Primátor Ústí nad Labem: Nemám vyšší politické ambice

28.01.2019 12:36

S novým primátorem Ústí nad Labem Petrem Nedvědickým (ANO) jsme si povídali nejen o záměrech koalice, ale vyjádřil se i k problematice sociálně vyloučených lokalit. Jak se bude snažit přispět k řešení? Odmítá, že by na radnici fungovaly kmotrovské praktiky. Plánuje ale nějaké změny v řízení města? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Primátor Ústí nad Labem: Nemám vyšší politické ambice
Foto: archiv politika
Popisek: primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický (ANO)

V politice působíte poměrně krátce a od loňského podzimu řídíte téměř stotisícové město. Jak se v nové pozici cítíte? Je něco, co vás nemile překvapilo či šokovalo?

Chtěl bych připomenout, že jsem se v roce 2016 stal zastupitelem Ústeckého kraje, ANO tehdy krajské volby vyhrálo, jsem tedy v politice třetím rokem, ale i to se může zdát poměrně krátké. V pozici primátora se cítím dobře, na té práci mě baví, že máme možnost posunout věci dopředu. Nepříjemně jsem překvapen vlnou nenávisti, která se vyvalila zejména na Facebooku, ale i z dalších kanálů. Lidé, kteří se mnou nikdy ani nemluvili, přesně vědí, jaký jsem lotr, jak si chci nahrabat, všechno je podle nich špatně a město se pod naším vedením propadne do pekel.

Do jaké míry ovlivnilo zvolení váš osobní život? Přijali všichni ve vašem okolí vaše rozhodnutí stát se politikem kladně?

Můj osobní život je moje osobní věc, ale mohu říci, že bez podpory rodiny bych tuto práci nemohl dělat.

Čeho byste chtěl v politice dosáhnout?

Někteří mí předchůdci přestoupili z Ústí do vrcholné politiky i do diplomacie. Takové ambice si nedělám, ale chtěl bych, aby se bylo za čím ohlédnout, aby se nám něco podařilo.

A jaké jsou vaše hlavní cíle ve funkci primátora? Oč byste se chtěl zasadit, abyste své působení v čele města považoval za úspěšné?

Chceme dosáhnout pozitivních změn města, některé projekty jsou připraveny z minulého volebního období a stojí za to v nich pokračovat, jiné plány promýšlíme a zvažujeme různé varianty. Například na konceptu kanceláře architekta města chceme spolupracovat s opozicí.

Co jste za dva měsíce ve funkci stihl pro město učinit?

Zatím se nedá hovořit o něčem konkrétním. Prakticky za chodu dolaďujeme práci našeho týmu v radě města i v rámci magistrátu a spolupráci s městskými obvody. Práce primátora spočívá v řadě jednání a nejen s různými činiteli, ale nejvíce asi s občany, kteří potřebují s něčím pomoci. Do toho řešíme stížnosti, kritiku, že něco nefunguje, není uklizeno, řidič MHD byl hrubý, silnice jsou děravé, chodníky zarostlé. Snažíme se podle našich možností o nápravu, ale…

A na co se chcete zaměřit letos?

Konečně začíná rekonstrukce venkovního areálu koupaliště Klíše, mělo by tu vzniknout moderní zařízení pro rekreaci a zábavu. Soukromá firma začne ve městě stavět další ledovou plochu, kterou bude moci využívat veřejnost i školní mládež. Řešíme přípravu stavby přepážkového centra, které soustředí vyřizování různých agend na jedno místo. Opravovat budeme silnice, chodníky, školy, školky a další majetek města, té práce je podstatně více. A protože kraj bude opravovat most E. Beneše, který je důležitou spojkou na střekovskou stranu města, musíme pro plynulý provoz městské hromadné dopravy zajistit nákup hybridních trolejbusů.

Jaká konkrétní opatření plánujete zavést v nejbližší době s cílem vyřešit problém sociálně vyloučených lokalit?

