Škromach varoval před fintou, kterou se prý má vrátit k moci Kalousek

21.12.2013 4:44

ROZHOVOR Volební seskupení ANO či Úsvit mi nepřipadají zrovna betonově pevná. Ale třeba se pletu, říká pro ParlamentníListy.cz senátor a člen ČSSD Zdeněk Škromach.

Škromach varoval před fintou, kterou se prý má vrátit k moci Kalousek
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

Pane senátore, vypadá to, že jednání o vládě konečně pokročila, jak jste s prozatímními výsledky spokojen? Podařila se naplnit většina z programu soc. dem.?

Důležité budou konkrétní kroky vlády a schválené zákony. Takže příští měsíce ukážou, kolik toho budeme moci prosadit silou mandátů, které nám dali občané výsledkem voleb.

Cítíte z dosavadních kroků Bohuslava Sobotky spokojenost v členské základně ČSSD?

ÚVV ČSSD jednomyslně a prakticky bez diskuze schválil postup a výsledky povolebního jednání vedení ČSSD. Jde o nejvyšší orgán strany mezi sjezdy, kde je zastoupena nejširší členská základna. Takže z toho usuzuji na téměř 100 % spokojenost.

V médiích to vypadá, že do kroku velí především Andrej Babiš. Mýlíme se?

Pan Babiš je objevem politického podzimu. Neumím posoudit jeho roli ve vyjednáváních. Jak svoji roli zvládne, ukážou příští měsíce.

Čím si vysvětlujete, že preference ANO se u posledních výzkumů drží na špici?

Očekáváním změny mnohých zklamaných občanů z politiky posledních let, kdy pravicové vlády nebyly schopny řešit jejich zásadní problémy. Je cítit také určité zklamání z nemastné neslané reprezentace politických stran a dobré PR seskupení ANO.

A podobný dotaz u Úsvitu senátora Okamury – myslíte, že lidé chtějí změnu a proto preferují nové subjekty?

Opakuje se to pravidelně ve volbách. A pravidelně tyto subjekty po jednom volebním období končí – ODA, Sládkovi republikáni, Unie svobody, zelení či Věci veřejné (LIDEM). Úsvit je programově nevyhraněný, bez regionálních struktur s velmi různorodou poslaneckou reprezentací. Udržet takový klub pohromadě nebude mít Tomio Okamura, na jehož osobě celý Úsvit stojí, jednoduché.

Je Okamurova absence v Senátu výrazná?

Musím říct, že jsem nezaznamenal, že tam vůbec byl.

Poslední dny je řeč především o Ministerstvu zemědělství. Expertem v ČSSD byl Michal Hašek. Nepovažujete za chybný krok svěřit tento resort koaličním partnerům?

Zemědělství určitě vždycky patřilo k prioritám ČSSD, stejně jako zdravotnictví, zaměstnanost či sociální oblast. Vyjednávací skupina to nemá jednoduché. Tak uvidíme, jak se s tím vypořádá.

Pokud jsme u Michala Haška, jeho mnoho členů Vaší strany označilo za zrádce. Ovšem v posledním průzkumu popularity hejtmanů od agentury SANEP je druhý. Ukazuje se tedy, že podle voličů - respondentů Hašek nikoho nezradil?

O úspěchu politiků rozhodují občané svojí podporou a preferencemi ve volbách. Tato podpora se nemusí vždy shodovat s vnitrostranickými prioritami.

Na svém Facebooku jste naznačil, že Mirek Kalousek možná sežene pár přeběhlíků, aby změnil povolební uspořádání… Tedy, že předčasné volby nebudou, ale koalice nemusí v budoucnu držet většinu. Chápeme to dobře?

Vycházím ze zkušeností z minulých období. Topolánkova či Nečasova vláda stály na většinách, které nevznikly z voleb. No, Nečasova chvíli ano, ale po odchodu Věcí veřejných z vlády to už platí. Obě pravicové vlády držely skupinky motivovaných přeběhlíků. A vždycky u toho byl Mirek Kalousek a spol., proč by se o totéž v jiném gardu neměli pokusit i dnes? Volební seskupení ANO či Úsvit mi nepřipadají zrovna betonově pevná. Ale třeba se pletu.

Jak hodnotíte rok 2013 z pohledu levice?

Po velkém letním očekávání vítězného návratu levice nastal podzimní debakl.

A jaké výsledky očekáváte v tom nadcházejícím roce: Především co se týká senátních, komunálních a evropských voleb?

Bude velmi záležet, jak dokáže ČSSD, jako vládní strana, naplnit očekávání, které jsme ve volbách na podzim vyvolali. Nenaplněná očekávání by mohla mít negativní dopad na volební výsledky ČSSD v příštím roce s nebezpečím nárůstu vlivu extremismu, který se začíná ve společnosti projevovat. Věřím ale, že to naši zástupci ve vládě zvládnou a ČSSD se opět vrátí na výsluní popularity mezi občany naší země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…