v boji za lidská práva u nás. Tenhle nápad není zcela můj, vzešlo to právě od mých přátel za oceánem. Takže ti mne podpoří, a to i finančně. Zřídím si zcela transparentní účet, to není nějaké sponzorování mého života v Čechách. Je třeba nezapomenout na to, že Plzeň osvobodili Američané, takže další podpora je od veteránů. Plzeň je v USA dobře zapsaná. Plzeň nikdy nebyla pevná hráz, vždyť největší protesty k měnové reformě byly hlavně zde.

Je pro mne frustrující, když mi lidé ze Států vyčítají, že tady jsem spolu s gaunery a syčáky z ódeesky a ptají se - jak můžeš s nimi být?

Pravice, levice… Není to vlastně všechno jedno a totéž?

Dnes jsem doslova nasranej. Mezi mladými mám spoustu sympatizantů – to se bude ODS docela divit. Rád bych šel ještě s pár dalšími lidmi do boje. Ne proti pravici, nebo levici. Ale bojovat proti kmotrům, mafiánům a zlodějům. Slušný člověk může být nalevo, nebo napravo, nebo mít vlastní vyhraněný názor. Zlo se musí pojmenovat, musí se na něj ukázat. Pravice se musí očistit, jinak skončila úplně a zničí i ty poctivce, kteří se nikam pořádně nedostali. Jak k tomu přijdou například Svobodní? Jenže jak se řekne pravice, spousta lidí hned hodnotí – to jsou zloději, podvodníci, tuneláři! Ale tak to není! Stejně tak levičák, zdaleka každý přece není stalinista, marxista. Začněme konečně lidi dělit na poctivé a dobré a na hajzly. Na malých místech to tak ještě je, ale čím větší koncentrace obyvatel, tím neproniknutelnější jsou vazby. Obávám se, že se do toho zamotá i topka, protože byť je mnohde v opozici, ta sice štěká, ale kouše jen do výše kolen. A voliči jí to spočítají. A zase škoda, protože tam přece není jen Kalousek a spící kníže. Že už ti jejich starostové, kteří jsou fakt šikovní, nebouchnou do stolu. Nebo je snad někdo drží v šachu, aby drželi basu? Pro mne jako věčného rebela to je až nepochopitelné!

A vaše kampaň?

Nebudeme oblepovat každý roh, ale stavět na osobnostech. Na kontaktních setkáních, na internetu a Facebooku. Slušný člověk – to je nejlepší vizitka. Podívejte se na ANO, to přece klade důraz také na lidi. Jak říkají, na ctihodné občany. Ano, Babiš má peníze, tak udělal kampaň, ale nevtíravou a byl vidět mezi lidmi. A bylo to o slušnosti, Babiš nikoho nenapadal, jen pojmenovával skutečnost. Nebudeme dávat vydělávat marketingovým agenturám, médiím, které jsou v regionech koupené velkými partajemi a které by bez jejich nejen inzertní podpory padly.

Takže zkusíte si senátorky, pak komunálky…

Ano, senátorky tak cvičně, ale sám za sebe, za žádné uskupení. A komunálky? Možná sdružení občanů, podívejte, jak se nedávno vyhrnuly různé regionální iniciativy, v Liberci, Karlových Varech, Českých Budějovicích… To by bylo, aby se nezadařilo! Partaje zklamaly. Je třeba oslovit studenty. Ale také starší lidi. Podívejte na ANO, volili ho lidé pravicoví i levicoví, kteří už konečně chtějí změnu. Navíc komunálky, to už nejsou volby o stranách, ale lidech. S rozumnými lidmi se člověk domluví dobře. A na hrubý pytel, hrubá záplata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…