Není to jen problém našeho města, ale řady dalších radnic v Ústeckém i Moravskoslezském kraji a řešení by nemělo být jen na našich bedrech, ale výrazněji by se do něj měl zapojit stát. My nyní rozšiřujeme bezdoplatkovou zónu na celé město. Je to proto, že kdyby se toto opatření týkalo jen několika lokalit, problém by se přesunul do jiné části města. Jsme obviňováni, že bojujeme proti chudým. Ne, my se snažíme zkazit byznys obchodníkům s chudobou. Snadno se přesvědčíte o pražských realitních společnostech, které nabízejí k pronájmu levné byty ve vyloučených lokalitách, například v Předlicích nebo Mojžíři. Majitelé nemovitostí na lukrativnějších místech tam stěhují nepohodlné sociálně slabé nájemníky, aby své byty mohli nabídnout movitější klientele. Lidem, kteří se k nám stěhují, pak vypálí nehorázné nájemné třeba deset tisíc korun měsíčně za místnost v ubytovně a úřad práce, tedy stát, jim to formou příplatku a doplatku na bydlení zaplatí. Bez doplatku se ten kšeft stane méně výnosný. Lepším řešením by samozřejmě bylo, kdyby úřad práce přispíval na nájem ve výši v místě obvyklé. Město už dříve prodalo naprostou většinu bytového fondu, chceme tedy nějaké byty nakoupit zpět, abychom byli připraveni na krizové situace a mohli pomoci potřebným lidem. Už nyní máme vytipovány první malometrážní krizové byty a s financováním nám pomůže i kraj.

Na spolupráci jste se nakonec dohodli s UFO, ODS, PRO Zdraví a Sport. Proč právě UFO? Znamená to, že neshody, které vznikly v minulém volebním období a které zapříčinily i zrušení oblastní buňky ANO v Ústí nad Labem, jsou již zažehnány? Ostatně vy jste stál u zrodu nové ústecké buňky.

Hlavní strůjci těch neshod již mezi námi nejsou. Měli jsme možnost spolupracovat s PRO!Ústí, ale vyjednávání provázely určité problémy, což v našich řadách vyvolalo pochybnosti o funkčnosti takové koalice. Na druhou stranu jsou v opozici lidé, kteří mají zájem řešit problémy rozumně ku prospěchu věci, a s nimi nemám problém spolupracovat.

Jak budete chtít skoncovat s kmotrovskými praktikami, které se zdají být v ústecké politice hluboce zakořeněny? 

To jsou takové nálepky: kmotrovské praktiky, laboratoř korupce, nebo prosazování vlastních zájmů. Lidé, které je tvoří, zpravidla nepřinášejí žádné důkazy. Prostě to tak je a basta. Jestli na dřívější představitele města působili kmotři a oni jim nahrávali, je to jejich věc a ptejte se jich. Já za sebe mohu říci, že se s žádnými kmotry nestýkám, není na mě vyvíjen žádný tlak, abych někomu nějaký výnosný obchod přihrál a ani to u nás nejde. Mantinely jsou nastaveny velmi přísně, to se například projevuje v tom, že se nám daří dosahovat v soutěži podstatné snížení cen veřejných zakázek.

Pozdvižení ve městě vyvolalo zjištění serveru HlídacíPes.org, že si radnice loni u Regionální televize Ústecka zaplatila 45 reportáží, u kterých sama rozhodovala, o čem se bude vysílat. V takto zaplacených reportážích navíc pravidelně vystupovali pouze politici z hnutí primátorky a nikdo z konkurenčních politiků. Bohužel podobné praktiky nejsou žádnou výjimkou v různých městech. Můžete za sebe takové jednání vyloučit? Jak budete chtít docílit objektivního informování občanů?

Neřekl bych, že to vyvolalo pozdvižení. Médií, která o nás informují, zejména těch elektronických, je hodně a jejich články pozdvižení nevyvolávají. Stejný autor se věnoval i tomu, že manžel primátorky dostal drobnou roli v muzikálu v Severočeském divadle a jestli za tím není protekce. Také to bylo závažné téma, a bez pozdvižení. Město má tu smlouvu s regionální televizi už delší dobu, s určitou úpravou pokračuje dál. Možná by stálo za to se na nějakou reportáž podívat, nevystupovali tam jenom politici z UFO. Cílem není prezentovat politiky, ale informovat občany města i o věcech, které nejsou pro média zajímavé. Například na magistrát stále chodí lidé platit poplatky za odpad, i když již byly zrušeny. Nedozvěděli se o tom. Spousta lidí nečte noviny, nemá internet, ale téměř každý má doma televizi. Ze zákona odpovídám za informování veřejnosti. Nemohu tedy vyloučit, že budu v reportážích vystupovat – ostatně už jsem v několika hovořil a další požadavky jistě přijdou, nejen z této televize, ale i z těch ostatních. Rád spolupracuji se studenty gymnázia, kteří točí UL debaty. Jistě, není to dokonalé, ale oceňuji jejich zaujetí a pak, bývají dobře připravení a nic mi neodpustí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…