Vicehejtman z TOP 09: Zákon na ochranu prezidenta? To se za chvíli budeme po vzoru Švejka bát upozornit, že na obraz císařpána serou mouchy

07.09.2018 8:46

ROZHOVOR „Velmi těžko se smiřuji s tím, že politik ze sousední země, který dětství strávil ve Švýcarsku a Francii, v době, kdy se u nás stály fronty na banány a mohli jsme jezdit tak maximálně na dovolenou do Tater, který pracoval v PZO Chemapol a údajně ho evidovaly svazky StB jako důvěrníka, dnes bude pokládat věnce u pietních akcí u budovy Českého rozhlasu,“ říká jihočeský vicehejtman Josef Knot (TOP 09). V rozhovoru promluvil o tom, co se odehrálo v souvislosti s prezidentem první školní den a zmínil i protesty, které se odehrály proti prezidentovi i premiérovi v Českých Budějovicích.

Vicehejtman z TOP 09: Zákon na ochranu prezidenta? To se za chvíli budeme po vzoru Švejka bát upozornit, že na obraz císařpána serou mouchy
Foto: archiv J. Knota
Popisek: Vicehejtman Jihočeského kraje Josef Knot (TOP 09).

Kolem prezidenta Zemana to opět vře. První školní den, kdy šel přivítat prvňáčky, se „zvrhl“ v určitý protest vůči němu. Někteří rodiče měli oblečení „ozdobené“ maličkými červenými trenýrkami. Co na to říct? Mají pravdu ti, kteří tvrdí, že to byla slavnostní chvíle, určená dětem a rozhodně ne prostor pro politický protest, nebo ti, kteří se zastávají rodičů s tím, že prostě vyjádřili svůj názor?

Za sebe můžu říci, že vítání prvňáků do školy patří mezi moje oblíbené „politické aktivity“. Je to vždycky hezké vítat naše malé občany do světa dospělých, do světa povinností, kam vstupem do školy dělají první krůček. Nedivím se Miloši Zemanovi, že si tuhle milou povinnost také nenechá ujít. Miloš Zeman je prostě kontroverzní osobnost a jeho mnohdy hraniční výroky přímo vybízí část občanů k reakci. A pro část rodičů to prostě byla příležitost, jak dát najevo svůj názor. Jestli je to v prostředí školy vhodné, je čistě věc jejich osobního rozhodnutí.

Na prezidenta se ale i pokřikovalo. Podle serveru Novinky.cz jedna z maminek měla na Miloše Zemana zakřičet „Fuj, táhni“. Jak toto hodnotit?

Jak jsem řekl, asi málokdo tak štěpí společnost. Na jednu stranu ty lidi svým způsobem chápu, ale je to o dětech, a to bychom měli respektovat. Navíc, děti bychom měli vychovávat dobrým příkladem a co by si o mně moje děti pomyslely, kdyby mě viděly volat na kohokoli (nejen na prezidenta) „táhni“. Já bych volil spíš cestu opačnou. Když pan prezident někde použije ostřejší slovo, vysvětlil bych dětem, že taková slova nepatří do slovníku žádného slušně vychovaného člověka, natož prezidenta. Možná by bylo vhodnější to Miloši Zemanovi říci někde na chodbě.

Režisér Zdeněk Troška se po tomto incidentu vyjádřil, že by se měl udělat zákon, který bude chránit hlavu státu. „Není možné, aby se kdokoli mohl jakkoli veřejně o kohokoliv ‚otírat‘. Mělo by být jasné, odkud už je to hanobení, dehonestace a urážka,“ říká režisér. Má pravdu?

Tímhle můžeme začít… a za chvíli se budeme po vzoru Švejka bát upozornit, že na obraz císařpána serou mouchy. No to jsme to bezmála po třiceti letech v demokracii dopracovali…

Prezidentovi je vyčítáno i to, že u příležitosti 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa veřejně nepromluvil. Co si o tomto jeho rozhodnutí myslíte a co říci na to, že Miloš Zeman nepojede letos na Valné shromáždění OSN v New Yorku?

