Starosta Hlučína: Ať vláda skončí s lumpárnami

21.03.2012 6:03

ROZHOVOR Pavol Kubuš (ČSSD) ParlamentnímListům.cz prozradil největší úskalí svého města. Stejně tak rozvinul jeho plány a uvedl, jaké změny čeká v podzimních krajských volbách.

Starosta Hlučína: Ať vláda skončí s lumpárnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stávkující s transparentem před Úřadem vlády

Pane starosto, začátek roku přinesl mnoho změn. Nejvíce citované, respektive kritizované jsou ale reformy ministra Drábka. Jak pociťujete start reformy práce u Vás? Měli jste na úřadech se spuštěním nového systému problémy?

Ze strany města došlo k předání stanovených kompetencí, zaměstnanců i dokumentace bez závad. Další je na úřadu práce. S vedením úřadu jsme v neustálém kontaktu a ochota ke vzájemné pomoci je bezmezná. Reálná spolupráce, při naplňování tvrdých opatření reformy s hlubokým dopadem na lidi, kterým společnost neumožňuje najít si práci, začala. Pokud by ale někdo očekával masivní zaměstnávání nezaměstnaných na veřejných pracích prostřednictvím městského úřadu, městských obchodních společností a příspěvkových organizací, jsem k tomu zatím skeptický. Na úklidové práce ve městě, hlídání přechodů u škol a rovnání spisů v archívu můžeme využít jenom zlomek evidovaných na pracovním úřadu. Nezaměstnaných občanů Hlučína je cca 900.

A jak byste hodnotil celkové fungování vlády? Domníváte se, že se jí podaří dostát svým předvolebním slibům nebo vláda padne dřív, než skončí její mandát?

K tomu stručně. Vláda by se měla oprostit od lumpáren při nakládání s veřejnými prostředky a majetkem, uplatnit více společenské a ekonomické solidarity a více komunikovat s občany. Věřím, že krizi bychom překonali rychleji a zdravěji, kdyby přispěli všichni. Vláda dělá to, co neslibovala, nedělá to, co slibovala a pokud se stejným způsobem udrží až do voleb, bude to velmi zlé. Tento můj názor vytváří občané, se kterými diskutuji a potvrzují vyjádření starostů bez ohledu na stranickou příslušnost, například na sněmu nebo seminářích Svazu měst a obcí. V diskusích na těchto fórech zaznívá názor, že tato vláda je neschopná.    Škoda.

V loňském roce vláda schválila možnost kontrolovat obcím a městům, čím lidé topí. V letošním roce uvažuje vláda zavést uhlíkovou daň. Jak se na tyto kroky vlády díváte? Domníváte se, že budou přínosné? Mnozí například kritizují uhlíkovou daň  zejména proto, že z daně mají být osvobozeny největší znečišťovatelé ovzduší, jako například elektrárny či teplárny. Jak se na to díváte Vy? A do jaké míry trápí obyvatele Hlučína špatné ovzduší?

V uplynulých létech udělali velcí znečišťovatelé pro čistší ovzduší hodně. Nevím, zda by je další opatření ekonomicky položila nebo ne. Ale zdraví lidí je přece nadevše. Nás trápí také malá topeniště. Tento problém má dvě roviny. Na té horní rovině stojí vysoká cena „ lepších“ paliv, kterou nejsou mnohé rodiny schopny zaplatit. Zda je v ceně přiměřený nebo nepřiměřený zisk společností, které tato paliva zajišťují, teď nehodnotím.  Na dolní rovině nacházejí lidi možnost zatopit si levněji. Spálí v nedokonalých, levných kamnech téměř všechno.  Kromě polských uhelných kalů, také boty, plasty, hadry, vyjetý motorový olej, ale i lakovaná stará okna, která jim zdarma dají k likvidaci stavební firmy, aby neplatili za uložení na skládce. Nad oběma rovinami, ve zvláštním prostoru, jsou politici, kteří tvrdí, že soukromí lidí je důležité zákonem chránit až tak, že do jejich kotelny nemůžou vstoupit úřední osoby, které by ohniště zkontrolovali. Politici tak pomocí pokroucených paragrafů pokřiví vztahy ve společnosti a lidi vypouští vědomě z komínů jedy, které nás zabíjí. Společnost je chorá.

