Syn zpěváka, poslanec Marek Černoch: Ta neúcta staronových poslanců nás vážně šokovala

08.12.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR To, co nás, většinu nových poslanců, překvapilo, byla neúcta a dehonestující chování staronových poslanců během slavnostního slibu poslanců ve sněmovně, konstatuje pro ParlamentníListy.cz zpěvák, pilot a nově zvolený poslanec Úsvitu Marek Černoch. Hovořil také o spolupráci s Věcmi veřejnými a plánovaných krocích jeho strany.

Syn zpěváka, poslanec Marek Černoch: Ta neúcta staronových poslanců nás vážně šokovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Černoch v půlnočním rozhovoru

Pane poslanče, co obvykle děláte v sobotu o půlnoci, když náš rozhovor vyjde?

Od mládí jsem noční pták, a navíc někdy po večerech hraju s kapelou, takže jsem zvyklý fungovat dlouho do noci. V sobotu večer dost často hrajeme, ale tentokrát mám program s dětmi. O půlnoci však už budu doma, takže nejspíš budu pracovat, neboť v tuto dobu se mi dělá nejlépe.

Stále ještě nelitujete toho, že jste se vydal na politickou dráhu?

Nelituji, naopak. Je to práce pro lidi, což mě baví, a hlavně chceme změnit situaci, která tady je, k lepšímu. Prosadit zákony a novely zákonů tak, aby byly pro lidi, ne proti nim. Jednoduše, aby slušní lidé mohli slušně žít.

Můžete popsat, co nově zvolené poslance nejvíc překvapí?

To, co nás, většinu nových poslanců, překvapilo, byla neúcta a dehonestující chování staronových poslanců během slavnostního slibu poslanců ve sněmovně. Pokud staří političtí mazáci mají takovou neúctu k demokracii a jejím institucím, jakou v ten den hromadně prokázali, pak se nejen nedivím, že náš politický systém je před kolapsem, ale je to jen další důkaz, že lépe než vláda takových elit je skutečná přímá demokracie občanů, kteří mají kolektivně více rozumu a soudnosti než naše takzvané elity.

To jsou vážná slova a neslyšeli jsme je pouze od vás… I přesto: Úsvit Tomia Okamury podle posledního měření CVVM drobně padá, čím si to vysvětlujete?

Netuším nic o tom, že by padal. Naše preference se drží kolem 7 procent, ale co je pro nás důležité, máme pozitivní ohlasy i od našich nevoličů a přidává se k nám stále více lidí.

A čím si vysvětluje rapidní nárůst preferencí u ANO Andreje Babiše?

Když lidé vidí politikaření zavedených stran, tak své naděje směřují k někomu, kdo se chová alespoň trochu slušně.  

Úsvit často hovořil o přímé volbě zastupitelů, jednali jste už s některými případnými partnery, kteří by zákon pomohli prosadit?

Návrh zákona na přímou volbu starostů a hejtmanů připravujeme a o partnery nouze nebude - přímou volbu starostů chtěla i minulá vládní koalice. Jediná potíž je opět v detailech, protože etablované strany nechtějí přímou volbu primátorů velkých měst a hejtmanů. Vyhovuje jim posty vykšeftovat a názor občanů – voličů jim je na obtíž. A samozřejmě, k přímé volbě patří automaticky také přímá odvolatelnost - tak, jak to úspěšně funguje v některých státech Evropy. A tohle je také pro naše elitáře zatím nepřekousnutelné. Občan je pro zavedené politické strany blb, za kterého musí rozhodovat stranické kliky.

Vy jste profesí pilot, zároveň často vystupujete s hudební kapelou. Lze tyto činnosti skloubit s profesí politika?

To je přece naopak - princip zastupitelské demokracie spočíval přece původně v tom, že v parlamentu měli proporční zastoupení všechny společenské skupiny – řemeslníci, obchodníci, kněží, šlechta a další profese. To dnes téměř vymizelo - jaké zastoupení ve sněmovně mají zedníci, řezníci, prodavačky ze supermarketu? Kdo za ně mluví? Právníci? Lékaři? Nebo politici, co sedí ve stranických sekretariátech a poslaneckých lavicích téměř od narození?  Vždyť ti lidé ani netuší, jak my, obyčejný plebs, žijeme a měli by jít alespoň na rok do práce, aby věděli, co to práce a život je. Je důležité, aby se do Parlamentu dostávali lidé z ulice a také tam byli tím hlasem ulice.

