Tady je rada Fialovi. Senátor Čunek má recept na posílení ODS

21.01.2014 19:30

ROZHOVOR Vítězství svého lidoveckého kolegy v doplňovacích volbách do Senátu Jiří Čunek (KDU-ČSL) předpokládal. Zároveň prorokuje lepší zítřky i ODS, která se podle něj může odrazit ode dna a s novým lídrem získat šanci na zajímavou budoucnost. Více řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Tady je rada Fialovi. Senátor Čunek má recept na posílení ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Doplňovací volby do Senátu na Zlínsku vyhrál Váš stranický kolega Patrik Kunčar. Co Vy na to?

Je vidět, že podpora Patrika Kunčara, ale i KDU-ČSL v jeho volebním obvodu je dost velká a stačilo to na vítězství. Mám z toho radost a tak trochu jsme s tím i počítali.

Vy jste ho ve volební kampani podporoval, společně jste se nechali vyfotit na billboardy. Myslíte si, že jste k jeho vítězství také přispěl?

Drobnou, zanedbatelnou mírou možná ano. Snad jsem mu nepohoršil.

Jak budete spolupracovat?

Bude v našem senátním klubu a určitě budeme dobře spolupracovat. Já bych nikomu, o kom bych věděl, že s námi spolupracovat nechce, žádnou podporu nedával. Pevně věřím, že když jsme teď v dobrém kontaktu, že to bude pokračovat i dál.

Jak vidíte situaci v ODS? Myslíte si, že ji čerstvý lídr Petr Fiala vyvede z krize?

Jsem přesvědčený, že ODS se může stát znovu zajímavou pravicovou stranou, pokud se Petrovi Fialovi podaří vyměnit lidi, kteří na sobě mají kmotrovský balast.

Takže věříte tomu, že mají šanci získat zpět důvěru voličů?

Věřím. Petr Fiala má v tuto chvílí nejen mou důvěru, ale i přízeň spousty dalších lidí. Jestli se mu ale podaří to, aby získala ODS zpět důvěru většího množství voličů, to nevím. Šance tady ale je.

V čem si myslíte, že může ODS zaujmout voliče po prohraných volbách? Zdá se, že její roli v podstatě převzala TOP 09 nebo ANO a další politické strany…

Myslím si, že roli ODS ANO nepřevzalo. Podle mého názoru jde nejen o stranu nových lidí, ale také širokého a ne příliš zřetelného zaměření. ANO je nová strana a právě proto ji mnoho lidí volilo. ODS je strana pravicová, která deklaruje, že takovou chce zůstat. Určitě se k ní část voličů může vrátit, když se dokáží očistit a přesvědčit lidi, že chtějí dělat politiku jiným způsobem. 

Česko má nového premiéra. Myslíte si, že má před sebou Bohuslav Sobotka hodně náročné volební období?

Očekávání, která od vlády lidé mají, jsou vždycky daleko větší než to, co může vláda splnit. Některé věci by lidé od vlády žádat ani neměli. Náročnost jeho pozice spočívá v zodpovědnosti. Musí zaujmout voliče v roli premiéra, člověka, který je vlastně nejvíce odpovědný za politiku v daném období.

Jak byste hodnotil kandidáty na ministry? Kdo si myslíte, že do vlády patří a kdo ne?

Jsem přesvědčený, že za vládu je zodpovědný premiér a jednotlivé strany, které obsazení vybírají. Někteří lidé, o kterých si třeba myslíme, že jsou méně schopní, mohou překvapit. Vláda postupně vzniká, takže nechci ministry hodnotit dopředu. Vláda může jako celek příjemně překvapit tím, že přinese do politiky nový vítr. Dejme jim šanci minimálně sto dní, aby ukázali, co chtějí dělat a co dělat budou.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…