Jaké jsou největší problémy Hlučína?

Kromě problémů, které sužují i ostatní obyvatele Moravskoslezského kraje v souvislosti se špatným ovzduším, nezaměstnaností a „vystěhovalectvím“, máme v Hlučíně od občanů požadavky na vylepšení dopravní infrastruktury - obchvat města, opravy chodníků a cest na sídlištích, budování parkovacích stání, bezpečných přechodů přes silnici, dále na ochranu před zaplavováním domů při velkých deštích. V minulých dnech jsme obdrželi dotaci na vybudování dalšího přechodu pro pěší přes silnici 1. třídy. Podali jsme žádost o dotaci na revitalizaci části sídliště OKD. Letos zadáme zpracování projektů na ochranu proti záplavám.

Jaká je v současné době ve městě míra nezaměstnanosti? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

V Hlučíně se pohybuje nezaměstnanost kolem 10 procent, podle stanovených zásad (!!!) pro její výpočet. Ve městě není subjekt, který by zaměstnával větší počet lidí. Občané Hlučína nacházejí práci hlavně v podnicích a institucích v Ostravě. A výhled? Vláda uvažuje o snížení stavu státních zaměstnanců. V Hlučíně by se to týkalo hlavně hasičů, kterých je včetně Hasičského záchranného útvaru s celostátní působností několik stovek.

Plánujete pro letošní rok stavbu bytů či domů? Jaké byty jsou ve městě potřeba? Do čeho bude město letos investovat?

Stavbu bytů neplánujeme. Na sídlišti Rovniny je několik desítek volných bytů v nových domech postavených před dvěma léty soukromými investory. Město má ve vlastnictví 290 bytů, z nich 24 je stavebně upravených a také přidělovaných seniorům a tělesně postiženým. Město má také několik bytů čtvrté kategorie, které pronajímá hlavně lidem na sociálních dávkách. Do budoucna uvažujeme o stavbě dalších bytů sociálního bydlení. Letos investujeme prostředky do úspor energie s využitím dotací na zateplení budov s vědomím, že to přinese nemalé úspory, či možnosti nových investic.

Máte ve městě problémy s nepřizpůsobivými? A pokud ano, jak tyto problémy řešíte?

V Hlučíně máme v tomto ohledu situaci relativně dobrou. Máme k dispozici 16 bytů čtvrté kategorie s minimálním nájemným, které přidělujeme lidem na sociálních dávkách. Bezdomovce v počtu 7 – 10 monitorujeme, jsme s nimi prostřednictvím sociálních pracovnic a městských strážníků v kontaktu a v kritických situacích jim pomáháme způsobem jimi akceptovatelným, to znamená, že jim dovezeme oblečení, v silných mrazech jídlo a čaj.   Přebývají v nevyužívané tovární hale, kde jsou majitelem tolerováni. Ubytování v ubytovnách odmítají i v silných mrazech.

Jakou změnu očekáváte vzhledem k blížícím se krajským volbám?

Žádná změna z titulu voleb. Nadále bude na kraji přebujelá státní správa s administrací vyplývající z legislativy, dále se sníží finanční prostředky ze státního rozpočtu na sociální péči, školství, silnice. Předpokládám snižování počtů zaměstnanců nebo všeobecné snížení platů.

 

Ing. Pavol Kubuš, 59 let, starosta města Hlučín, člen ČSSD.

Vzdělání v oboru dopravy.

Praxe- 20 let voják z povolání, 8 let bankovní úředník.

V politice od roku 1998, 4 roky místostarosta města, 8 let člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje v tom 4 roky člen a 4 roky předseda Výboru pro národnostní menšiny, 8 let člen výboru pro dopravu, 4 roky poslanec Parlamentu ČR, v současnosti starosta města.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…