Co se týče mé práce pilota a létání, mám možnost si určit, kdy můžu letět a kdy ne, tak je to z časového pohledu jednodušší. A zpívání, ať už sólové nebo s kapelou Angels, je koníček. Hrajeme spolu dlouho, každý z členů kapely má svou práci a ta je prioritou. Beru to jako relax.

TV Nova odvysílala reportáž o vašem poslanci Šarapatkovi, která připomíná kauzu poslance Sobotky z Hnutí ANO. V případě prokázání viny pana Šarapatky, vyzvete jej k odchodu ze sněmovny?

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí
Ta věc je trochu jinak - zatímco pan Sobotka dluží na odvodech a nepodával daňová přiznání, tak náš Milan Šarapatka nemá jediný takový problém. Podle mých informací ho dva podvodníci, které dnes vyšetřuje pro dotační podvody policie, vydírali a tvrdí, že jim dluží část peněz za projekt, který mu dodnes nedodali a za který jim pan Šarapatka vyplatil 3,5 milionu. Ti dva pánové se dodnes neobrátili se svým požadavkem na žádný obchodní soud - což je trochu podivné. Kdyby jim Milan Šarapatka dlužil, tak by soud přece rozhodl v jejich prospěch a oni by ty peníze už dávno měli. Místo toho šli na předvolební mítink Úsvitu a tam vyhrožovali, že když jim Úsvit nebo Tomio nedá peníze, tak zveřejní kauzu, která Úsvit poškodí, a tomu se v civilizovaných zemích říká vydírání a i tenhle čin už policie také šetří. Policie to má lehčí o to, že tito pánové v rozhovoru pro nějaký server potvrdili, že skutečně byli za Tomiem a nabízeli mu obchod. Teprve když se nenechal vydírat, tak se obrátili na média. Mimochodem - Milan se už na obchodní soud obrátil a ten dokonce vydal rozhodnutí, podle kterého mu musí jeden strůjce onoho podvodu uhradit škodu a uvalil na něj exekuci.

Co by však mělo platit je etika a nepřekrucování skutečností. Podle informací nebyl Milan Šarapatka jediný okradený a hospodářská kriminálka má informace o celé sérii podvodů těchto lidí a větším množství okradených.

Díky za vysvětlení. Nyní trochu odjinud. Jak funguje obsahová spolupráce s kolegy z VV uvnitř poslaneckého klubu Úsvitu přímé demokracie?

V první řadě by se mělo přestat dělit na barvy týmu, ale na to, jaký kdo je. I v superstraně může být blbec. Za Úsvit máme tři členy VV, kteří jsou ovšem naprosto organickou součástí našeho poslaneckého týmu - všichni jsme spojeni jak programem přímé demokracie, tak jsme přátelé. Nejsme ovce pod vládou jednoho muže a naopak každý z nás respektuje názor ostatních členů klubu. Ale v jednotě je síla a toho jsme si všichni na 100% vědomi.

Jak se připravujete na blížící se kampaň senátních voleb ve Zlínském obvodu Tomia Okamury?

Standardně - připravujeme akce v kontaktní kampani, letáky a tentokrát se rozšoupneme - budeme mít možná i 4 billboardy :).

Jmenujte, prosím, podle vás ideálního: premiéra, ministra financí a ministra vnitra.

Ideální premiér by byl Steve Jobs, ale takový člověk teď není. Ministr financí třeba Pavel Kohout nebo Aleš Michl, ale myslím, že Andrej Babiš také bude čerstvý vítr. A ministr vnitra v naší zemi? Catani :). Ale vážně, v resortech vnitra a spravedlnosti bych nejraději viděl někoho, kdo kontinuálně bojuje za právo a spravedlnost proti zločinu, a to je třeba Hana Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…