Starosta Prahy 15: Karla Březinu považuji za velice schopného politika

19.05.2016 10:42

I přes náročnost své práce rozhodnutí kandidovat nelituje, a jak prozradil již nyní naší redakci, za dva roky se bude pokoušet obhájit svůj mandát. Jak se ale vypořádá s aktuálními problémy Prahy 15 včetně masivní zástavby? Koalice na radnici kopíruje spolupráci stran na magistrátě. Naznačuje něco tomu, že by ji mohl potkat stejný ostud? I na to jsme se zeptali Milana Wenzla (ANO).

Starosta Prahy 15: Karla Březinu považuji za velice schopného politika
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta MČ Prahy 15 Milan Wenzl (ANO)

Do volené zastupitelské funkce jste neúspěšně kandidoval za ODS již v roce 2002. Proč jste se po více než deseti letech rozhodl kandidovat znovu a proč již za hnutí ANO? A především, nelitujete svého rozhodnutí? Přece jen funkce politika je občany vnímána dost negativně. 

Důvod, proč jsem se rozhodl kandidovat v komunálních volbách, byl naprosto jasný. Byla to nutnost změny! Hnutí ANO 2011 k tomu přímo vybízelo. Již název ANO (akce nespokojených občanů) je velmi výmluvný. Podotýkám, že právě negativní zkušenost z minulosti mě přiměla k tomu, abych kandidoval jako nestraník. I přestože je má práce velmi časově náročná, a to především na úkor mé rodiny a volného času, svého rozhodnutí rozhodně nelituji. Cítím podporu od velké části svých spoluobčanů a domnívám se, že moji práci vnímají pozitivně. Je zcela pochopitelné, že to neplatí jednoznačně, ale dveře u mě má každý otevřené.

Na Praze 15 dochází poměrně k masivní zástavbě, a to bez budování potřebné infrastruktury. Nové vedení Městské části Praha 15 se v koaliční smlouvě zavázalo, že nebude podporovat další výstavbu bytových domů, zejména v případech, kdy není uspokojivě vyřešena doprava v klidu a pohybu a občanská vybavenost k novým bytovým jednotkám. Jak se ale bude snažit řešit infrastrukturu v místech, kde nyní chybí nebo je ve špatném stavu? 

To, že v Praze 15 dochází k poměrně masivní zástavbě bez budování potřebné infrastruktury, se mi rovněž nelíbí. Tyto projekty a masivní zástavba byly budovány v minulých letech, v současné době probíhá pouze jejich dostavba. Je pravda, že v některých případech není uspokojivě vyřešena občanská vybavenost a doprava k novým bytovým jednotkám. Bohužel nemáme k dispozici dostatek nástrojů, abychom to byli schopni změnit. Co se týká budoucích projektů, nebudu v žádném případě takovéto projekty podporovat. 

V Praze-Hostivaři roste však jeden bytový dům za druhým, a to se nelíbí občanům této městské části, kteří by uvítali více zeleně nebo relaxačních zón. Stavbě dalšího bytového domu se tak pokoušejí zabránit peticí, v níž požadují změnu územního plánu, o níž ale může rozhodnout jen magistrát. Podle tiskové mluvčí ale zastupitelstvo městské části pouze vzalo na vědomí petici a vyjádřilo svůj nesouhlas s navrhovanou změnou a doporučilo snížení koeficientu z f na c. Není to ale v rozporu s již zmíněnou koaliční smlouvou? Je podle vás další zástavba skutečně nezbytná? A vznikne v souvislosti s tím i potřebná infrastruktura? 

Je pravda, že se v Hostivaři taky dostavuje, ale jako zástupci samosprávy jsme už tomu nemohli zabránit. Stavbám dalších bytových domů se tak někteří občané pokoušejí zabránit třeba i peticí. Zastupitelstvo se tím zabývá na svém zasedání a koaliční partneři jsou ve shodě a snaží se vždy najít nějaké rozumné řešení. Konečné rozhodnutí je vždy na magistrátu.

Při počátečních jednáních o nové koalici se ukázalo, že předseda ČSSD Prahy 15 ing. Karel Březina je velice schopný politik a hned první den po volbách jsme začali vyjednávat o možné koalici Hnutí ANO 2011 – ČSSD – Patnáctka náš domov. Máme stejnou koalici jako na Magistrátě HMP, tak ve vládě ČR. To jsou vaše slova. Koalice na magistrátě si ale prošla poměrně zásadní a vleklou krizí. Jak byste hodnotil spolupráci ve vaší koalici? Neobjevují se nějaké závažnější rozpory? 