Další ukázka, kam exkluzivně směřuje naše zahraniční politika v podání Hradu. Bezesporu musíme mít dobré vztahy s Ruskem i s Čínou, ale také i s USA a s Evropou. Tam jaksi našeho prezidenta nikdo příliš nevítá, a tak raději mlčí o okupaci Československa v roce 68.

V souvislosti s tím, že prezident k výročí okupace veřejně nepromluvil a nehodlá jet ani na Valné shromáždění OSN, se vyjádřil i šéf knihovny Václava Havla Michael Žantovský, že Miloš Zeman má povinnost říct pravdu o svém zdraví, že prý psychicky na to už asi nemá. Souhlasíte s ním? A jak je možné, že zatímco o zdraví Miloše Zemana se dost často diskutuje, někteří jeho odpůrci se tohoto tématu dotýkají poměrně nevybíravě, kdežto právě u Václava Havla toto nikdo příliš neřešil, ačkoliv se vědělo, jak špatně na tom prezident hlavně ke konci svého volebního období, je?

Je evidentní, že prezident zrovna pevným zdravím nedisponuje. Na druhou stranu, tohle je asi to poslední, za co bych ho kritizoval.

Když se vrátíme k 50. výročí okupace, ten, kdo 21. srpna promluvil, byl Andrej Babiš a hned to také ale „slízl“. Co říci na to, že se pietní akce před budovou Českého rozhlasu zvrhla v politický protest? Mají pravdu ti, kteří toto odsuzují, nebo ti, kteří považují za nepatřičné, že právě Andrej Babiš, vzhledem ke své údajné minulosti, promlouvá právě na takovéto akci?

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí
Velmi těžko se smiřuji s tím, že politik ze sousední země, který dětství strávil ve Švýcarsku a Francii, v době, kdy se u nás stály fronty na banány a mohli jsme jezdit tak maximálně na dovolenou do Tater, který pracoval v PZO Chemapol a údajně ho evidovaly svazky StB jako důvěrníka, dnes bude pokládat věnce u pietních akcí u budovy Českého rozhlasu. To je absurdita dnešní doby. Třešničkou na dortu je fakt, že jeho vláda dostala důvěru díky hlasům komunistů, tedy strany, které byl i premiér členem. Vlastně těm lidem rozumím.

A jak mimochodem hodnotíte úlohu, a hlavně přístup médií právě v souvislosti s 50. výročím okupace Československa? Mají pravdu ti, kteří poukazují na to, že například ČT dala této vzpomínce možná až příliš velký prostor, zatímco ostatní, neméně významná data zdaleka takový prostor a pozornost nedostávají? Jako příklad uveďme třeba 1. září 1939, o kterém se mluví jako o začátku druhé světové války v Evropě…

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí
Neviděl jsem pořady ČT, ale je třeba si tyto věci připomínat. A srovnávat rok 1968 a 1939 se mi zdá v roce 2018 trochu nefér i z matematického hlediska… 50. výročí prostě je bezesporu jubileum, kdežto 79. je prostě jen normální výročí….

Nejen proti Andreji Babišovi, ale i proti Miloši Zemanovi protestovala skupinka lidí i na nedávné Zemi živitelce v Českých Budějovicích. V této souvislosti, nemáme se bát, že blížící se oslavy stého výročí vzniku Československa dopadnou podobně jako právě akce před Českých rozhlasem a na agrosalonu? Nezvrhnou se nakonec v přestřelky politiků?

Nelze to vyloučit. Ale někdy mi to přijde trochu za hranou. Zúčastnil jsem se jak Země živitelky, tak i návštěvy premiéra a řekněme jeho vlády v Jihočeském kraji. Určitým protestům, především formě, příliš nerozumím.

Když trochu odbočíme, blíží se komunální volby, jak vidíte šance TOP 09 i vzhledem k tomu, že tato strana zažila v parlamentních volbách poměrně velký neúspěch? Budou podle vás komunální volby pro „topku“ příznivější?

Rád bych byl optimistou. Myslím, že v místech, kde TOPka nešla do koalic, to budou mít kolegové trochu složitější. Držím palce…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…