Naše koalice  Hnutí ANO 2011 – ČSSD – Patnáctka náš domov se od prvopočátku vzájemné spolupráce poznávala a často probíhala dlouhá jednání nad každým rozhodnutím. V současné době mohu konstatovat, že jsme ve většině rozhodnutí našli názorovou shodu a naše koalice je pevná.

Pokud se ještě pozastavíme u Karla Březiny. Nemáte problém s tím, že byl pravomocně odsouzen za podvod v pražském Dopravním podniku? 

Co se týká Karla Březiny, toho považuji za velice schopného politika.

Jak pokračují jednání o výměně pozemků proti radnici v Měcholupech? Co je hlavní problém, dohodnout se s developerem? A jste optimista? Pokud se totiž nemýlím, magistrát vaši prosbu o pomoc vyslyšel, ale ačkoli se společně snažíte uskutečnit směnu pozemků, vlastník pozemků vám postupně předkládá všechny potřebné podklady a žádá stavební odbor o stavební povolení. 

Ano, vyvinuli jsme nemalé úsilí, abychom zdárně uskutečnili směnu zmíněných pozemků, a mohli tak zachovat pro naše občany krásnou zeleň, která se zde nachází. Bohužel jednání o výměně pozemků jsou momentálně na mrtvém bodě. Magistrát naši prosbu o pomoc dosud nevyslyšel. Pevně věřím, že nově zvolený radní, který má v kompetenci majetek na pražském magistrátu, se naším problémem začne intenzivně zabývat a směnu pozemků se podaří úspěšně uskutečnit. 

Poté, co magistrát schválil rozpočet pro letošní rok, učinili jste tak i vy. Jak se ale nechal slyšet místostarosta Václav Bílek, radnice musí rozpočet dotovat z vedlejší hospodářské činnosti. A ta vedlejší hospodářská činnost spočívá bohužel i v prodeji bytových jednotek či pozemků. O jak masovou privatizaci jde a kolik z ní radnice získá financí? 

Nejde o žádnou masovou privatizaci, máme v plánu prodat pouze 11 bytových jednotek.

Přemýšleli jste, kde získáte potřebné peníze, až nebude co privatizovat a dosud získané peníze z jejího výnosu proinvestujete? 

Městské části jsou dlouhodobě podfinancovány, a to i z důvodu nedostatečného příspěvku na výkon stání správy. Výdaje na výkon státní správy máme 60 milionů Kč, příjmy na výkon státní správy máme 31 milionů Kč, schodek výkonu státní správy je 29 milionů Kč, který musíme dorovnat z naší hospodářské činnosti. Proto starostové městských částí Praha 1–57 žádají dorovnání rozdílu na výkon státní správy a navýšení finančního vztahu na jednoho obyvatele.

Podle slov místostarosty vám také rozpočet neumožňuje investice například do budování nových školek a škol. Je nedostatek míst v MŠ a ZŠ velkým problémem? 

Ano, míst v MŠ je velký nedostatek, proto získané investice půjdou do budování  školek. Například ve školním roce 2015/2016 nám chybí více než 200 míst pro děti od tří let věku, pakliže bychom ze zákona v dalším roce museli začít hledat i místa pro děti od dvou let věku, chybělo by nám v rámci předškolního vzdělávání až 560 míst.

Česká herečka Jiřina Bohdalová, která 3. května oslavila 85. narozeniny, přijala vaše pozvání a navštívila radnici, kde i jako čestná občanka přijala symbolický klíč k patnácté pražské městské části. Na závěr jste si vzájemně s herečkou slíbili, že se za pět let znovu setkáte ve stejné kondici u příležitosti dalšího hereččina životního jubilea. Rozumím tomu správně, že budete chtít za dva roky obhájit svůj mandát? 

Především jsem velmi rád, že jsem se s paní Bohdalovou setkal, bylo to velmi příjemně strávené odpoledne. Kdykoli ji znovu rád uvidím a rozumíte tomu správně, svůj mandát se budu snažit za dva roky obhájit.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…